Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Ενθυμήματα για τη Μάχη της Κρήτης στην Αγιά

Σπάνιο και άριστα διατηρημένο στρατιωτικό και όχι μόνο υλικό που συνδέεται με τη Μάχη της Κρήτης παρουσιάζεται στην έκθεση που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Συκολιά σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του Κτιρίου Ξυλείας Παπαδομανωλάκη.

Δίπλα στο βρετανικό αντιαεροπορικό Βofors υπάρχουν τα συντρίμμια ενός γερμανικού Junker, στις προθήκες βλέπουμε στολές Ελλήνων και Βρετανών μαχητών, εξοπλισμό αλεξιπτωτιστών και ορεινών κυνηγών, ιατρικός και φαρμακευτικός εξοπλισμός, οχήματα και μηχανές της εποχής! Όλα άψογα διατηρημένα και άριστα τοποθετημένα στο χώρο κάνοντας εύκολη την επίσκεψη για κάθε ενδιαφερόμενο.

«Πέντε φίλοι, συλλέκτες στρατιωτικού υλικού της Μάχης της Κρήτης, αποφασίσαμε να κάνουμε μια θεματική έκθεση με περιορισμό το υλικό να έχει να κάνει με το 10ήμερος της Μάχης» δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Παπαδομανωλάκης, ένας εκ των συλλεκτών.

Ο ίδιος τόνισε πως για τους συλλέκτες το κύριο χαρακτηριστικό είναι «το μεράκι» και το πάθος να ανακαλύψουν κομμάτια που έχουν τη δική τους ιστορία.

Ο ιστορικός ερευνητής και συλλέκτης κ. Κωστής Μαμαλάκης υπογράμμισε πως η έκθεση στήθηκε μέσα σε ένα 10ήμερο και στο διάστημα αυτό «καταφέραμε μέσα σε προθήκες και σε κάποιους χώρους που κάνουμε αναπαράσταση του περιβάλλοντα χώρου να δώσουμε μια ατμόσφαιρα του τι συνέβη τον Μάιο του 1941. Οι προθήκες είναι θεματικές έχουν ελληνικό στρατό, βρετανική κοινοπολιτεία, γερμανικό στρατό. Παιδιά και από τις τρεις πλευρές σκοτώθηκαν, οι μεν για το “καλό”, οι δε για το “κακό”. Εμείς προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τον τόπο μας με νύχια και με δόντια, δεν το καταφέραμε, χάσαμε τη Μάχη της Κρήτης και ακολούθησε μια τρομερή κατοχή που και εκεί επιφυλασσόμεθα με άλλες εκθέσεις να δείξουμε φοβερά πράγματα που έγιναν εδώ στο νησί».

Ο κ. Μαμαλάκης τόνισε πως πίσω από το 90% των αντικειμένων που εκτίθενται υπάρχει ιστορία «σε ποιον άνηκε και που βρέθηκε και επειδή δεν θέλουμε να δημιουργούμε φιλοπόλεμους και οι εκθέσεις για τον πόλεμο είναι επικίνδυνες. Θέλει προσοχή! Σε μια προθήκη υπάρχει υλικό πρώτων βοηθειών, χειρουργείο δηλαδή. Εκεί δεν σηκώνει αστεία! Όλα αυτά τα παιδιά που παίζουν με ηλεκτρονικά παιχνίδια και νομίζουν ότι ο πόλεμος είναι ένα παιχνιδάκι στον καναπέ κοιτώντας μια προθήκη όπως αυτή θα καταλάβουν ότι κάποιοι δεν γυρίζουν σπίτι τους, τα χέρια κόβονται, πληγές, ανοικτά τραύματα και πολλοί νεκροί».

Κληθείς να σχολιάσει την μικρή αναλογικά συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης ο κ. Μαμαλάκης απάντησε αρχικά ότι «οι Έλληνες έχουν μια κακή σχέση με το παρελθόν, η αμνησία δυστυχώς επικρατεί. Τις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης μας τις θύμιζαν οι βετεράνοι που για τις αρχές ήταν πάντα ένας βραχνάς ότι “ως έρχονται πάλι αυτοί”. Έτσι δεν κρατάς την ιστορία σου, τις αντιμετωπίζαμε πάντα με λάθος τρόπο και με αμηχανία» και στη συνέχεια υπογράμμισε πως ο κόσμος θεωρεί «ανιαρά όλα αυτά τα τυπικά που κρατούνται και δεν προσέρχεται πρέπει να το κάνεις συναρπαστικό για να πλησιάσει ένας νέος άνθρωπος και κυρίως να τον πείσεις ότι τον αφορά».

Οι άλλοι τρεις συλλέκτες είναι οι κ. Στέλιος Γρηγοράκης, Παύλος Καραγιαννίδης, και Παύλος Σουβλάκης. Στα εγκαίνια παρέστησαν ο αντιδήμαρχος κ. Στ. Μιχαηλάκης οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σοφία Μαλανδράκη- Κρασουδάκη και Κώστας Γύπαρης, ο πρώην δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας κα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα