Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Ενα σπουδαίο έργο για την Ενωση με την Ελλάδα

Ενα σπουδαίο έργο, ο τόμος “Κρήτη – Ελλάδα 1913 – 2013, 100 χρόνια Ενωση”, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” στη Χαλέπα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος: “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νίκο Παπαδάκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι η έκδοση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη απόπειρα να παρουσιαστεί σε ένα τόμο ενα συλλογικό έργο που αποδίδει την ιστορική μνήμη.
Ο ιδρυτής των “Χανιώτικων νέων”, Γιάννης Γαρεδάκης, αναφέρθηκε στην συνεργασία των “Χανιωτικων νεων” και του Ιδρυματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” για να γίνει πραγματικοτητα αυτός ο τόμος, αλλά και στο πλήθος εκδόσεων των “Χανιώτικων νέων” που έχουν να κάνουν με την ιστορική έρευνα.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Γιατρομανωλάκης χαρακτηρισε την έκδοση ενα τόμο – κιβωτό «τον οποίο μαστόρεψαν οι πρωτομάστορες των “Χανιωτικων νέων” και του ιδρυματος, “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Φίλης, αναφέρθηκε στην ιστορία ως συλλογική μνήμη επισημαίνοντας ότι «χωρίς μνήμη, δεν υπάρχει επιβίωση, δεν υπάρχει επιστήμη δεν υπάρχει τέχνη».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης και Κυριάκος Βιρβιδάκης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κ.α..
Την εκδήλωση συντόνισε ο επιστημονικός συνεργάτης του ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Γιώργος Κουκουρακης.
Αναλυτικό ρεπορτάζ θα δημοσιευτεί την Τετάρτη στα “Χανιώτικα νέα”.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα