Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Έντονα παράπονα για τον χρόνο των έργων στο κέντρο της πόλης

Προβληματισμός επιχειρηματιών του Κάτωλα

Παράπονα εκφράζουν καταστηματάρχες της οδού Μουσούρων (Κάτωλας) και των γύρω δρόμων (Τσουδερών) για την περίοδο εκτέλεσης του έργου ανάπλασης των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Σκαλίδη καθώς αυτά έχουν αντίκτυπο στην κίνηση των καταστημάτων, λίγο πριν τις γιορτές!

Αυτές τις μέρες τα έργα υλοποιούνται στην Χατζημιχάλη Γιάνναρη στο ύψος του Κάτωλα όπου γίνεται υπογειοποίηση καλωδιών.
Οι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν ότι είναι καλό να γίνονται έργα, ωστόσο επισημαίνουν ότι αυτά στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη ξεκίνησαν χωρίς ο Δήμος Χανίων να συναντηθεί μαζί τους προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για την έναρξή τους. Θεωρούν πως τα έργα έπρεπε να ξεκινήσουν στις αρχές του 2023.
Πάντως, εκφράζουν την ελπίδα κατά την εορταστική περίοδο να γίνει παύση εργασιών ώστε να διευκολυνθεί η εμπορική κίνηση.

Ο Γιάννης Μαργαρώνης λέει χαρακτηριστικά στα “Χ.ν.”: «Τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια συνεννόηση των φορέων (Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος) με τους δήμους και τις δημοτικές αρχές για την έναρξη κάποιων εργασιών. Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία ήταν πριν τις γιορτές να μη συμβαίνουν τέτοιες εργασίες γιατί, δυστυχώς, η αγορά έχει προβλήματα από τον Οκτώβριο και μετά, λόγω της κρίσης που περνάμε. Οπότε αυτό έρχεται και δυσκολεύει πάρα πολύ τα πράγματα, λίγο πριν τις γιορτές. Δηλαδή τον πιο κρίσιμο μήνα του έτους. Κανονικά, κατά τη γνώμη μας, τα έργα έπρεπε να ξεκινήσουν μετά τις γιορτές και να τελειώσουν, υποθέτω, πριν το Πάσχα».
Ο κ. Μαργαρώνης αναφέρει, επίσης, ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τους καταστηματάρχες ενώ υπογραμμίζει ότι από τα έργα επηρεάζεται η κίνηση και, μάλιστα, «την τελευταία εβδομάδα έχει εξαφανιστεί ο κόσμος από τον Κάτωλα διότι είναι και πολύ δύσκολη η πρόσβαση. Από την άλλη μεριά, η Δημοτική Αγορά είναι κλειστή που αυτό μας έκανε μεγάλη ζημιά και το καλοκαίρι και τώρα συνεχίζεται. Αρα, μια ολόκληρη περιοχή, η παραδοσιακή αγορά των Χανίων, είναι στην ουσία αποκλεισμένη».

Ο Πάνος Μπαρμπόπουλος, σημειώνει ότι «σίγουρα τα έργα πάντα είναι καλά και πρέπει να γίνονται. Η πόλη πρέπει να προχωρά μπροστά και όταν είναι η ώρα πρέπει αυτά (τα έργα) να γίνονται, ώστε να μην επιβαρύνεται κυρίως η τουριστική σεζόν. Από εκεί και πέρα, προφανώς δεν γνωρίζω τα χρονοδιαγράμματα και τα εμπόδια που υπάρχουν, αλλά ήταν, ίσως, προτιμότερο να ξεκινήσουν τα έργα από το νέο έτος. Αυτή είναι η άποψή μου ως καταστηματάρχης. Ισως, θα υπήρχε ευκολότερη πρόσβαση στον κόσμο τις εορταστικές αυτές ημέρες».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ακόμα: «Λέω ξεκάθαρα ότι είναι πολύ καλά τα έργα και πρέπει να γίνονται. Είμαστε υπέρ. Απλά ίσως θα έπρεπε να διαλεχτεί πιο καλά η περίοδος ώστε να μην κόψει την εορταστική περίοδο γιατί η εορταστική περίοδος για τα μαγαζιά πολλές φορές αγγίζει και το 30% του ετήσιου τζίρου. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλουμε να έχουμε καταστήματα ανοιχτά πρέπει να σταθμίζουμε τις ενέργειές μας με βάση τις συνέπειες που έχουν σε όλους».

Ο Στέλιος Παπαδουλάκης τονίζει: «Σαφώς τα έργα έπρεπε κάποια στιγμή να γίνουν. Πάντα θα υπάρχουν παράπονα. Κακώς βέβαια ο Δήμος δεν ήρθε σε συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο για να βρεθεί μια χρυσή τομή και όχι να ξεκινήσουν τα έργα τις ημέρες των γιορτών που όλοι περιμένουν έναν τζίρο παραπάνω. Φαντάζομαι ότι δεν θα έχουμε τα έργα μέσα στις γιορτές, ότι θα σταματήσουν και θα συνεχιστούν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».

Ο Σταύρος Μπαδογιάννης αναφέρει:
«Είμαι γεννημένος σε αυτόν τον δρόμο. Δεν είναι ωραίο τις παραμονές των γιορτών να έχουμε σκαψίματα. Δεν είναι καθόλου ωραίο. Και επίσης αφού έχουμε σκαψίματα, αν δεν γινόταν αλλιώς, ας δουλέψουν λίγο παραπάνω ώρες – δεν είναι κακό να δουλέψουν δυο απογεύματα μέχρι αργά, να τελειώσει το έργο πιο νωρίς».
Ο ίδιος επισημαίνει, με την ευκαιρία, τον κίνδυνο πλημμυρών, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Επίσης τον χειμώνα, εμείς έχουμε πλημμυρίσει πάρα πολλές φορές. Τα αποχετευτικά θέλουν πολύ προσοχή. Ανοίγουμε τρύπες, σκάβουμε, θα μείνουν οι κατάλληλες τρύπες ή θα γίνει αυτό που έγινε πριν πέντε χρόνια που φάρδυνε το πεζοδρόμιο στην αρχή της Χατζημιχάκη και εκεί που είχαμε έξι – επτά τρύπες για τα όμβρια έχει μείνει μόνο μία τρύπα αποχέτευσης των ομβρίων; Το επισήμανα αυτό και μου είπαν ότι θα το κοιτάξουν».
Ο κ. Μπαδογιάννης συμπληρώνει: «Ας μιλούσαν και με τον δρόμο. Ο δρόμος έχει εκπροσώπους, έχει πολλά μαγαζιά που είναι πολλά χρόνια οι ίδιοι μαγαζάτορες, να λέγαμε και εμείς τη γνώμη μας. Θα μπορούσε να ξεκινήσει το έργο στις 4 Ιανουαρίου».
Ακόμα ο κ. Μπαδογιάννης αναφέρει ότι προχθές «για να έρθει κάποιος από την Αγορά στο δρόμο μας, έπρεπε να διασχίσει όλο το απέναντι πεζοδρόμιο, να φτάσει κοντά στη Χάληδων για να μπορέσει να περάσει απέναντι αφού υπήρχε ένα κόκκινο πλέγμα το οποίο είχαν βάλει για να μπορέσουν να δουλέψουν και οι πεζοί δεν μπορούσαν να κατεβούν στον δρόμο. Επίσης, η Αγορά είναι κλειστή γιατί γίνονται έργα. Πρέπει να γίνονται κάποια έργα, ίσως είναι απαραίτητα, αλλά θέλει και το χρονοδιάγραμμα λίγη προσοχή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα