Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Ένας καλός συνομιλητής

Στην παρατήρησή μου τώρα τελευταία, έχουν περιπέσει αρκετοί άνθρωποι προβληματισμένοι.
Δεν είμαι βέβαιος για το τι ακριβώς προβληματίζει τον καθένα αυτή την εποχή. Είμαι όμως σίγουρος ότι, αν καθένας μπορούσε να δει τα πράγματα καθαρά, θα τα καταλάβαινε όλα και θα τα χειριζόταν σωστά. Όσοι πέφτουν σ’ αυτήν την κατάσταση χρειάζονται λίγη βοήθεια, για να δουν τα πράγματα καλύτερα. Εδώ χρειάζεται ένας καλός συνομιλητής. Κάποιος που να καθίσει μαζί τους και να τους δείξει τον τρόπο.
Να τους βοηθήσει να εντοπίσουν και να προσδιορίσουν το εκάστοτε πρόβλημα και τα μέτρα που πρέπει να πάρουν για να το λύσουν. Μόνο αυτό χρειάζονται, έναν καλό διάλογο, κάτι να τους επαναφέρει στη σωστή προοπτική για τα πράγματα. Λίγα λόγια μόνο, τίποτα περισσότερο. Ίσα-ίσα να τους βοηθήσει να ταυτιστούν με το πρόβλημα και να το καταλάβουν. Αν μπορέσουν να το κάνουν αυτό, θα κάνουν και τα υπόλοιπα από μόνοι τους.
Βέβαια οι καλοί συνομιλητές, αυτοί που ξέρουν πρωτίστως να ακούν, και κατόπιν να παρεμβαίνουν καίρια, είναι δυσεύρετοι, αν δεν θέλει κάποιος να καταφύγει κάποιος σ’ έναν επαγγελματία ειδικό επ’ αμοιβή.
Υπάρχει όμως κι η λύση του βιβλίου. Το διάβασμα ανοίγει ορίζοντες, και καμιά φορά βοηθάει στην επίλυση προβλημάτων.
Το βιβλίο είναι σαν μια ζυγαριά, αρχικά γέρνει δεξιά, έως ότου γείρει για πάντα αριστερά. Σε κάθε περίπτωση, το να διαβάσεις ένα χοντρό βιβλίο σημαίνει να μείνεις για πολύ καιρός μόνος. Και μόνος σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη πρέπει να συμφιλιωθείς και να τα βρεις με τον εαυτό σου. Ο άνθρωπος σήμερα δεν έχει στη διάθεσή του τόση μοναξιά για να μπορεί χωρίς ζημιά να διαβάζει βιβλία.
Και έτσι όλα κυλούν σ’ ένα φαύλο κύκλο. Θα πολλαπλασιάζονται οι προβληματισμένοι άνθρωποι που μοιάζουν να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Το βιβλίο θα είναι πάντα εκεί όμως να περιμένει, ένας πάντα καλός συνομιλητής. Αρκεί να το επιλέξουν.

*Ο Αριστείδης Αρχοντάκης
είναι συγγραφέας, φυσικός


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα