Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Ενεργειακές… αναταράξεις στην ενδοχώρα των Χανίων

» Πυλώνες και ανεμογεννήτριες προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες

 

Μέτωπα ανοίγουν οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς των Χανίων στα θέματα της κατασκευής των 269 πυλώνων για το καλώδιο υψηλής τάσης από τα Χανιά μέχρι τη Δαμάστα και στα σχέδια για μεγάλα αιολικά πάρκα στον ορεινό όγκο των Σφακίων, της Κισσάμου και του Σελίνου.

Τα δύο αυτά θέματα απασχολούν έντονα πολίτες, Δήμους αλλά και άλλους φορείς που έχουν δηλώσει την πλήρη αντίθεση τους στους σχεδιασμούς αυτούς, με τις εξελίξεις να “τρέχουν” το επόμενο διάστημα.

 

Ειδικότερα:
• ΚΑΛΩΔΙΟ: Σήμερα Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι στα πλαίσια της διαβούλευσης για το καλώδιο υψηλής τάσης θα γίνει σύσκεψη στα γραφεία της “Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης” στο Ηράκλειο. Όπως μας δήλωσε ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης «το παρών θα δώσουν όλοι οι δήμαρχοι αλλά με δική μου παραίνεση θα κληθούν όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για να έχουν και αυτοί γνώση της κατάστασης.»
• ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: Στο ζήτημα της αδειοδότησης που ζητάει η “ΓΕΚ Τέρνα” για 28 αιολικά πάρκα σε κορυφές των Σφακίων (από την περιοχή “Χαλάρας” στα σύνορα Ασκύφου- Αλίκαμπος, βόρεια της συνοικίας “Γωνί”, και της συνοικίας “Καρές”, στην ανατολική πλευρά του φαραγγιού της Ίμβρου μέχρι και τη Σκαλωτή και το Φραγκοκάστελο) αλλά και σε υψώματα στη νοτιοδυτική Κίσαμο και στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Πελεκάνου και Ανατολικού Σελίνου, στο Σέλινο οι μετέχοντες στη συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας στα Ασκύφου συμφώνησαν να δώσουν “δυναμικών παρών” στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ή στο Περιφερειακό Συμβούλιο (όπου και αν συζητηθεί το θέμα της γνωμοδότησης της Περιφέρειας). Το Περιφερειακό Συμβούλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Απρίλη.

Για το σχέδιο για τις ανεμογεννήτριες ο μηχανικός και συνεργάτης του Δήμου Σφακίων σε θέματα ενέργειας κ. Σταύρος Καπριδάκης έκανε λόγο για μια «απόλυτα καταστροφική επέμβαση τόσο σε ότι αφορά τους δρόμους, τις πλατείες που θα πρέπει να γίνουν πάνω στη Μαδάρα για να περάσουν τα τεράστια οχήματα με τις μεγάλες ανεμογεννήτριες. Θα είναι τεράστια ζημιά στο φυσικό περιβάλλον και πλήρη η υποβάθμιση του. Η βασική απασχόληση πολλών νέων ανθρώπων ειδικά στα Ασκύφου είναι η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και ο τουρισμός τα σχέδια αυτά τους καταστρέφουν».

Ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός επισήμανε ότι «σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό και υπάρξει τοποθέτηση αυτών των φαραωνικών εγκαταστάσεων της περιοχής μας θα αλλάξει άρδην το φυσικό περιβάλλον και οι ζωές μας». Περιγράφοντας το έργο των ανεμογεννητριών ο δήμαρχος τόνισε πως κάθε μια από αυτές θα έχει ύψος 105 μ., πτέρυγες 150 μέτρα κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανοιχτούν τεράστιοι δρόμοι πλάτους 12 μ. στη Σφακιανή Μαδάρα!
«Δεν θα αφήσουμε να γίνει τίποτα που να ενοχλεί τους Δήμους μας. Όλα αυτά θα περάσουν από τα Δημοτικά Συμβούλιο για να παρθούν αποφάσεις, οι περιοχές που θα επηρεάσουν το Δήμο Κισάμου δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Από εκεί και πέρα εμείς έχουμε περιοχή χωροθετημένη για να μπουν εκεί ανεμογεννήτριες» είπε ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης.
«Θα βρουν τις τοπικές κοινωνίας μπροστά τους, για οτιδήποτε συμβεί στον τόπο μας ηθικοί αυτουργοί θα είναι εκείνοι που καταργούν » δήλωσε ο κ. Χ. Κουκιανάκης για τα παραπάνω σχέδια, προσθέτοντας πως «δεν είμαστε αντίθετοι στην ενεργειακή αναβάθμιση της Κρήτη αλλά να γίνει με τον σωστό τρόπο, με σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι αδιανόητο να γεμίζουν με ανεμογεννήτριες της Μαδάρα».

Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής αφού τόνισε πως καμία επένδυση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών παρατήρησε πως η πρόταση της “Τέρνα Ενεργειακή” είναι ένα από τα σχέδια καθώς υπάρχουν ανάλογα σχέδια και από άλλες εταιρείες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα