Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Εν Συντομία Στοχασμοί… σε β’ πρόσωπο: Περί Ψυχραιµίας…

Περί Ψυχραιµίας… Ίσως να σκέφτεσαι µερικές φορές… «Συγκρίνω το «τώρα» µε αυτό που ήταν κάποτε και αποστρέφοµαι αυτό που µου συµβαίνει, αφού είναι διαφορετικό από αυτό που θέλω να συµβεί. Και…σ’ έναν κόσµο γεµάτο ανατροπές, πώς θα καταφέρω να συµβαδίζω µε την αλλαγή και να διατηρώ την ψυχραιµία µου µέσα στα νέα δεδοµένα;». Ψυχραιµία: «θηλυκό, που συναντάται µόνο στον ενικό και σηµαίνει τη διατήρηση του αυτοέλεγχου σε κρίσιµες στιγµές και που επιτρέπει την αντιµετώπισή τους µε τη λογική και χωρίς ακραία συναισθήµατα πανικού ή θυµού». ∆εν υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ψυχραιµίες. Είναι µία, αλλά έχει τη δύναµη των πολλών…

Σίγουρα, το γνωρίζεις ότι πρέπει να παραµένεις ψύχραιµος σε διάφορες καθηµερινές καταστάσεις όπως, όταν κάποιος σου κάνει άδικη επίθεση, όταν βλέπεις ένα λογαριασµό παραφουσκωµένο, ακόµη κι όταν ένας ασυνείδητος οδηγός πετάγεται από τη γωνία βάζοντας τη ζωή σου σε κίνδυνο… Και είναι κι άλλα τέτοια τρέχοντα, που συνεχώς σου συµβαίνουν. Αλλά είναι και τα άλλα, τα πιο δύσκολα, όπως µια ξαφνική ασθένεια σ’ ένα αγαπηµένο σου πρόσωπο, ή σ’ εσένα τον ίδιο. Είναι και µια ξαφνική απώλεια. Είναι και µια αποτυχία σου µετά από µια µεγάλη προσπάθεια. Είναι και µια οικονοµική καταστροφή που σε αφορά ή µια φυσική καταστροφή που σε επηρεάζει άµεσα. Και είναι κι άλλα πολλά, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά. Εσύ, τα ξέρεις… Τέλος δεν έχει η λίστα.

Κι ενώ γνωρίζεις ότι όταν αυτά συµβούν, εσύ πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιµία σου και να σκεφτείς οργανωµένα και λογικά, δεν το κάνεις γιατί δεν µπορείς να εµποδίσεις τα έντονα και παρορµητικά συναισθήµατα του θυµού ή του πανικού σου. Και τότε, µπαίνεις σ’ ένα συναισθηµατικό κυκλώνα που σου θολώνει το µυαλό, νιώθεις να τρίζουν τα θεµέλια της ψυχραιµίας σου, µέχρι που βλέπεις να καταρρέει το οικοδόµηµά της, πριν προλάβεις να το σώσεις! Είναι όµως φυσιολογικό αυτό, λένε οι ειδικοί επιστήµονες, γιατί ένα δυσάρεστο φαινόµενο προκαλεί αυτόµατη και άµεση συναισθηµατική διέγερση, που ο άνθρωπος δε γίνεται παρά να τη λάβει κατευθείαν σε µεγάλη ένταση.
Ίσως, στη µεγάλη ξαφνική δυσκολία σου να σκέφτεσαι… «τι χρειάζοµαι για να βγω από αυτόν τον ανεµοστρόβιλο;» και να διαπιστώνεις ότι αυτό που χρειάζεσαι σου λείπει. Αµέσως, η σκέψη σου τρέχει µε ιλιγγιώδη ταχύτητα και καταλήγει… «δεν έχω αυτό που χρειάζοµαι; ∆ε θα καταφέρω τίποτα µε τη δύσκολη κατάσταση!» και…τότε είναι που χάνεις εντελώς την ψυχραιµία σου. Μήπως ν’ αλλάξεις το ρήµα της παραπάνω φράσης και ν’ αναρωτηθείς… «τι διαθέτω για να βγω από αυτόν τον ανεµοστρόβιλο;».

Κι όταν θα βρεις όσα διαθέτεις και τα προσαρµόσεις ανάλογα, κόντρα στη ένταση των «αέρηδων», µήπως τότε ηρεµήσει το µυαλό σου, βρεις το σωστό τρόπο και βγεις µε ψυχραιµία από τη µεγάλης έντασης συναισθηµατική ρουφήχτρα, πριν σε καταπιεί; Και ναι! Είναι πολλά αυτά που διαθέτεις και η ψυχραιµία βοηθάει να τα ανακαλύψεις… Που είπαµε… Είναι µία, αλλά έχει τη δύναµη των πολλών…

* Η Μαρία Σαρρή – Σαββάκη είναι ∆ασκάλα
Ειδικής Αγωγής – Συγγραφέας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα