Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων στο πρόγραμμα “Ανοιχτά Πανιά”

Ξεκινούν, όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Χανίων οι υποβολές υποψηφιοτήτων για το πρόγραμμα “Ανοιχτά Πανιά” που διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων «Το φετινό πρόγραμμα “Ανοιχτά Πανιά 2022” επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές. Επιδίωξη είναι μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία να αναστοχαστούμε το παρελθόν, να συνομιλήσουμε με το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον. Η πόλη αποτελεί το κύριο πεδίο ερεθισμάτων και αναζητήσεων και μεταλλάσσεται/μεταμορφώνεται σε έναν ανοιχτό χώρο ιδεών και εμπειριών»

 

 

«Ανοιχτά Πανιά 2022»
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία και παραγωγή νέων έργων στα Χανιά
Ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. καλούν καλλιτέχνες να σχεδιάσουν και να προτείνουν νέες δημιουργίες που θα υλοποιηθούν και θα παρουσιαστούν στο κοινό στα Χανιά από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο 2022.
Η παρούσα πρόσκληση απευθύνεται σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες, φορείς και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε ποικίλα πεδία Τεχνών και έχουν ή επιθυμούν να συνδέσουν το έργο τους με τα Χανιά και την Κρήτη.
Οι προτεινόμενες δράσεις μπορούν να αφορούν σε ένα ή περισσότερα πεδία Τέχνης και δημιουργίας.
Ως πεδία δημιουργίας ορίζονται (όχι περιοριστικά) τα παρακάτω:
• Μουσική σύνθεση / μουσική παράσταση
• Θεατρικό κείμενο / θεατρική παράσταση
• Εικαστική δημιουργία
• Παραγωγή χορού
• Φωτογραφικό project
• Κινηματογραφική παραγωγή
• Λογοτεχνικό έργο
• Νέα μέσα / ψηφιακές τέχνες
Ως νέα δημιουργία ορίζεται η παραγωγή πρωτότυπων, σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων. Τα έργα αυτά θα πρέπει να πληρούν τους στόχους και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος «Ανοιχτά Πανιά» όπως αυτά επεξηγούνται παρακάτω.
Τα έργα που θα επιλεγούν θα πρέπει να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια του 2022 (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022) και σε χώρους εντός των ορίων του Δήμου Χανίων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο Πρόγραμμα είναι η δημιουργία και υλοποίηση των προτάσεων αυτών να ενσωματώνει και το σχεδιασμό παράλληλων δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 

Η πρόσκληση στοχεύει στα εξής:
• Σύγχρονες προσεγγίσεις της Κρητικής παράδοσης, ιστορίας και παρελθόντος
• Εξερεύνηση διαφορετικών πτυχών της καθημερινότητας του τόπου μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία
• Ανάδειξη/αναζωογόνηση δημόσιου χώρου και εμβληματικών σημείων της πόλης, κτιρίων, μνημείων
• Συνέργειες με φορείς της τοπικής κοινωνίας
• Διάδραση με την κοινωνία και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες
• Ανάδειξη του τοπικού επαγγελματικού καλλιτεχνικού δυναμικού
• Ανάπτυξη/διεύρυνση κοινού
Χρηματοδότηση καλλιτεχνικού έργου:
Τα έργα τα οποία θα επιλεγούν θα λάβουν χρηματοδότηση από τον Δήμο Χανίων για την υλοποίησή τους. Για το έτος 2022 ο αρχικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 150.000 ευρώ και υφίστανται οι εξής κατηγορίες χρηματοδότησης:
Κατηγορία Α: για παραγωγές έως 7000 €
Κατηγορία Β: για παραγωγές από 7001 έως 14000 €
Κατηγορία Γ: για παραγωγές από 14001 έως 21000 €
(Σημείωση: Στα ανωτέρω ποσά συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ.)
Κάθε επιλεγμένη δράση μπορεί να λάβει προκαταβολή όχι μεγαλύτερη από το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της. Η προκαταβολή θα καταβληθεί ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υλοποίησης της δράσης.
Καλλιτεχνικές προτάσεις που τυγχάνουν υποστήριξης από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΥΠΠΟΑ, Περιφέρεια, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.α.) ή άλλες χορηγίες δεν αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στα «Ανοιχτά Πανιά».
Διαδικασία / Χρονοδιάγραμμα:

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την ανάλογη φόρμα που βρίσκεται στη σελίδα:
https://form.jotform.com/220354713772353
με καταληκτική ημερομηνία την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 και ώρα 20:00.
Προτάσεις που δεν έχουν συμπληρωμένα όλα τα πεδία ή είναι εκπρόθεσμες, αποκλείονται της διαδικασίας και δεν θα αξιολογηθούν.

Έναρξη υποβολής προτάσεων: 11 Φεβρουαρίου
Λήξη υποβολής προτάσεων: 20 Μαρτίου, ώρα 20:00

Ανακοίνωση επιλογής προτάσεων: 2 Μαΐου
Περίοδος υλοποίησης: 1 Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου 2022
Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και το έντυπο με τις αναλυτικές πληροφορίες οδηγίες για τη δήλωση συμμετοχής, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://www.chania.gr/enimerosi/municipality-press-releases/11022022dilosiAP22.html


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αναρτώ και φέτος το περιεχόμενο της Επιστολής μου στα Χ.Ν. πέρυσι στις 20 Φεβρουαρίου 2021 με τίτλο “Ανοιχτά Πανιά υπό προϋποθέσεις για τους γκραφιτάδες”, η οποία αγνοήθηκε παντελώς από την αρμόδια Επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων για το πρόγραμμα “Ανοιχτά Πανιά”, όπως ομοίως αγνοήθηκε και το αντίστοιχο Αίτημά μου προς το Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ.:

    “Όσον αφορά το πεδίο της “Εικαστικής δημιουργίας” του προγράμματος “Ανοιχτά Πανιά” του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., είναι αναμενόμενο να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής και κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι “καλλιτέχνες του δρόμου” – γκραφιτάδες των Χανίων. Ειδικά η επιλογή αυτών πρέπει οπωσδήποτε να γίνει υπό την αυστηρή προϋπόθεση να ήταν νόμιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης τους στο γκράφιτι στα Χανιά. Κανείς μη νόμιμος γκραφιτάς δεν πρέπει να επωφεληθεί από το Πρόγραμμα.

    Όποιος από αυτούς υποβάλει αίτηση συμμετοχής, να καλείται επιπλέον να υπογράψει επίσημη Υπεύθυνη Δήλωση όπου θα δηλώνει: 1ον) το κωδικό όνομα που χρησιμοποιεί στο γκράφιτι και 2ον) ότι δεν έχει ποτέ σχεδιάσει γκράφιτι χωρίς άδεια επί Δημόσιου, Δημοτικού ή ιδιωτικού κτηρίου στα Χανιά, γκράφιτι το οποίο να απεικόνιζε το κωδικό του όνομα ή την ομάδα γκράφιτι όπου ανήκε ή ανήκει ακόμη.

    Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. οφείλουν να τηρήσουν αυτή την αυτονόητη προϋπόθεση συμμετοχής στο Πρόγραμμα “Ανοιχτά Πανιά” και να μην προβάλουν ως “καλλιτέχνες” τους μη νόμιμους γκραφιτάδες των Χανίων που η δράση τους στρέφεται εναντίον της τοπικής μας κοινωνίας.”

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα