Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε έναν σπάνιο άνθρωπο… 

Φέτος, το πέρας του καλοκαιριού ταυτίζεται με το επίσημο πέρας της ακαδημαϊκής πορείας ενός σπουδαίου συναδέλφου, του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητή κ. Ευάγγελου Διαμαντόπουλου, ο οποίος από 1-9-2022 συνταξιοδοτείται έπειτα από 32 χρόνια πορείας στο Ίδρυμά μας.
Όντας από τα πρώτα μέλη ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης βίωσε όσο λίγοι την πορεία του, τους στόχους και τα επιτεύγματά του, όπως αυτά διαμορφώνονταν σε βάθος χρόνου, ενώ παράλληλα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την πλειοψηφία των ανθρώπων που συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια…μέλη ΔΕΠ, διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό, ερευνητές, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές! Ήταν ήδη παρών όταν εμείς φτάσαμε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, πρόθυμος να βοηθήσει και να στηρίξει κάθε νέο μέλος.
Έχοντας υπηρετήσει στο ίδιο Τμήμα, είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του και να τον γνωρίσω πολύ καλά ως ακαδημαϊκό, αλλά και ως άνθρωπο. Η ακαδημαϊκή και ερευνητική του πορεία είναι καταγεγραμμένη και προσβάσιμη από οποιονδήποτε μέσω του διαδικτύου, «αξιολογήσιμη» βάσει των δεικτών, που έχουν οριστεί για αυτόν τον σκοπό. Εγώ θα ήθελα να πω λίγα λόγια για την ποιότητά του ως άνθρωπο, κάτι που μόνο όσοι είχαν την τιμή και τύχη να τον γνωρίσουν και να τον ζήσουν από κοντά μπορούν να γνωρίζουν και να αξιολογήσουν.
Ο κ. Διαμαντόπουλος για εμένα διαδραμάτισε έναν σπουδαίο σταθεροποιητικό και συνδετικό παράγοντα στον Τμήμα μας και το Ίδρυμα εν γένει. Πάντα ήρεμος, πρόθυμος να ακούσει, θετικός, δοτικός και χαμογελαστός. Διαθέσιμος σε όλους να συμβουλέψει και να συμβάλει σε ό,τι του ζητηθεί.
Τα τελευταία έτη στο Ίδρυμα επωμίστηκε το δύσκολο έργο του Πρύτανη, ανταποκρινόμενος στην προτροπή συναδέλφων που γνώριζαν ότι είναι σε θέση να συμβάλει σημαντικά στο Ίδρυμα και από αυτήν την θέση. Χωρίς κανένα προσωπικό όφελος ή βλέψη προς το μέλλον, ανέλαβε τα καθήκοντά του γνωρίζοντας ότι έχει στη διάθεσή του πέντε έτη να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί, αξιοποιώντας όσα μέχρι τότε είχε βιώσει μέσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, αλλά και τις επαφές και την εκτίμηση που είχε κερδίσει από συναδέλφους εντός και εκτός της χώρας μας.
Μέσω της συνεργασίας μας για τις ανάγκες της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης μπόρεσα να δω τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, που αντιμετώπισε από την θέση του Πρύτανη. Μια θέση διοικητική, άμεσα ή έμμεσα συνδεόμενη με γραφειοκρατικές διαδικασίες και πολιτικές αποφάσεις. Μια θέση τόσο διαφορετική από εκείνη ενός μέλους ΔΕΠ, ενός ερευνητή… Κι όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ανταποκρίθηκε στο έπακρον!
Είναι πραγματικά σπάνιο να συναντάς έναν άνθρωπο τον οποίο να εκτιμάς και να σέβεσαι, ακόμη και όταν δεν έχεις πάντα τις ίδιες απόψεις με εκείνον. Να διακρίνεις σε αυτόν ειλικρίνεια και ήθος, ανιδιοτέλεια και καλές προθέσεις πίσω από κάθε του πράξη. Κι ακόμη πιο σπάνιο να έχεις την τύχη ένας τέτοιος άνθρωπος να γίνει φίλος σου.
Εύχομαι στον κ. Διαμαντόπουλο ό,τι καλύτερο στο νέο κύκλο ζωής του, τον ευχαριστώ για όλα όσα προσέφερε στο Ίδρυμά μας και τους ανθρώπους του και εύχομαι όσοι νεότεροι τον γνώρισαν και τον έζησαν να υιοθετήσουν έστω και κάποια από τα τόσα καλά στοιχεία που έχει.

*Ο Ευάγγελος Γιδαράκος είναι oμ. καθηγητής


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα