Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Εμβόλιο πανάκεια

Η πανδημία έδειξε τα δόντια της, αλλά οι άνθρωποι εξαντλούν τις δυνατότητές τους και αντιστέκονται αποδεχόμενοι τα περιοριστικά μέτρα, μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Ως τότε όλα είναι ρευστά και δεν επιδέχονται προβλέψεις για ορατό μέλλον.
Στο εμβόλιο θα ‘χουν προτεραιότητα, γιατροί, νοσηλευτές, ευπαθείς ομάδρες, ηλικιωμένοι, κι έτσι, η πανδημία θ’ αρχίσει να κάμπτεται περί την άνοιξη. Κατά τους λοιμοξιολόγους το εμβόλιο αυτό δημιουργεί αντισώματα και όταν ο ιός εισβάλλει στον οργανισμό ενεργοποιούνται και σκοτώνουν την covid-19. Με τον εμβολιασμό των 3/4 του πληθυσμού επιτυγχάνεται η περίφημη “ανοσία της αγέλης”, οπότε αίρονται οι περιορισμοί και με το σταδιακό άνοιγμα της αγορά επέρχεται μια κανονικότητα στην οικονομία.
Αυτό που προβληματίζει τους υπεύθυνους, είναι μήπως το σύστημα Υγείας δεν αντέξει και ξεπεράσει τα όριά του, και δουμε ό,τι έγινε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν λείπουν, όμως, κοινωνικές ομάδες, αρνητές των εμβολιασμών, βλακωδώς βέβαια, διότι αν τους ρωτούσαν για το εμβόλιο της ιλαράς, της πολιομυελίτιδος, του πνευμονιόκοκου, της ευλογιάς κ.ά. τι θα έλεγαν; Για τούτο η μέγιστη μέριμνα του κράτους είναι, να πείσει όσους αντιδρούν, ότι και για την covid-19 το εμβόλιο, που θα χορηγηθεί δωρεάν, είναι μονόδρομος, εφόσον πάρει και την έγκριση του Ε.Ο.Φ.
Η εμπειρία απ’ την πορεία της πανδημίας έχει δείξει, πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα. Ο Π.Ο.Υ. έχει προειδοποιήσει, ότι «το αντιεμβολιακό κίνημα είναι διεθνής υγειονομική απειλή». Τα εμβόλια θεωρούνται απ’ τους γιατρούς «το πιο σημαντικό επίτευγμα της δημόσιας υγείας μετά την εξασφάλιση του πόσιμου νερού», εξαφάνισαν δε τις θανατηφόρες ασθένειες εκατομμυρίων ανθρώπων με τον εμβολιασμό των παιδιών.
Μέρος των αντιπολιτευόμενων την κυβέρνηση θεωρεί, ότι με την παράταση των μέτρων, όπως έχουν γίνει, θα προκληθούν αστάθεια, φθορά στην κοινωνία και θα κλονίσει τους εργαζόμενους και τους μικροεπιχειρηματίες. Οι ανισότητες θα μεγαλώσουν, οι εντάσεις θα πολλαπλασιαστούν και η αστάθεια θα ανοίξει διόδους και σε άλλα απρόβλεπτα προβλήματα. Το πρωτεύον μέλημα είναι να ελεγχθεί η υγειονομική κρίση και κατόπιν θα βρεθεί καιρός να θεραπευθεί η οικονομική ζημιά και να δημιουργηθούν συνθήκες ταχείας ανάπτυξης υπολογίζοντας και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.
Πιστεύεται, λοιπόν, ότι καλώς η κυβέρνηση φρενάρει την άρση των μέτρων για τα Χριστούγεννα, ίσως και μετά τα Θεοφάνεια, όπως σκέπτονται και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το 2ο κύμα δεν υποχωρεί και τούτο για να μην έρθει τρίτο με μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων.
Η βιαστική χαλάρωση των μέτρων lockdown θα βλάψει ανεπανόρθωτα. Ποιο το όφελος, αν αποδεκατιστούν παραγωγικές ηλικίες προς χάριν πρόσκαιρων διασκεδάσεων;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες