Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

“Εν Χανίοις 2017”

2Η παρουσίαση του νέου, 11ου τόμου της έκδοσής του “Εν Χανίοις 2017” πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι) με ιδιαίτερα αφιερώματα στα 120 χρόνια από την Κρητική Επανάσταση του 1897 και τα 60 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και διανοητή Νίκου Καζαντζάκη.
Oπως σημείωσε η επιμελήτρια της Έκδοσης, Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Ειδική Συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους: «Είναι μεγάλη τιμή που μου εμπιστεύεται ο Δήμος Χανίων την έκδοση και για τον λόγο αυτό τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου στην συντακτική επιτροπή προσπαθούμε να παρουσιάσουμε ένα τόμο αξιόπιστο και αξιόλογο στο αναγνωστικό κοινό τον οποίο βέβαια περιμένει με αγωνία κάθε φορά» και επεσήμανε ότι και φέτος όπως συνηθίζεται κυκλοφόρησε την 1η Δεκεμβρίου προς τιμήν της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
«Και φέτος ο τόμος έχει 320 σελίδες και περιλαμβάνει πολύ σπουδαίες εργασίες μέσα για την επέτειο των 120 χρόνων από την Κρητική Επανάσταση του 1897 αλλά και των 60 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Προσωπικά έχω επιμεληθεί μία μεγάλη εργασία για τις σφαγές και την πυρπόληση των Χανίων το 1897», τόνισε για να προσθέσει ότι και φέτος η έκδοση αυτή διατίθεται δωρεάν: «Ο τόμος διατίθεται όπως πάντα δωρεάν, μετά το τέλος της εκδήλωσης θα τον πάρει όποιος θέλει και βέβαια τις επόμενες μέρες θα διατίθεται από τον Δήμο Χανίων και το τμήμα Πολιτισμού» κατέληξε
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας είπε ότι ο Δήμος Χανίων συνέχισε μία εκδοτική παράδοση αρκετών δεκαετιών παραδίδοντας με χαρά και φέτος στο αναγνωστικό κοινό το νέο τόμο της επίσημης έκδοσης του “Εν Χανίοις”.
Χαρακτήρισε σημαντικές τις συνεργασίες που δημοσιεύονται και καλύπτουν αρκετούς τομείς του πολιτισμού του τόπου μας με έμφαση στις δύο επετείους από την Κρητική Επανάσταση και τον θάνατο του Ν. Καζαντζάκη.
«Σχετικές με τα θέματα αυτά είναι αφενός η έρευνα-αφιέρωμα από την Επιμελήτρια της έκδοσης Ζαχ. Σημανδηράκη, στις σφαγές και την πυρπόληση των Χανίων το 1897, που συνοδεύεται από σχετικό εικονογραφικό παράρτημα, και αφετέρου οι ενδιαφέρουσες εργασίες, που αφορούν στον Ν. Καζαντζάκη» για να καταλήξει: «Βέβαια και οι υπόλοιποι εκλεκτοί συνεργάτες του “Εν Χανίοις” πραγματεύονται θέματα και από άλλα πεδία στα τεκμηριωμένα κείμενα τους, γεγονός που καθιστά και αυτό τον τόμο ιδιαίτερα σημαντικό -όπως άλλωστε και τους προηγούμενους»
Να προσθέσουμε ότι η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με παράλληλη προβολή σχετικών διαφανειών ενώ την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χανίων Βαρβάρα Περράκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα