Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Ενισχύσεις για τη ΔΕΗ στην Κρήτη

Στη μεταφορά 25 ηλεκτρογεννητριών στην Κρήτη που μέχρι πέρυσι λειτουργούσαν σε νησιά του Αιγαίου και στην ενοικίαση άλλων 25 ηλεκτρογεννητριών προσανατολίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να εξασφαλίσει για τα καλοκαίρια του 2019 και του 2020 την ηλεκτροδότηση της Κρήτης.

Οι ηλεκτρογεννήτριες που θα μεταφερθούν στην Κρήτη θα εγκατασταθούν το πιθανότερο στον Αθερινόλακο και από εκεί θα ενεργοποιούνται και θα δίνουν ρεύμα στο σύστημα όταν υπάρχει ανάγκη. Αντίθετα θεωρείται ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα για τοποθέτηση ισχυρών αεριοστροβίλων που θα παράγουν ενέργεια όπως αρχικά είχε σχεδιάσει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Οι 25 ηλεκτρογεννήτριες λειτουργούσαν μέχρι πέρυσι σε νησιά του Αιγαίου, τα όποια όμως συνδέθηκαν με υπόγεια καλώδια με την Ηπειρωτική Ελλάδα έτσι απενεργοποιήθηκαν, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά ότι πιθανόν να χρειαστούν άλλες τόσες προκειμένου να υπάρξει μια ασφάλεια στο σύστημα ηλεκτροδότησης.
Και όλα αυτά μέχρι το καλοκαίρι του 2020 όταν εκτιμάται ότι θα μπορεί να δοθεί σε λειτουργία το μικρό καλώδιο που συνδέει τη Δυτική Κρήτη με την Πελοπόννησο και θα δώσει τέλος στη λειτουργία των ηλεκτρογεννητριών και θα περιορίσει τη λειτουργία των μεγάλων μονάδων που καίνε υδρογοανάνθρακες (Ξυλοκαμάρα, Λινοπεράματα, Αθερινόλακος).
Για το θέμα είναι ενημερωμένη και η Περιφέρεια Κρήτης που είχε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και με το ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ενέργειας) που είναι θυγατρικη της ΔΕΗ.
«Το καλοκαίρι που μας έρχεται και το επόμενο είναι πιθανό να υπάρχει ένα έλλειμμα ισχύος μέχρι να ενεργοποιηθεί το μικρό καλώδιο.
Το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα είχαμε σειρά επαφών με τη ΔΕΗ και το ΔΕΔΔΗΕ για το πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Καλογερής.
Με βάση τους πρώτους σχεδιασμούς που μετέφεραν στον κ. Καλογερή στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ οι σκέψεις είναι «να κατεβάσουν στην Κρήτη 25 ηλεκτρογεννήτριες που προηγουμένως λειτουργούσαν σε νησιά που έχουν διασυνδεθεί με καλώδιο. Οι μονάδες αυτές θα χρησιμοποιούν πετρέλαιο. Σκοπεύουν να ενοικιάσουν επίσης άλλες 25 έτσι ώστε να έχουμε τα 50 MW που θέλουμε για την ασφάλεια του συστήματος».
Εκτιμάτε ότι ότι αν η ζήτηση του καλοκαιρινούς μήνες φτάνει τα 800 MW (Ιούλιο και Αύγουστο) το σύστημα θα πρέπει να μπορεί να δίνει τουλάχιστον 1000 MW ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή ηλεκτροδότηση του νησιού και να αποφευχθεί το black οut.
Ως πιο πιθανό σημείο εγκατάστασης των ηλεκτρογεννητριών θεωρείται ο Αθερινόλακος καθώς υπάρχουν οι αναγκαίοι χώροι για την ανάπτυξη τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα