Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Έμφραγμα… χωρίς ασθενοφόρο

Τα σοβαρά κενά και η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παρά τις κατά καιρούς αντίθετες διακηρύξεις περί ενίσχυσης του ΕΣΥ, φέρνει στο φως περιστατικό ασθενή από τον Πλατανιά. Ο εν λόγω άνθρωπος, όπως ανέφερε πρόσωπο του στενού συγγενικού του περιβάλλοντος το οποίο επικοινώνησε με τα “Χ.ν.” (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας), κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του όταν αντιμετώπισε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα αλλά στην κλήση που έκανε στο ΕΚΑΒ για να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο έλαβε την απάντηση: «Δεν έχουμε ασθενοφόρο». Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι και ο ασθενής, που είχε ιστορικό σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων, τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ΙΧ, για να χειρουργηθεί (όπως και έγινε άμεσα) και στη συνέχεια να νοσηλευτεί. «Όταν κάλεσε του απάντησαν ότι δεν έχουμε ασθενοφόρο. Είναι δυνατόν αυτό;», αναρωτήθηκε η Κ.Β. που κατήγγειλε το περιστατικό στα “Χ.ν.” και πρόσθεσε: «Είναι κατάσταση αυτή για έναν νομό σαν τα Χανιά; Είναι πραγματικά απαράδεκτο, ούτε στην Αφρική να ήμασταν!».
Τα προβλήματα στο ΕΚΑΒ είναι γνωστά εδώ και χρόνια και λόγω της πανδημίας, η οποία επιτάσσει μια διαφορετική διαχείριση των περιστατικών covid, έγιναν ακόμα πιο έντονα.
Ωστόσο, από το να συζητά κανείς για τις όποιες αδυναμίες του συστήματος μέχρι να έρχεται αντιμέτωπος με τη φράση «δεν έχουμε ασθενοφόρο», υπάρχει μια τεράστια απόσταση. Αυτή που χωρίζει τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες με εκείνες που δεν μπορούν να εγγυηθούν στους πολίτες τους ούτε τα στοιχειώδη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα