Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Ένας παλιός νερόμυλος στο έλεος του χρόνου

Με δύο ηλικιωμένους ξεναγούς, βρεθήκαμε πρόσφατα στον νερόμυλο του Πρασέ. Ο παλιός αγροφύλακας Ευτύχιος Χαρχαλάκης και ο Εμμανουήλ Λιονάκης, μας βοήθησαν να μάθουμε για την ιστορία και τη σημασία του κτηρίου.

Οι ξεναγοί μας πάνω ο κ. Χαρχαλάκης και ο κάτω ο κ. Λιονάκης
Οι ξεναγοί μας πάνω ο κ. Χαρχαλάκης και ο κάτω ο κ. Λιονάκης

«Όπως έχω ακούσει ο νερόμυλος που ήταν και φάμπρικα, καφενείο, μπακάλικο, ραφείο και διέθετε πριονοκορδέλα, λειτούργησε πολλά χρόνια πριν από την κατοχή και συνέχιζε να λειτουργεί μέχρι και το 1960 περίπου από την οικογένεια Καννιτσάκη. Η κινητήρια δύναμη ήταν το νερό που ερχόταν με μια σωλήνα διαμέτρου περίπου μισού μέτρου από μια τεράστια στέρνα η οποία γέμιζε από τον ποταμό που διαπερνά το χωριό μας», υπογράμμισε ο κ. Χαρχαλάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Λιονάκης σημείωσε: «Είχα την τύχη να εργαστώ εδώ σε ηλικία 16 χρονών και μαζί με μένα εργαζόταν και επτά άλλοι. Το Καμπί έτσι λένε την περιοχή, με αυτό τον νερόμυλο και τις άλλες δραστηριότητες ήταν εμπορικό κέντρο. Εδώ έφερναν τα σιτηρά και τις ελιές τους οι χωριανοί μας. Υπήρχαν ξεχωριστές μυλόπετρες για τις ελιές και τα σιτηρά. Είχαμε και την πριονοκορδέλα που κόβαμε τα ξύλα καθώς και καφενείο, μπακάλικο και ραφείο. Η επιχείρηση διέθετε ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο ακόμα».
Την αναφορά στον ιστορικό νερόμυλο την “χρωστούσαμε” στον αείμνηστο πλέον Ευτύχιο Φραγκιουδάκη, τον οποίο είχαμε επισκεφθεί τον χειμώνα και μας μίλησε για τις καταστροφές στην περιοχή, εκφράζοντας την αγωνία του για τον ιστορικό νερόμυλο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα