Μεγάλη συμμετοχή από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Καθαρού σημειώθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Οροπέδιο Καθαρού: Χλωρίδα και Φυσική Ιστορία», που πραγματοποιήθηκε στο καφενείο του Γιάννη Σιγανού στο Καθαρό Λασιθίου το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου 2019.
Μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο η πρώτη ομιλήτρια της εκδήλωσης κα Jennifer Moody, Αρχαιολόγος, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Τέξας (ΗΠΑ) και συγγραφέας του βιβλίου «Η δημιουργία του Κρητικού Τοπίου», παρουσίασε στο κοινό τη ζωή μέσα και γύρω από το Οροπέδιο Καθαρού την περίοδο του Πλειστόκαινου, δηλαδή 3 εκατομμύρια έως 12.000 χρόνια πριν. Τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή αποκαλύπτουν ότι κάποτε κατοικούσαν νάνοι ιπποπόταμοι (Hippopotamus creutzburgi) και ελέφαντες σε ένα περιβάλλον αρκετά διαφορετικό από αυτό που υπάρχει σήμερα. Επίσης, η κα Moody μίλησε και για άλλα ζώα, όπως είδη ελαφιών, ποντικιών και μαμούθ που κατοικούσαν πριν από εκατομμύρια χρόνια στην Κρήτη.
Ο ιδιοκτήτης του καφενείου κ. Γιάννης Σιγανός έδειξε στους παρευρισκόμενους τμήματα απολιθωμένων οστών νάνων ιπποπόταμων και ελεφάντων που έχει βρει και φυλάσσει στη συλλογή του μέχρι τη δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Καθαρού.
Στη συνέχεια, ο κ. Steven Lenton, ερασιτέχνης βοτανικός, παρουσίασε τη μοναδική φυσική χλωρίδα του οροπεδίου, την οποία καταγράφει και φωτογραφίζει εδώ και 13 χρόνια δίνοντας έμφαση στα σπάνια και ενδημικά φυτά που απαντώνται στην περιοχή.
Τέλος, η κα Ηλέκτρα Ρεμούνδου, τεχνολόγος γεωπόνος από το ΜΑΙΧ, παρουσίασε την Αμπελιτσιά, το απειλούμενο ενδημικό δέντρο της Κρήτης και τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία της.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου στα πλαίσια του προγράμματος «Διατήρηση της Αμπελιτσιάς στην Κρήτη, 2019-2021». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Franklinia της Ελβετίας, που υποστηρίζει προγράμματα για την προστασία σπάνιων και απειλούμενων δέντρων, όπως η αμπελιτσιά, και υλοποιείται με συντονισμό του ΜΑΙΧ και σε συνεργασία με όλες τις Διευθύνσεις Δασών της Κρήτης, με τοπικές Δημοτικές αρχές, σχολεία και άλλους φορείς.