Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Ενστάσεις για το Λαφονήσι από ιδιωτική εταιρεία

» Ζητά να μην απαγορευτεί η κίνηση οχημάτων προς την προστατευόμενη περιοχή

Δεν αποδέχεται την απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων προς την προστατευμένη περιοχή του Λαφονησιού η “Ελαφόνησος Α.Ε.”, η εταιρεία που κατέχει 610 στρ. εντός και εκτός της προστατευμένης περιοχής!

Με έγγραφο της που στάλθηκε στη γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου μετά το κλείσιμο της το μεσημέρι της Πέμπτης -και δεν πρόλαβε να κοινοποιηθεί παρά χθες το μεσημέρι στους δημοτικούς συμβούλους- για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. που επρόκειτο να γίνει το βράδυ της ίδιας ημέρας αλλά αναβλήθηκε, η εταιρεία “Ελαφόνησος Α.Ε.” συμφερόντων της οικογένειας Τσατσαρωνάκη ξεκαθαρίζει πως δεν αποδέχεται την τοποθέτηση μπάρας στην είσοδο της προστατευμένης περιοχής.
Στις θέσεις της ξεκαθαρίζει πως «σε κάθε περίπτωση με αποκλειστικό γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την δημόσια ασφάλεια, σας γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν προτιθέμεθα να αποδεχτούμε ή να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε επικίνδυνη και αυθαίρετη ενέργεια εκ μέρους οποιουδήποτε τρίτου, ιδίως όταν αυτή ενδέχεται να παρεμποδίσει υπέρμετρα την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στην ιδιοκτησία μας, καθώς και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής επιφέροντας απρόβλεπτες συνέπειες (υπενθυμίζουμε το τραγικό συμβάν στο Μάτι). Άλλωστε μία τέτοιας σημασίας απόφαση θα πρέπει να ερείδεται σε αιτιολογημένες μελέτες και γνωμοδοτήσεις».
Η εταιρεία ζητούσε στο έγγραφο της την αναβολή της συζήτησης του θέματος (συνεδρίαση έτσι και αλλιώς δεν έγινε), όμως το θέμα επανέρχεται στη συνεδρίαση της 4ης Απριλίου του Δ.Σ. Κισάμου.
Η εταιρεία ζητάει μεταξύ άλλων: «α) να ενημερωθούμε πλήρως και εγκαίρως για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της Εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προς το ΔΣ (σ.σ. σημειώνεται ότι ομόφωνα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συναινεί στην τοποθέτηση μπάρας για την απαγόρευση της εισόδου των αυτοκινήτων στην προστατευμένη περιοχή) β) να ενημερώσουμε πλήρως και ενδελεχώς τα μέλη του ΔΣ σχετικά με την πραγματική και νομική κατάσταση στην επίμαχη περιοχή δεδομένου ότι η εταιρεία τυγχάνει πλήρη και αποκλειστική κυρία, νομέας και κάτοχος, γ) να υπάρξει μέριμνα και ευγενή συνέργεια μεταξύ της εταιρείας και του αρμόδιου Δήμου για τη λήψη μέτρων σχετικά με την ασφάλεια των διερχόμενων, των λουόμενων, των παραθεριστών και την εν γένει προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής».
Σημειώνεται ότι διαχρονικά οι Δήμοι της περιοχής (Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου) και η “Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς” που υπάγεται στον ΟΦΥΠΕΚΑ και είναι αρμόδια για τη διαχείριση των περιοχών Natura, επιθυμούν να απαγορεύσουν την κίνηση των οχημάτων προς την προστατευμένη περιοχή, αν είναι δυνατόν και από φέτος κιόλας. Τα οχήματα θα σταθμεύουν εκτός της προστατευμένης περιοχής (ήδη έχει προχωρήσει η δημιουργία ιδιωτικών χώρων στάθμευσης) και οι επισκέπτες θα πηγαίνουν είτε με τα πόδια προς το Λαφονήσι (η απόσταση δεν είναι πάνω από 400 μέτρα) είτε με λεωφορείο. Η κίνηση αυτή θεωρείται επιβεβλημένη προκειμένου να αποσυμφορηθεί η προστατευμένη περιοχή από τον τεράστιο αριθμό αυτοκινήτων που καθημερινά κατακλύζουν την περιοχή υποβαθμίζοντας την περιβαλλοντικά και αισθητικά.
Το θέμα της στάθμευση επανέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο στη νέα συνεδρίαση που ορίστηκε για την Τρίτη στις 3 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της Τοπικής Κοινότητας Δραπανιά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. τόσο πολύ νοιάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος που έχει ο αιγιαλός πουληθεί, θέλουν να φτιάξουν ξενοδοχείο και τα 1000+ καθημερινά αυτοκίνητα δεν επηρεάζουν το περιβάλλον…..τθ να πω;!

  2. Αν ο άλλος πάει και αγοράζει 160 στρέμματα δίπλα σε νατουρα περιοχή η τελείως αφελής η ξέρει οτι στο μέλλον θα χτίσει.Και για αφελής δεν μου κάνει η οικογένεια…
    τωρα τα παιχνίδια που παίζονται εκεί ειναι πολλά και δεν ειναι οι μόνοι που θέλουν να χτίσουν ολο το ελαφονησι ξενοδοχεία….

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα