Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Εν συντομία

– (Μύρισε άνοιξη) Ο καιρός το γυρίζει προς το ανοιξιάτικο. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στα φύλλα των δέντρων του κήπου, στους κρίνους που ανθίζουν, στα χιόνια που λυώνουν από τις βροχές, στην ελαφρά άνοδο της θερμοκρασίας. Τα Χανιά μας παραμένουν μια μικρή όαση στην πανδημία με τα σχετικά λίγα κρούσματα. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι. Σαββατόβραδο, αλλά και κάθε μέρα το παλιό λμάνι δείχνει την ποικιλοχρωμία του (φωτ.). Θαρρείς ένας ρομαντικός ζωγραφικός πίνακας (φωτ.) άλλου αιώνα… Πού θα πάει, δεν θα περάσει κι αυτό; Μένουμε πάντα αισιόδοξοι.

– (Η άυλη συνταγογράφηση) Ένα από τα σύγχρονα “θαύματα” της τεχνολογίας (προσωπικά του κ. Πιερρακάκη και του επιτελείου του) είναι το στοίχημα του εμβολιασμού -και όχι μόνο. Κάθε λίγο και λιγάκι έχουμε νέες απλοποιήσεις (μεταβιβάσεις ακινήτων)… Προγραμματιστήκαμε να κάνουμε το εμβόλιο σε δύο δόσεις.
Η ενημέρωση, αλλά και η έγνοια για συνεχή ηλεκτρονική υπόμνηση (κινητό, Η/Υ) μας παραπέμπει σε χώρες υψηλού επιπέδου τεχνολογίας. Μόνο συγχαρητήρια, ευαρέσκειες και ευχαριστίες μπορούμε να εκφράσουμε στον φορέα (gov.gr), αλλά και στο ευγενέστατο προσωπικό του ΤΟΜΥ Χανίων από το οποίο η εμπειρία μας. Xωρίς να… κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας! Ούτε καν να κάνουμε ένα τηλεφώνημα.

– (Η “Μήδεια” και το ανευθυνοϋπεύθυνο) Κάθε καταστροφική “Μήδεια”, όταν έχουμε δηλαδή ακραίες καιρικές συνθήκες -τις οποίες εφεξής θα συναντάμε συχνότερα- μας βρίσκει όχι μόνο απροετοίμαστους αλλά και ασυντόνιστους. Ο φετινός δριμύς χιονιάς έφερε για πολλοστή φορά στην επιφάνεια μακροχρόνιες παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Δυστυχώς, οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων, όταν έχουμε ακραίες καιρικές συνθήκες -και όχι μόνο-τσακώνονται, όπως έγινε παλαιότερα στο “Μάτι”, για το ποιος έχει την ευθύνη! Είτε για το κλάδεμα των δέντρων (τώρα) που βρίσκονται κοντά σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος πρόκειται, είτε για την πρόληψη και τον καθαρισμό από κατολισθήσεις των δρόμων ή τον έλεγχο και την πυρόσβεση. Ας πούμε, το κλάδεμα των δέντρων κοντά σε καλώδια έχει καταστεί υποχρεωτικό από το 1967, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί ποιος και τι πρέπει να κάνει! Μετά το αλαλούμ για το ποιος ευθύνεται (για νοικοκυριά που ακόμη και σήμερα δεν έχουν ρεύμα!), είναι επείγουσας φύσης η μεταρρύθμιση που θα διευκρινίζει τις αρμοδιότητες κράτους, περιφερειών, δήμων. Ή, να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο που θα αναλαμβάνει και την ευθύνη των μέτρων σε τέτοιες περιπτώσεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών, ας καταρτίσει νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνοντας ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ. Ώστε ο πολίτης να ξέρει εκ των προτέρων αν θα απευθυνθεί στη ΔΕΗ, την Περιφέρεια, ή τον Δήμο. Απαιτείται σαφήνεια και όχι αοριστολογία των παραπάνω. Μάλιστα, θα τολμούσαμε να πούμε, με ρήτρα αποζημιώσεων.

– (Ελληνική Επανάσταση (1821) και Κρήτη) Ένα μικρό εγχειρίδιο με τα επαναστατικά γεγονότα που συνέβησαν από τον Ιούνιο του 1821 μέχρι και το 1930 (υπογραφή πρωτοκόλλου Λονδίνου) -γεγονότα που μνημονεύονται διάσπαρτα σε πολλά ιστορικά βιβλία σχετικά με την Κρήτη- θα ήταν ευχής έργο. Το απαιτεί η επέτειος των 200 χρόνων και κρίνεται αναγκαίο για την ενημέρωση των επόμενων γενεών. Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τις άλλες σημαντικότατες επαναστάσεις (1866-1869, 1897), νομίζουμε πως κάποιος φορέας ή άτομο θα πρέπει να κάνει το εγχείρημα. Ή, αν υπάρχει ανάλογη εργασία, ας αναλάβει, μετά από ενδελεχή εξέταση των γραφομένων από επιτροπή ιστορικών, η Περιφέρεια Κρήτης το κόστος έκδοσης.

 

Στο 56ο επεισόδιο, βάφουμε τα Χανιά «πράσινα» στους δασικούς χάρτες ενώ περιμένουμε την πρόταση του Δήμου Χανίων για τον Λόφο Καστέλι και «ταξιδεύουμε» στην μετά covid εποχή.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες