Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Ένταξη επτά νέων λιμενικών έργων του Ν. Χανίων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Επτά νέα σημαντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 642.800,00 €, τα οποία θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά τις λιμενικές υποδομές σε εφτά λιμάνια του Νομού Χανίων, εντάχθηκαν από το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) 2015 του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. Τα έργα αυτά αφορούν επισκευές-συντηρήσεις και βελτιώσεις-ανακατασκευές στα λιμάνια της Σούδας, του Καβονησίου Κισσάμου, της Χ. Σφακίων, της Αγ. Ρουμέλης, της Γαύδου και στους λιμενίσκους των Καλυβών και του Μαραθίου και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.

Τα 7 αυτά έργα έρχονται να προστεθούν στα 2 έργα συνολικού προϋπολογισμού 190.000,00 € που εντάχθηκαν από το Λ.Τ.Ν.Χ. στο Π.Δ.Ε. 2012 του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου με ποσό 130.000,00 € (συν 60.000,00 € από ίδιους πόρους) και στα 8 έργα συνολικού προϋπολογισμού 841.000,00 € που εντάχθηκαν στο Π.Δ.Ε. 2013 του Υ.Ν.Α. με ποσό 778.000,00 € (συν 63.000,00 € από ίδιους πόρους), εκ των οποίων 6 έχουν ήδη ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα 4 ολοκληρώνονται εντός του Νοεμβρίου, καθώς και στα 5 έργα συνολικού προϋπολογισμού 592.000,00 € που εντάχθηκαν στο Π.Δ.Ε. 2014 του Υ.Ν.Α. τα οποία ολοκληρώνονται εντός των επόμενων μηνών.
Με τα 22 αυτά έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.265.800,00 € τα οποία εντάχθηκαν από το Λ.Τ.Ν.Χ. τα τρία τελευταία χρόνια στο Π.Δ.Ε. του Υ.Ν.Α. με συνολικό ποσό 2.142.800,00 € (συν 123.000,00 € από ίδιους πόρους) θωρακίζονται και αναβαθμίζονται σε μεγάλο βαθμό οι υποδομές στα μεγαλύτερα λιμάνια του Νομού Χανίων: στο λιμάνι της Σούδας, του Καβονησίου Κισάμου, των Σφακίων, της Παλαιόχωρας, του Κολυμβαρίου, της Γαύδου, της Αγ. Ρουμέλης, καθώς και στους λιμενίσκους Καλυβών και Μαραθίου.
Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων Κώστας Μπροκαλάκης δήλωσε: «Η ένταξη των 7 λιμενικών έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2015 του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής είναι πολύ σημαντική, καθώς θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τις λιμενικές υποδομές σε 7 λιμάνια του Νομού και θα βελτιώσει σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία τους, την εξυπηρέτηση των χρηστών και των επισκεπτών και την γενικότερη εικόνα των λιμανιών αυτών.Αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία του Λιμενικού Ταμείου το γεγονός ότι σε συνέχεια του Π.Δ.Ε. 2013 στο οποίο εντάξαμε 8 έργα με ποσό 778.000,00 € απορροφώντας το 20,6% του συνολικού Π.Δ.Ε. 2013, του Π.Δ.Ε. 2014 στο οποίο εντάξαμε 5 έργα με ποσό 592.000,00 € απορροφώντας το 15,8% του συνολικού Π.Δ.Ε. 2014, καταφέραμε και στο Π.Δ.Ε. 2015 να εντάξουμε 7 ακόμα έργα συνολικού προϋπολογισμού 642.800,00 € απορροφώντας το 15% του συνολικού Π.Δ.Ε. 2015 του Υπουργείου. Έτσι τα τρία τελευταία χρόνια, το 2013, το 2014 και το 2015 ως Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων καταλάβαμε την πρώτη θέση σε χρηματοδότηση ανάμεσα σε όλα τα Λιμενικά Ταμεία της Ελλάδος. Για το λόγο αυτό θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Υπουργό κ. Γεώργιο Σταθάκη που ως αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κατά την περίοδο υποβολής των προτάσεων, συνέβαλλε σημαντικά στην ένταξη των 7 αυτών έργων στο Π.Δ.Ε. 2015 του Υπουργείου, καθώς και τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα και τα στελέχη του Υπουργείου για την άψογη και αγαστή συνεργασία και φυσικά το προσωπικό του Λιμενικού Ταμείου για την προσπάθεια που κατέβαλε προκειμένου να επιτευχθεί το σημαντικό αυτό αποτέλεσμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι εντάσσοντας όλα αυτά τα έργα στο Π.Δ.Ε. του Υπουργείου, έχουμε την ευχέρεια και το περιθώριο να χρηματοδοτήσουμε από τους ίδιους πόρους του Λ.Τ.Ν.Χ. άλλα σημαντικά έργα και μελέτες για τα λιμάνια του Νομού μας».
Αναλυτικά τα έργα που εντάχθηκαν στο Π.Δ.Ε. 2015 του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ  ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 2015 
Αντικατάσταση στέγης υφιστάμενης αποθήκης στο Λιμενικό Τμήμα Γ του Λιμένα Σούδας
Στην υφιστάμενη αποθήκη, εμβαδού 800 τ.μ. που βρίσκεται στο χερσαίο χώρο του Εμπορικού Τμήματος του Λιμένα Σούδας θα γίνει αντικατάσταση εξ’ ολοκλήρου (μεταλλικών ζευκτών και επένδυσης) της μεταλλικής στέγης που έχει υποστεί φθορές λόγω χρόνου και οξείδωσης. Η αποθήκη αυτή με άλλο έργο από ίδιους πόρους του Λ.Τ.Ν.Χ. θα μετατραπεί στο σύνολο της σε χώρο υποδοχής επιβατών κρουαζιέρας, ώστε να μπορεί να υποδεχτεί ταυτόχρονα περισσότερους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, δίνοντας προοπτική ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης της κρουαζιέρας στα Χανιά.
Προυπολογισμού: 123.000,00 €
Προμήθεια και εγκατάσταση μεταλλικών σκιαδίων στα λιμάνια Σούδας-Κισσάμου-Χώρας Σφακίων-Γαύδου
Θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση μεταλλικών (γαλβανιζέ) σκιάστρων στα λιμάνια Σούδας, Κισσάμου, Χ. Σφακίων και Γαύδου για προστασία από τον ήλιο των διακινούμενων επιβατών. Με την συγκεκριμένη προμήθεια θα βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργικότητα των λιμένων, λόγω καλύτερης εξυπηρέτησης των επιβατών, είτε πρόκειται για επιβάτες κρουαζιέρας στο Εμπορικό Τμήμα του Λιμένα Σούδας, είτε επιβατών της Α.Ν.Ε.Κ. στο Επιβατικό Τμήμα του Λιμένα Σούδας. Επιπλέον πρόκειται να εξυπηρετήσει τα μέγιστα τους χιλιάδες επισκέπτες της γραμμής Σφακιά-Λουτρό-Αγία Ρουμέλη (Φαράγγι Σαμαριάς) αλλά και τη γραμμής Χ. Σφακίων – Γαύδος κατά τους θερινούς μήνες με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στα νότια παράλια του Νομού Χανίων.
Προυπολογισμού: 73.800,00 €
Προμήθεια και εγκατάσταση ξύλινων σκιαδίων στην Αγ. Ρουμέλη Σφακίων
Θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση ξύλινων σκιάστρων στο λιμάνι της Αγ. Ρουμέλης Σφακίων για προστασία από τον ήλιο των διακινούμενων επιβατών. Το λιμάνι της Αγ. Ρουμέλης εξυπηρετεί τόσο τις ανάγκες του οικισμού, αλλά κυρίως τη μεταφορά των διερχόμενων το Φαράγγι επισκεπτών προς την Χώρα Σφακίων. Με την συγκεκριμένη προμήθεια θα βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες αναμονής των χιλιάδων αυτών επιβατών που καταφθάνουν στον οικισμό της Αγ. Ρουμέλης μετά την διέλευση τους από το Φαράγγι της Σαμαριάς. Λόγω των υψηλότατων θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στη περιοχή τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες του Φαραγγιού έχοντας διανύσει πολύωρη πεζοπορία (άνω των 6 ωρών) καταφθάνουν εξουθενωμένοι και η παροχή σκίασης θεωρείται απαραίτητη για την προφύλαξη και ξεκούραση τους κατά την αναμονή των πλοίων της γραμμής.
Προυπολογισμού:  20.000,00 €
Διαμόρφωση χερσαίων χώρων Λιμένα Κισσάμου
Θα γίνει κατασκευή νέων ασφαλτικών επιστρώσεων σε ένα μεγάλο τμήμα των χερσαίων χώρων, πίσω από τα κρηπιδώματα των ημερόπλοιων του Λιμένα Κισσάμου, που μέχρι σήμερα είναι διαμορφωμένο με υπόβαση. Επίσης θα γίνει αποξήλωση και ανακατασκευή ενός τμήματος των παλαιών επιστρώσεων από σκυρόδεμα, όπισθεν του υπάρχοντος προσήνεμου μώλου. Το έργο αυτό θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της εικόνας του λιμένα από τον οποίο τους θερινούς μήνες διέρχονται χιλιάδες επισκέπτες προς τον Μπάλο και την Γραμβούσα.
Προυπολογισμού:123.000,00 €
Συντήρηση χερσαίων χώρων Λιμενίσκου Μαραθίου
Θα γίνει διαμόρφωση και επίστρωση των χερσαίων χώρων στην προβλήτα του λιμενίσκου Μαραθίου που είναι πλήρως αδιαμόρφωτοι και τους καλοκαιρινούς μήνες υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες και λουόμενους. Το έργο αυτό θα συμβάλλει στην βελτίωση της λειτουργίας του λιμενίσκου, της ασφαλούς διέλευσης και στάθμευσης των οχημάτων των χρηστών και των επισκεπτών της περιοχής και θα συμβάλλει θετικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.
Προυπολογισμού: 123.000,00 €
Συντήρηση χερσαίων χώρων Λιμενίσκου Καλυβών Δήμου Αποκορώνου
Θα γίνει αποξήλωση και ανακατασκευή των παλαιών επιστρώσεων από σκυρόδεμα, σε όλο το μήκος έμπροσθεν του υπάρχοντος προσήνεμου μώλου, καθώς και ανακατασκευή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του μώλου. Το έργο αυτό θα συμβάλλει στην βελτίωση της λειτουργίας του λιμενίσκου και στην ασφαλή διέλευση των χρηστών και των επισκεπτών της περιοχής. Προυπολογισμού: 80.000,00 €
Επισκευή-συντήρηση κτιρίου Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων στο Λιμένα Σούδας
Θα γίνει γενική επισκευή-συντήρηση του κτιρίου που στεγάζει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων στο Λιμένα Σούδας το οποίο έχει υποστεί σημαντικές φθορές λόγω παλαιότητας, χρήσης αλλά και γειτνίασης με το θαλάσσιο περιβάλλον. Θα γίνει αντικατάσταση εξωτερικών & εσωτερικών κουφωμάτων, μόνωση δώματος, συντήρηση επιχρισμάτων, αντικατάσταση δαπέδων, ανακατασκευή λουτρών, συντήρηση Η/Μ εγκαταστάσεων και εσωτερικοί-εξωτερικοί χρωματισμοί. Η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα βελτιώσει ουσιαστικά τις συνθήκες και το περιβάλλον στο οποίο εργάζεται το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και στο οποίο εξυπηρετούνται οι χρήστες του Λιμένα και αφετέρου θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση της γενικότερης εικόνας και της εύρυθμης λειτουργίας του Λιμένα Σούδας. Προυπολογισμού: 100.000,00 €

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα