Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Ενας Κρητικός στην Όπερα του Σίδνεϋ

Ο ήχος της κρητικής λύρας ακούστηκε για πρώτη φορά στην όπερα του Σίδνεϋ στα μέσα του Δεκέμβρη, από τα χέρια του Κρητικού ομογενή Μιχάλη Πλατύρραχου, με καταγωγή από τις Κουρούτες και την Αγία Γαλήνη.

Οι επίσημοι που τίμησαν την εκδήλωση μεταξύ των οποίων διακρίνονται οι αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας με την σύζυγό του, η ύπατη αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ιμάμης του Σίδνεϋ, ο γενικός πρόξενος και υποπρόξενος της Τουρκίας.

Για την πρωτόγνωρη εμπειρία του, ο πρεσβευτής αυτός της Κρητικής παράδοσης στην Αυστραλία μας είπε: «Όταν ασχολείσαι με την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης παίζοντας λύρα για 33 ολόκληρα χρόνια και σου γίνεται μία πρόταση να συμμετάσχεις με αυτή σ’ ένα Μέγαρο μουσικής ή σε ένα Ωδείο, είναι σίγουρα γεγονός σπουδαίας σημασίας για οποιονδήποτε μουσικό στην καλλιτεχνική του πορεία».
«Φανταστείτε λοιπόν πόσο συγκινητικό ήταν όταν μας έγινε μία τέτοια πρόταση να συμμετάσχουμε σε μία εκδήλωση με την Κρητική λύρα μέσα στην Όπερα του Σίδνεϋ» υπογράμμισε ο κ. Πλατύρραχος.
«Απ’ τη μια να βαστάς αγκαλιά ένα σύμβολο του λαού των προγόνων σου κι απ’ την άλλη να παίξεις αυτό το όργανο στο σημαντικότερο ναό της μουσικής της πόλεως και χώρας που έχεις γεννηθεί και μεγαλώσει συνδυάζοντας έτσι το ύψιστο μεγαλείο των δύο πατρίδων σ’ αυτόν τον σταθμό της καλλιτεχνικής σου σταδιοδρομίας. Ομολογώ ότι δάκρυσα μπαίνοντας μέσα στο μεγαλειώδες αυτό κτίριο παγκόσμιας ακτινοβολίας με την λύρα στα χέρια μου γιατί κουβαλούσα μαζί με αυτήν τις προσδοκίες και τα όνειρα του λαού μας και έπρεπε να φανώ αντάξιος. Κι όταν τελείωσε η παράσταση τα συγχαρητήρια άφθονα από δικούς και ξένους, από ανθρώπους που δεν είχαν ξανακούσει αυτό το όργανο να πλησιάζουν και να μου λένε πώς τους ενθουσίασα και πόσο όμορφα έπαιξα», συμπλήρωσε.
«Τότε καταλαβαίνεις ότι πέτυχες στον σκοπό σου. Έβαλες την λύρα της Κρήτης μέσα στις μεγαλύτερες αίθουσες επάξια όπως αρμόζουν τέτοιες τιμητικές διακρίσεις για το νησί μας εκτελώντας και το υπέρτατο χρέος» τόνισε κλείνοντας ο κ. Πλατύρραχος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα