Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Ένα βιβλίο για τις γιορτές

Τα βιβλία είναι μία διαχρονική επιλογή δώρων για τις γιορτές. Ιδίως τώρα, που η παραλλαγή “Ο” προελαύνει και τα πρώτα “δώρα” του νέου έτους μάλλον πως θα είναι κάποια νέα περιοριστικά μέτρα, με ένα καλό βιβλίο -και αυτή τη φορά- ο χρόνος μπορεί να κυλίσει πιο γρήγορα και ευχάριστα! Για τα βιβλία που ξεχώρισαν τη χρονιά που φεύγει – ελληνικές, ξένες εκδόσεις και μία πρόταση για παιδιά ή εφήβους – μίλησαν στις “διαδρομές” Χανιώτες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο βιβλίο, διατηρώντας κάποια από τα πιο αγαπημένα βιβλιοπωλεία της πόλης μας.

Βιβλιοπωλείο Πετράκη

Η Ηλέκτρα Πετράκη από το ιστορικό βιβλιοπωλείο των Χανίων

Η κραυγή
των απόντων
Νίκος Ψιλάκης
Εκδόσεις Καραμάνωρ

Ένας Έλληνας φαντάρος βρίσκεται σε στρατόπεδο της γερμανικής Σιλεσίας, στο Γκαίρλιτς, και απασχολείται περιστασιακά στο φωτογραφείο του Γκύντερ Ζόμμερ προσπαθώντας να μάθει την τέχνη.
Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα οδηγεί μια νέα κοπέλα στο στούντιο. Είναι το πρώτο πορτρέτο που τολμά να βγάλει χωρίς τη βοήθεια του δασκάλου του.
Η υπόθεση ξετυλίγεται στα χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τότε που ένα γεγονός πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια στρατιωτικά χρονικά σημαδεύει την ελληνική ιστορία: Τη στιγμή που τα βουλγάρικα στρατεύματα καταλαμβάνουν αμαχητί τη Μακεδονία, το Τέταρτο Σώμα Στρατού παραδίδεται από τη φιλοβασιλική διοίκησή του σε ξένη δύναμη και εκπατρίζεται. Σχεδόν εφτά χιλιάδες μάχιμοι φορτώνονται σε τρένα και μεταφέρονται στη Γερμανία. Τυπικά είναι φιλοξενούμενοι του Κάιζερ. Στην πράξη, όμως, τα όρια ανάμεσα στη φιλοξενία και την αιχμαλωσία ή την ομηρία είναι παντελώς ασαφή.

Περί της εαυτού ψυχής
Ισίδωρος Ζουργός
Εκδόσεις Πατάκη

Στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού σε μια ερημική ακτή της Προποντίδας ο Σταυράκιος Κλαδάς αναθυμάται τη μακρόχρονη ζωή του. Νοτάριος και αντιγραφέας ο ίδιος όλα του τα χρόνια, έχοντας αντιγράψει εκατοντάδες συγγράμματα αγίων και ελλόγιμων ανδρών, αποφασίζει, ελεύθερος πια, να συντάξει τη δική του χρονογραφία.
Η γραφίδα του αφηγείται τη ζωή του, μια ιστορία εφηβικής μοναξιάς και χειρογράφων. μια περιδίνηση σε διανοητικά διλλήματα, διωγμούς, έρωτες και αγωνίες στην αυγή της δυναστείας των Κομνηνών στα τέλη του 11ου αιώνα.

Μία πραγματική μικρή ιστορία περί των πάντων
Bill Bryson
Μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης – Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Αναρωτήθηκες ποτέ…
• Πώς περάσαμε από το τίποτα στο κάτι;
• Αν μπορούμε να ζυγίσουμε τη Γη;
• Τι συμβαίνει στα σύνορα του σύμπαντος;
Με τη βοήθεια αυτού του εκπληκτικού βιβλίου θα ανακαλύψεις τα μυστήρια του χρόνου, του χώρου και της ζωής στη Γη – θα κάνεις ένα ταξίδι από την απαρχή του κόσμου στο τώρα, περνώντας από (σχεδόν) τα πάντα στο ενδιάμεσο.

Μικρό καράβι

Η Μαρία Πολυράκη στο μικρό της καράβι

Διαφωτισμός τώρα
Steven Pinker
Εκδόσεις Διόπτρα
Ο Διαφωτισμός, όπως γνωρίζουμε πλέον, δεν ήταν απλώς μια ελπίδα, παρήγαγε αποτελέσματα. Αλλά σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται σθεναρή υπεράσπιση.
Ο Διαφωτισμός αντιτίθεται σε πράγματα που είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση –τον απολυταρχισμό, τη δαιμονοποίηση, τη «μαγική σκέψη»–, τα οποία οι δημαγωγοί είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν.
Πολλοί θεωρητικοί, λόγω πολιτικών, θρησκευτικών ή ρομαντικών πεποιθήσεων, τον πολεμούν.
Το αποτέλεσμα είναι ένας διαβρωτικός φαταλισμός και η τάση να καταστρέφουμε τους πολύτιμους θεσμούς της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της παγκόσμιας συνεργασίας.

Μέσα πέτρα
Μαρία Μανωλέλη
Εκδόσεις: Ποταμός
Τρεις γυναίκες-φύλακες μυστικών, τρία ορφανά αδέρφια, ενήλικες πια, και ένας γιατρός για τις πληγές που δεν κλείνουν θα συναντηθούν για μια κηδεία που, εκτός από τον νεκρό που περιμένει να ταφεί, δεν μοιάζει με κηδεία. Το βέλος του θανάτου θα μπλεχτεί με το βέλος του έρωτα και θα ταξιδέψει στο παρελθόν διασχίζοντας θάλασσες, βουνά, σιωπές και τραύματα.
Στα ημιορεινά της Κρήτης, σε έναν τόπο μαγικό και καταραμένο, ένα αλλόκοτο ραντεβού επιβεβαιώνει πως τελικά «ο έρωτας κι ο θάνατος ίδια σπαθιά βαστούνε».

Αν έρθεις σαν τον άνεμο
Woodson Jacqueline
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη – Εκδόσεις Πατάκη

Ένας απρόσμενος έρωτας
Ο Τζερεμάια είναι μαύρος. Η Έλλι είναι λευκή και Εβραία. Ζουν σε τελείως διαφορετικούς κόσμους, αλλά για τους ίδιους αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Το μόνο πράγμα που μετράει είναι να βρίσκονται μαζί. Για τους άλλους, όμως, το μόνο πράγμα που μετράει είναι, δυστυχώς, να τους κρατήσουν χώρια, μακριά τον έναν από τον άλλον.

Μυθολογία

Η Γεωργία Μαυρίδου
από τη «Μυθολογία»

Κίνημα αυτοκτονίας
Πέτρος Μάρκαρης
Εκδόσεις Κείμενα

Η Αθήνα σε αλλεπάλληλα λοκντάουν. Η κοινωνία διχάζεται και οι συγκρούσεις πληθαίνουν. Ο αστυνόμος Χαρίτος βουτάει πάλι στα βαθιά. Πρέπει να λύσει δύο γρίφους που δε φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους: μια σειρά από αυτοκτονίες, αλλά και μια σειρά από δολοφονίες γιατρών. Και σαν να μην του έφταναν όλα αυτά, πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των συνθηκών στα μέλη της οικογένειάς του.
Το Κίνημα της Αυτοκτονίας είναι ένα μυθιστόρημα του διεθνούς συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη για την πανδημία, το χάσμα των γενεών και των αντιλήψεών τους, αλλά και τη σύγκρουση της αυτοθυσίας με τη βία και το έγκλημα.

Ζήτημα θανάτου και ζωής. Αγάπη, απώλεια και αυτό που έχει τελικά σημασία
Irvin & Marilyn Yalom
Μετάφραση: Ανδριτσανού Ευαγγελία – Εκδόσεις: Αγρα

Ο αναγνωρισμένος ψυχίατρος και συγγραφέας Ίρβιν Γιάλομ αφιέρωσε την καριέρα του στη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία ανθρώπων που υπέφεραν από άγχος και πένθος. Δεν είχε όμως ποτέ βρεθεί στην ανάγκη να συμβουλέψει ο ίδιος τον εαυτό του, ώς την ημέρα που η γυναίκα του Μαίριλυν Γιάλομ, διακεκριμένη συγγραφέας βιβλίων πολιτισμικής ιστορίας επικεντρωμένων σε γυναικεία κυρίως ζητήματα, διαγνώστηκε με καρκίνο. Στο βιβλίο Ζήτημα θανάτου και ζωής, η Μαίριλυν και ο Ίρβιν Γιάλομ μοιράζονται με τους αναγνώστες το πώς χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν έναν αγώνα πρωτόγνωρο και οδυνηρό: η Μαίριλυν να πεθάνει μ’ έναν αξιοπρεπή θάνατο, ο Ίρβιν να συνεχίσει να ζει χωρίς εκείνη.

Ο γάτος που έσωζε βιβλία
Sosuke Natsukawa
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Το μικρό παλαιοβιβλιοπωλείο του παππού του είναι το ιδανικό καταφύγιο για τον εσωστρεφή έφηβο Ριντάρο Νατσούκι. Όμως ο παππούς πεθαίνει ένα βράδυ στον ύπνο του και ο Ριντάρο απομένει συντετριμμένος και μόνος. Το παλαιοβιβλιοπωλείο όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να κλείσει. Τότε κάνει την εμφάνισή του ο Τίγρης, ένας μυστήριος τιγρέ γάτος που μιλάει και έχει μια αποστολή: να σώζει βιβλία. Χρειάζεται ωστόσο τη συνδρομή ενός αληθινού βιβλιόφιλου για να την πραγματοποιήσει, και έτσι ζητά από τον Ριντάρο να τον βοηθήσει.
Το παράξενο αυτό ζευγάρι, το αγόρι και ο γάτος, θα ζήσει τρεις μαγικές περιπέτειες ελευθερώνοντας τα βιβλία από ανθρώπους που τα φυλακίζουν, τα κακομεταχειρίζονται ή προδίδουν το πνεύμα τους.

«Το βιβλίο»

Ο Γιώργος Σκανδάλης από
το βιβλιοπωλείο «Το βιβλίο

To ίδιο χώμα
Ίδιο χώμα, το βιβλίο της Λίλας Τρουλινού, ιστορικό μυθιστόρημα σε μια Κρήτη όχι τόσο μακρινή.
Λεπτοδουλεμένο παραμύθι η αλήθεια;
Ένα διαφορετικό φόντο στις ανθρώπινες σχέσεις των κρητικών, στο απαράλλαχτο μοναδικό κρητικό τοπίο
Εκδόσεις Περισπωμένη. Ιούλιος 2021

Αφορμή η πανδημία για το τελευταίο βιβλίο του Μπιούγκ Τσούλ Χαν- Η κοινωνία της παρηγοριάς- δοκίμιο για τον πόνο σήμερα. Το βιβλίο παρουσιάζει την πανδημία σαν να είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και πως φτάνουμε στην κοινωνία της επιβίωσης. Αναλύεται επίσης ο φόβος του θανάτου με αφορμή τον ιό. Ο αναγνώστης θα συναντήσει τον Κάφκα τον Νίτσε τον Χαιντέγκερ τον Φουκουγιάμα τον Βαλερύ σε σκέψεις τόσο προφητικές τόσο λογικές.

Εκδόσεις opera 2021

Ο Αλυσοδεμένος Ελέφαντας του Χόρχε Μπουκάι είναι η επιλογή μου για παραμύθι. Μιλάει για το πώς τα μικρά εμπόδια γίνονται συνήθειες και οι συνήθειες αλυσίδες που ενώ είναι τόσο εύκολο και αστείο να ξεπεραστούν μας καθιστούν δέσμιους των φόβων μας.
Εκδόσεις opera 2011

Πάλιν εταξιδέψαμε. Ο Δημήτρης Γληνός και η Κρήτη.
Δεν μπορώ να παραλείψω το βιβλίο- μελέτη του Γιώργου Πιτσιτάκη που μόλις έπεσε στα χέρια μου.
Μια μεγάλη πνευματική προσωπικότητα της εκπαίδευσης, ο Δημήτρης Γληνός, που η ζωή του ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου με αφορμή το ταξίδι του στην Κρήτη
Εκδόσεις Χανιώτικα νέα, Δεκέμβριος 2021.

Πελεκανάκη

Η Ειρήνη Πελεκανάκη
από την μοναδική
Τυποβιβλιοχαρτεμπορική

Ένα σκοτεινό δωμάτιο
1967-1974
Αλέξης Παπαχελάς
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Είκοσι πέντε χρόνια έρευνας χρειάστηκαν για να συγκεντρωθεί το αδημοσίευτο και σπάνιο υλικό για την Επταετία που καθόρισε την ιστορική πορεία της χώρας μας. Περιέχει μαρτυρίες πολλών πρωταγωνιστών και επικεντρώνεται στον ρόλο των αμερικανικών υπηρεσιών.

Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων
Συγγραφέας: Monica Gutierrez
Μετάφραση: Κάλλια Ταβουλάρη – Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Η νεαρή αρχαιολόγος Άγκνες Μαρτί μετακομίζει από τη Βαρκελώνη στο Λονδίνο ψάχνοντας δουλειά. Λίγο αφότου φτάσει στην πόλη, ενώ περπατάει στο Τεμπλ, μια ξαφνική νεροποντή την αναγκάζει να αναζητήσει καταφύγιο στο Moonlight Books, ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο. Ο ιδιοκτήτης ψάχνει υπάλληλο· η Άγκνες γοητεύεται από την ιδιαίτερη προσωπικότητά του και αποφασίζει να δεχτεί τη θέση. Ο καιρός περνάει και η Άγκνες νιώθει να παρασύρεται από τη μαγεία αυτού του αξιαγάπητου βιβλιοπωλείου. Ώσπου μια μέρα, ένα πολύτιμο βιβλίο εξαφανίζεται. Ο επιθεωρητής Τζον Λόκγουντ αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση, διαταράσσοντας την ηρεμία και τη γαλήνη της Άγκνες.

Ιστορίες από το μουσικό κουτί: Καρυοθραύστης
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
Εικονογράφος: Μπόντιλ Τζέην
Μεταφραστής: Αγγελίδου Μαρία , Αγγελίδης ΆγγελοςΕκδόσεις: Δεσύλας
H μαγεία της μουσικής γίνεται δική σου χάρη σ’ αυτό το διαδραστικό βιβλίο και τις κουρδιστές μελωδίες του, που είναι σαν τα παλιά αγαπημένα μουσικά κουτιά.
Κούρδισε και άκουσε το Βαλς των λουλουδιών, απολαμβάνοντας αυτήν τη συναρπαστική κλασική ιστορία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Έρχεται η «Λευκή Νύχτα» στα Χανιά από τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει για πρώτη φορά τη «Λευκή Νύχτα» στην πόλη των Χανίων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022...

Ουρές ταλαιπωρίας σε δρόμους του Καστελίου

Ουρές ταλαιπωρίας στο Καστέλι Κισσάμου, καθώς η "εκρηξη" επισκεψιμότητας τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο επιδεινώνει το πρόβλημα που παρατηρείται διαχρονικά. Ντόπιοι κι...

Άλλο ένα τροχαίο στον Κατσαμπά στα Χανιά

Άλλο ένα τροχαίο ατύχημα συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου στα Χανιά και μάλιστα στη διασταύρωση Δαγκλή και Κωνταντίνου Μητσοτάκη, ένα σημείο που έχει βρεθεί...

Μουσικό φινάλε για τις “Γιορτές Ρόκκας” στην αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Με τις μουσικές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα κατακλύστηκε το βράδυ της Παρασκευής ο αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας στο πλαίσιο των "Εορτών Ρόκκας", που συνεχίστηκαν για...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα