Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Eνας παλιός μελετητής ναυπηγός μηχανικός

■ Αφηγείται βιώματα και παρουσιάζει εργαλεία της δουλειάς του

Στη ρομαντική Πλάκα της Αθήνας στο νέο κλασσικό κτήριο “Ιωνικό Κέντρο” στην οδό Λυσίου 11, ο Μανώλης Γαλιάκης, ένας βέρος Ρεθεμιώτης που γεννήθηκε στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, στα Μπιτσακτζίδικα – Στιβανάδικα, παρουσίασε μια συλλογή με ενθυμήματα από την 55χρονη καριέρα του. Κι αποφάσισε να ανασύρει μνήμες και βιώματα από μια εποχή που ξεκίνησε πριν από 55 χρόνια, λίγο πριν το ναυάγιο του Ε/Γ/ – Ο/Γ “ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ”.

Μας υποδέχθηκε με μια αφίσα “Όλα με το χέρι” και μια μαντινάδα: «Όταν το χέρι μόχθαγε, τη σκέψη να προφθάσει/ και το μολύβι όφειλε σχέδια να χαράσσει».
Ήταν σε ένα μιλιμετρέ ριζόχαρτο (όπως το λέγαμε) και ένα χέρι να κρατά πενάκι και να σχεδιάζει μια καμπύλη “Διάγραμμα ευσταθείας”. Υποθέτω για κάποιο πλοίο της εποχής.
Ο κ. Γαλιάκης ήταν εκεί μαζί με την ευγενέστατη σύζυγό του, “η γραμματέας”, όπως έλεγε και υποδέχονταν τους καλεσμένους επισκέπτες στην ευρύχωρη αίθουσα του “Ιωνικού Κέντρου”.
Με καμάρι έδειχνε και εξηγούσε τα διάφορα επιστημονικά όργανα – εργαλεία που χρησιμοποιούσε και τις μελέτες που είχε πραγματοποιήσει και ήταν συμμετρικά απλωμένες πάνω σε τραπέζια. Ηταν το απόσταγμα από την πολύχρονη εργασία του Ναυπηγικού του γραφείου που ίδρυσε λίγο πριν το ναυάγιο του Ε/Γ – Ο/Γ “ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ” (8 Δεκεμβρίου 1966) για 55 χρόνια ήταν το σπουδαιότερο Ναυπηγικό – μελετητικό γραφείο του Πειραιά, με ειδικότητα στις μελέτες για μετασκευές και νέες κατασκευές των Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων.
Διαβάζω στο καλαίσθητο μικρό βιβλιαράκι που μας διένειμε: «Με το ναυάγιο του Ε/Γ – Ο/Γ “ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ”, θεσπίστηκε το απαγορευτικό απόπλου των πλοίων». Δηλαδή έπρεπε να χαθούν 224 άνθρωποι για να το σκεφθούν! Οπως αναφέρει, η πρώτη δουλειά – μελέτη του γραφείου του ήταν η μετασκευή του Ε/Γ – Ο/Γ “ΕΛΕΑΝΝΑ” του Ευθυμιάδη. Στις παραπάνω μελέτες βασίστηκε η μετασκευή του Ε/Γ – Ο/Γ “ΚΥΔΩΝ”. Ακολούθησαν οι μετασκευές των Ε/Γ – Ο/Γ “ΚΑΝΤΙΑ” και “ΡΕΘΥΜΝΟ” της ΑΝΕΚ Lines.
Ζήτησα από τον κ. Γαλιάκη να μου πει δυο λόγια για την πορεία της μακρόχρονης επιστημονικής καριέρας του σαν Ναυπηγός Μελετητής στον Πειραιά. «Ιδρυσα το γραφείο μου το 1967 αφού επέστρεψα από την Ιταλία, όπου σπούδασα. Με την ΑΝΕΚ ξεκίνησα την δραστηριότητά μου και άρχισα να συνεργάζομαι από το 1972, στον τομέα της μελέτης. Ξεκίνησα με την μετασκευή του “ΚΑΝΤΙΑ” και του “ΡΕΘΥΜΝΟ”. Είχαμε μια πολύχρονη και αρμονική συνεργασία. Παρόλο που άλλαζαν τα συμβούλια, εγώ διατηρούσα την σχέση μου με την εταιρεία. Ολα αυτά τα βοηθήματα που βλέπετε, είναι αυτά που χρησιμοποιούσε ο Ναυπηγός – Μελετητής. Από τον λογαριθμικό κανόνα για τους υπολογισμούς, μέχρι τις αριθμομηχανές τεσσάρων πράξεων, που έκαναν ένα διαβολεμένο θόρυβο. Ολα τότε γίνονταν με το χέρι. Οσο πέρναγαν τα χρόνια, το γραφείο προμηθεύονταν τα νέα επιστημονικά εργαλεία και όργανα που παρουσιάζονταν στην αγορά.
Ετσι συνεχίστηκε η δουλειά του γραφείου για δεκαετίες μέχρι την ηλεκτρονική – ψηφιακή εισβολή που έκανε τη δουλειά του απείρως πιο εύκολη. Θεώρησα σκόπιμο να κάνω αυτή την έκθεση και να παρουσιάσω τον τόπο δουλειάς του παλιού Μηχανικού – Ναυπηγού και τα μέσα που χρησιμοποιούσε τότε».
Παράλληλα, προσέφερε ένα πλούσιο μπουφέ με γευστικά εδέσματα και μυρωδάτη τσικουδιά.

7 Comments

 1. Δεν ειναι μονο η επιστημοσυνη και η αξιοσύνη του φίλου Μανώλη Γαλλιακη,
  ειναι το ήθος η ακεραιότητα και η σεμνότητα του ανθρώπου.
  Του ευχόμαστε ο Θεος να του χαρίζει υγεία και μακροημέρευση για να απολαύσει την ανταπόδοση της προσφοράς που τόσο απλόχερα μοιράζει.
  Με ανόθευτη φιλία
  Βασιλης -Μαιρη Σειτανιδη

 2. Οσα λογια και αν γραψω θα ειναι λιγα για τον μοναδικο στοχαστη μελετητη μηχανικο Μανωλη Γαλλιακη. Ευχομαι η επαγγελματικη πορεια και οι αξιες του να ειναι φαρος και στις επομενες γενιες

 3. Τα χέρια του ανθρώπου , όταν συνεργάζονται αρμονικά με το μυαλό και την ψυχή, κάνουν θαύματα που κανένα προηγμένο “μηχάνημα” δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει.
  Ο Μανόλης Γαλιάκης είναι ένας τέτοιος Άνθρωπος και επιστήμονας .
  Γνωρίζοντας μάλιστα και τον τρόπο της ζωής του, υποκλίνεσαι μπροστά του.
  Η ζωή του είναι Αγάπη για τους ανθρώπους και σεβασμός για τον ανθρώπινο πολιτισμό!!!!
  Μαζι του η οικογένεια του, ένας ένας, η σύντροφος του Δέσποινα και τα δυο παιδια του , όλοι είναι παράδειγμα προς μίμηση.
  Χαίρου Μανόλη Γαλιάκη τα έργα της ζωής σου και εμείς να χαιρόμαστε εσένα .
  Με αγάπη και βαθειά εκτίμηση
  Μαρία Τζομπανάκη

 4. Τα χέρια του ανθρώπου , όταν συνεργάζονται αρμονικά με το μυαλό και την ψυχή, κάνουν θαύματα που κανένα προηγμένο “μηχάνημα” δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει.
  Ο Μανόλης Γαλιάκης είναι ένας τέτοιος Άνθρωπος και επιστήμονας .
  Γνωρίζοντας μάλιστα και τον τρόπο της ζωής του, υποκλίνεσαι μπροστά του.
  Η ζωή του είναι Αγάπη για τους ανθρώπους και σεβασμός για τον ανθρώπινο πολιτισμό!!!!
  Μαζι του η οικογένεια του, ένας ένας, η σύντροφος του Δέσποινα και τα δυο παιδια του , όλοι είναι παράδειγμα προς μίμηση.
  Χαίρου Μανόλη Γαλιάκη τα έργα της ζωής σου και εμείς να χαιρόμαστε εσένα .
  Με αγάπη και βαθειά εκτίμηση
  Μαρία Τζομπανάκη

 5. Μανώλη σε στερήθηκαμε…. Πόσο χάρηκα που κυριολεκτικά έπεσα σερφαροντας στο όνομα σου…. Αχ….. Δεν το ήθελε η ζωή….. Σας έχω μες την καρδιά μου 50 χρόνια περίπου…. Σας εύχομαι υγεία με την ξαδέρφη μου και όλους τους κατιοντες σας…. Λουλα…..

 6. Μανώλη σε στερήθηκαμε…. Πόσο χάρηκα που κυριολεκτικά έπεσα σερφαροντας στο όνομα σου…. Αχ….. Δεν το ήθελε η ζωή….. Σας έχω μες την καρδιά μου 50 χρόνια περίπου…. Σας εύχομαι υγεία με την ξαδέρφη μου και όλους τους κατιοντες σας…. Λουλα…..

 7. Μανόλη αγαπημένε εξάδελφε την επιστήμη υπηρέτησες με σύνεση ήθος και πάθος για να προσφέρεις το καλύτερο αποτέλεσμα αλλά πάνω από όλα εισαι ΆΝΘΡΩΠΟΣ με περίσσια ευγένεια καλοσύνη ανθρωπιά παράδειγμα για τον καθένα μας πάντα να είσαι καλά και να χαίρεσαι την όμορφη οικογένειά σου Κ.Ε.Ξ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες