Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Εντάχθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία τα πρώτα F-16 Viper

Τα δύο πρώτα F-16 Viper από τα συνολικά 83 μαχητικά που θα εκσυγχρονιστούν παρέλαβε σήμερα και επίσημα η Πολεμική Αεροπορία στις εγκαταστάσεις τις Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα.

Τα δύο πρώτα F-16 Viper θα χρησιμεύσουν ως αεροσκάφη εκπαίδευσης των χειριστών της Π.Α., ενώ την ίδια στιγμή στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ γίνονται προσπάθειες να παραδοθούν εντός του 2022 τουλάχιστον έξι ακόμη αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, παρόντες στην τελετή παράδοσης ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, o Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης καθώς και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας.

Οι δυνατότητες των νέων μαχητικών

Από τα τεχνικά στοιχεία της αναβάθμισης των F-16 Viper, το πλέον σημαντικό αφορά την εγκατάσταση ραντάρ τύπου AESA, γεγονός το οποίο θα μετατρέψει 83 αεροσκάφη σε πλήρως διαλειτουργικά με F-35 (όποτε αυτά προστεθούν στο οπλοστάσιο της Π.Α., εντός 8-10 χρόνων), αλλά και με μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), εν προκειμένου των γαλλικών FDI, οι οποίες ναυπηγούνται ήδη στο Λοριάν. Το αναβαθμισμένο F-16 Viper διαθέτει επίσης έναν πανίσχυρο επεξεργαστή και μεγαλύτερες οθόνες που επιτρέπουν στον χειριστή να έχει ευκρίνεια και εύρος αντίληψης των τεκταινομένων στο πεδίο, προκειμένου να προβεί σε ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων. Στο Viper δίνονται και οι δυνατότητες για την ενσωμάτωση όπλων μεγαλύτερης ακριβείας μέσα από την τοποθέτηση των ανάλογων συστημάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα