Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ελπίδα για μια ανθρώπινη Ευρώπη από Βαρουφάκη και Σακοράφα

Το πρώτο διεθνικό κόμμα της Ευρώπης, η “Ευρωπαϊκή Aνοιξη” είναι ο φορέας των ιδεών που παρουσίασαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Στρασβούργο ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Σοφία Σακοράφα, οι οποίοι “συμμάχησαν” μέσα από το ΜεΡΑ25.
H Ελληνίδα ευρωβουλευτής μάλιστα σε συνεργασία με τον π. Υπουργό Οικονομικών και γ.γ. του ΜεΡΑ25, κάλεσαν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από την ελληνική Περιφέρεια να παρακολουθήσουν την παρουσίαση στο Στρασβούργο, με τα “Χανιώτικα νέα” να συμμετέχουν σε αυτή τη δημοσιογραφική αποστολή.
Στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου συμμετείχαν επίσης οι ευρωβουλευτές Ιζαμπέλ Τόμας, Γκιγιόμ Μπαλάς και Νέσα Σίλντερς, που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα της “Ευρωπαϊκής Aνοιξης”, και οι οποίοι χαρακτήρισαν την προσπάθεια αυτή ως την «τελευταία ευκαιρία για αναμόρφωση της Ευρώπης».
Υπενθυμίζεται ότι το ΜεΡΑ25 θα συμμετέχει και στις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, ερχόμενο να καλύψει ένα σημαντικό πολιτικό κενό στον χώρο της ελληνικής αριστεράς και κεντροαριστεράς, το οποίο διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια.

 

«ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»
Με τη συνέντευξη Τύπου να προσελκύει το ενδιαφέρον ΜΜΕ από όλη την Ευρώπη, ο Γιάνης Βαρουφάκης πήρε το λόγο μιλώντας για ένα «new deal», μια «νέα συμφωνία για την Ευρώπη», την οποία επιδιώκει να κάνει πράξη το εγχείρημα της “Ευρωπαϊκής Aνοιξης”.
«Είμαστε το μοναδικό κόμμα που καταθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη», ανέφερε ο π. υπουργός, ο οποίος συνοπτικά παρουσίασε ενδεικτικές θέσεις του MεΡΑ25, με αναφορές στην προσέλκυση επενδύσεων, στην πράσινη ενέργεια, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε ότι σήμερα από την Ευρώπη λείπουν «θεσμοί που θα κάνουν δύο πράγματα: πραγματική δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μηχανισμό ανακύκλωσης αποταμιεύσεων, πλεονασμάτων αλλά και ελλειμμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να σταματήσει η Ευρωζώνη μέσα από τη σαθρή της αρχιτεκτονική να αποτελεί την κινητήρια δύναμη μιας κρίσης που συνθλίβει την Ευρώπη, την αποδομεί, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν χώρες όπως η δική μας». Οπως τόνισε ο ίδιος, «οι μόνοι που επωφελούνται από αυτή την κατάσταση, είναι κυβερνήσεις ξενοφοβικές και ρατσιστικές όπως του Κουρτς (Αυστρία) και Σαλβίνι (Ιταλία)» .
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γιούνκερ περί ανεπαρκούς στήριξης στην Ελλάδα από την Ευρώπη, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Γιούνγκερ μένει στην ιστορία ως ένας σημαντικός παράγων που μέσω της διγλωσσίας συμβάλλει τα μέγιστα στην αποδόμηση της Ευρώπης. Διγλωσσία και πολιτικές λιτότητας συμβάλλουν στην άνοδο πολιτικών τεράτων σε όλη την Ευρώπη».

«ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΗΣΗ ΤΟ ΜεΡΑ25»
Από την πλευρά της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και μέλος πολιτικής γραμματείας του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, τόνισε πως «σήμερα που η επίθεση στους λαούς και τις κοινωνίες από το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, αυτό που ονομάστηκε “καζινοκαπιταλισμός”, γίνεται με απίστευτη ωμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, η απάντηση των προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων, δεν μπορεί να είναι ούτε η ταξική περιχαράκωση ούτε και η εθνική απομόνωση».
Η ίδια εξήγησε ότι «απέναντι στην παγκοσμιοποίησή τους, τις άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τη φτωχοποίηση των λαών, η απάντησή μας πρέπει να είναι η δική μας παγκοσμιοποίηση, της αντίδρασης, της αντίστασης και της ανυπακοής».
Αναφερόμενη στη συνεργασία της με το ΜεΡΑ25, η κα Σακοράφα υπογράμμισε ότι «ελπίζω όταν συμμαχώ και παλεύω για την άλλη Ευρώπη μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες. Σήμερα έχουν απαξιώσει τη Δημοκρατία τόσο σαν έννοια όσο και σαν θεσμό. Εγώ που υπερηφανεύομαι ότι η χώρα μου δίδαξε τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, έχω καθήκον και υποχρέωση να προσπαθήσω και να αγωνιστώ για την επανασύνταξή της στην πράξη και γι’ αυτό λέω, ότι συντάσσομαι με το ΜεΡΑ25».
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτές, εξήγησε ότι στο ΜεΡΑ 25 «λειτουργούμε χωρίς εκπτώσεις και αποφασίζουμε ότι στη βάση της ισηγορίας και του σεβασμού στην άποψη και στη γνώμη του καθένα, γιατί πιστεύουμε ότι η μόνη αλήθεια που κατέχουμε είναι ότι δεν κατέχουμε τη μόνη αλήθεια και είμαστε σε μια διαδικασία συνδιαμόρφωσης με όλους τους συμπολίτες μας που τους προσκαλούμε να πορευτούμε μαζί».
Η κα Σακοράφα διαμήνυσε πως «σήμερα που η ευρωπαϊκή οικονομική ελίτ μας προβάλλει το ψεύτικο δίλημμα ή αυτοί ή το ακροδεξιό δημιούργημά τους, εμείς απαντάμε απλά με τις αρχές της ιδρυτικής συνθήκης της ευρωπαϊκής ένωσης. Δημοκρατία αλληλεγγύη σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη, υψηλό επίπεδο απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής. Οικονομική και κοινωνική συνοχή, μεταξύ των κρατών μελών».
Προσέθεσε δε, ότι «σήμερα που μας απειλούν με το ψέυτικο δίλημμα “ή με τις πολιτικές τους ή θα διαλυθεί η Ευρώπη”, εμείς απαντάμε: θα παλέψουμε για την Ευρώπη των λαών, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Γιατί η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και θα το υπερασπιστούμε απέναντι στα σχέδιά τους, γιατί εμείς τα σύνορα τα θέλουμε αγωγούς επικοινωνίας και όσμωσης και όχι συρματοπλέγματα και φράχτες».
Η κα. Σακοράφα μάλιστα, ολοκλήρωσε την ομιλία της με αναφορά στον Καζαντζάκη: «Σαν Ελληνίδα αλλά και Ευρωπαία πολίτης και πολίτης του κόσμου, την ιστορία και τον πολιτισμό δεν τα έχω νεκρά κοσμήματα, φυλαγμένα, να φοβάμαι μη μου τα κλέψουν. Αλλά τα αφουγκράζομαι. Ζωντανή συνέχεια και συνείδηση και δέχομαι την πρόκληση του Καζαντζάκη: “Ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω της γης, κι αν δε σωθεί εγώ θα φταίω”».

Σημαντικές παρεμβάσεις για ζητήματα  της Κρήτης
Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής αποστολής στο Στρασβούργο, τα “Χανιώτικα νέα” είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν τόσο με τον Γιάνη Βαρουφάκη όσο και με τη Σοφία Σακοράφα, με τους δύο πολιτικούς να αναφέρονται σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την τοπική επικαιρότητα, με αναφορές που θα προκαλέσουν αίσθηση.
Οι συνεντεύξεις δημοσιεύτηκαν στα “Χανιώτικα νέα” της Παρασκευής και του Σαββάτου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα