Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Ένα εξετασιοκεντρικό σύστημα

Σε αυτή τη χώρα, ως γνωστόν, επικρατεί το εξετασιοκεντρικό σύστημα. Στα πάντα. Από το εκπαιδευτικό σύστημα ως τις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης. Κατέχεις την τεχνική της αποστήθισης; Περνάς. Δεν την κατέχεις, απορρίπτεσαι.
Δεν σου μιλά ποτέ κανείς στα σοβαρά για τα ουσιώδη θέματα. Σε κάνουν να αντιμετωπίζεις τα πάντα ως μια ακόμη εξέταση από την οποία κρίνονται όλα, ενώ στην πραγματικότητα το ζήτημα είναι να βγεις στην κοινωνία και να είσαι χρήσιμος/η.
Σου πιπιλίζουν τα αυτιά να αποστηθίσεις την ιστορία και ύστερα δεν θυμάσαι τα βασικά γεγονότα.
Σε τρελαίνουν να μάθεις τα ανώμαλα ρήματα στα αρχαία, ασχέτως που δεν αντιλαμβάνεσαι γρι από την αρχαία ελληνική γραμματεία και όλα όσα μας έχει κληρο- δοτήσει.
Ποτέ μα ποτέ δεν σου λέει κάποιος -το σχολείο δηλαδή- ότι το βασικό θέμα είναι να αποφοιτήσεις έχοντας κάποιες στοιχειώδεις δεξιότητες για να τη βγάλεις την επόμενη μέρα και κριτική σκέψη. Αυτό, μάλιστα, το τελευταίο είναι ίσως το σημαντικότερο από όλα. Γιατί όλα τα υπόλοιπα μπορείς και να τα μάθεις στη συνέχεια. Η κριτική σκέψη, όμως, είναι αυτό που πρωτίστως οφείλει να καλλιεργεί το σχολείο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα