Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Ελλείψεις δίχως τέλος

2Για «τρομερές ελλείψεις» στον τομέα της δημόσιας υγείας, για «συσώρευση των ασθενών» και αύξηση της προσέλευσης κατά 40% στα Νοσοκομεία, αλλά και για «δραματικές αλλαγές» που επήλθαν στον ιδιωτικό τομέα με το κλείσιμο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., έκαναν λόγο οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα: “Ο γιατρός στο σταυροδρόμι της αναδιάρθρωσης της Υγείας. Επαγγελματικές και επιστημονικές προκλήσεις” που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου, προχθές στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Χανίων.
Ζητούμενο, όπως επεσήμαναν οι γιατροί, είναι η διασφάλιση της ύπαρξης του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και η διασφάλιση της επαγγελματικής και επιστημονικής τους ύπαρξης.
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στον χώρο της Υγείας και στα Χανιά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων Μιλτιάδης Καστανάκης. «Εδώ και τρία χρόνια περιμένουμε στο Νοσοκομείο Χανίων προσλήψεις 18 συναδέλφων κι ενώ ο υπουργός Υγείας μας είχε υποσχεθεί ότι θα τους διορίσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2013, κοντεύουμε στα μέσα του 2014 κι ακόμη ακούμε μόνο υποσχέσεις», επεσήμανε.
Οσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο ίδιος έκανε λόγο για «τρομερές αλλαγές με την κατάργηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και δεν ξέρουν οι συνάδελφοι με βεβαιότητα εάν προωθηθούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) ή όχι. Η συμμετοχή βέβαια στα Χανιά των γιατρών πρώην Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που θα μπουν στις καινούργιες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας είναι πολύ μικρή, ενώ στην Ελλάδα είναι κάτω από το 50%. Στις 20 Μαρτίου πρέπει να ανοίξουν οι καινούργιες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτήν τη στιγμή, όμως, αν και είμαστε λίγες μέρες νωρίτερα, βλέπουμε ότι δεν λειτουργεί τίποτα, ούτε ξέρουμε τι θα γίνει».
«Δυστυχώς αυτές τις αλλαγές θα τις πληρώσουν οι ασθενείς. Θέλουν να μετακινήσουν τις δαπάνες από την τσέπη του κράτους στην τσέπη του ασφαλισμένου. Το 90% του ιδιώτη γιατρού καλύπτεται από το κράτος. Αυτές τις δαπάνες θέλουν να τις “κατεβάσουν” κάτω από το 60%. Και σιγά – σιγά το πετυχαίνουν. Βέβαια την “πληρώνει” στο τέλος ο πολίτης. Δυστυχώς πολλές φορές έχουμε θέσει τα ζητήματα στον υπουργό Υγείας, αλλά “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”. Μόνο οι υποσχέσεις μείνανε…», τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, ο οποίος σημείωσε ότι οι συναντήσεις των Ιατρικών Συλλόγων βοηθούν «και στην ανταλλαγή απόψεων ώστε να αποφασίσουμε πώς μπορούμε να βαδίσουμε προς το μέλλον».

ΑΥΞΗΣΗΣΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης επεσήμανε την έλλειψη χρηματοδότησης σε όλα τα Νοσοκομεία της Κρήτης και στο σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσής τους καθώς ένας μεγάλος αριθμός ιατρικού, νοσηλευτικού ή υποστηρικτικού προσωπικού “βγαίνει” στη σύνταξη, αλλά οι θέσεις αυτές δεν αναπληρώνονται.
Την ίδια ώρα, η αύξηση του κόσμου που προσέρχεται στα δημόσια Νοσοκομεία της Κρήτης ξεπερνά το 40% μετά και το κλείσιμο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πασπάτης «το απροχώρητο είναι πολύ κοντά». Παράλληλα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου έκανε λόγο για «έλλειμμα πολιτικής βούλησης, έχοντας σταματήσει η κάθε διαδικασία αξιολόγησης μέσα στο Νοσοκομείο όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, έχουν σταματήσει πλήρως οι προκηρύξεις των θέσεων και αυτήν τη στιγμή έχουν αρχίσει να δίνουν κατευθύνσεις με τρόπο ο οποίος δεν είναι συμβατός με τη χρονολογία που ζούμε. Δηλαδή θα αρχίσουν πια οι Διευθύνσεις των Κλινικών, λόγω μη ύπαρξης προκήρυξης νέων θέσεων, να κανονίζονται από τους διοικητές των Νοσοκομείων και τους βουλευτές, το οποίο είναι εντελώς απαράδεκτο. Κι γι’ αυτόν τον λόγο ζητάμε από τον υπουργό Υγείας την άμεση προκήρυξη σε όλες τις κομβικές θέσεις τουλάχιστον των συντονιστών διευθυντών των Κλινικών, οι οποίοι θα διευθύνουν τις Κλινικές και όχι να κανονίζονται από τους διοικητές και τα βουλευτικά γραφεία».

ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Μιλώντας για την κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα ο κ. Πασπάτης τόνισε πως «πολύ μεγάλο ποσοστό συναδέλφων του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται σε κατάσταση πενίας. Το οικονομικό επίπεδο ενός γιατρού δεν διαφέρει από το οικονομικό επίπεδο του μέσου Ελληνα. Οσον αφορά την αλλαγή διαδικασίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., το πρόβλημα βασικά το έχει η κοινωνία η οποία έχει μείνει χωρίς πρωτοβάθμια περίθαλψη που ήταν το ζητούμενο».
«Πρέπει να αντιληφθεί ο υπουργός ότι αντιγραφές συστημάτων υγείας από χώρα σε χώρα δεν γίνονται», τόνισε.
Την ανησυχία του για το μέλλον της δημόσιας υγείας και του ιατρικού κλάδου εξέφρασε ο α’ αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος επεσήμανε ότι «το πρώτο πράγματα που θίγεται από τις μνημονιακές πολιτικές είναι η δημόσια Υγεία και η δυνατότητα πρόσβασης του κόσμου σε δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Αυτό συνδυάζεται και με την καταστροφή του ιατρικού σώματος, των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Η αγωνία του ιατρικού σώματος είναι πολύ μεγάλη και για την κατάρρευση της δημόσιας υγείας, αλλά και για την επαγγελματική και επιστημονική ύπαρξη των ίδιων των γιατρών. Αυτή η καταστροφή ολοκληρώθηκε με το κλείσιμο των πολυϊατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την εξαφάνιση της ελπίδας του κόσμου να βρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας για συνταγογράφηση, παροχές κ.ά. και τον αποκλεισμό 3 εκατομμυρίων συμπολιτών μας από τις υπηρεσίες υγείας, έτσι τα καθήκοντα του ιατρικού κόσμου είναι πολύ μεγάλα: από τη μια μεριά να διασφαλίσει την ύπαρξη του δημόσιου συστήματος υγείας και από την άλλη να διασφαλίσει την επαγγελματική και επιστημονική ύπαρξή του».

ΜΟΝΟ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ Π.Ε.Δ.Υ.
Ο α’ αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επιβεβαίωσε ότι μόλις το 50% των γιατρών πανελληνίως έχουν κάνει αιτήσεις για να μπουν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όλες αυτές οι αλλαγές έγιναν, όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας κατά την τελευταία συνάντησή μας, για να μην μείνουν πολλοί γιατροί στο Ε.Σ.Υ., επειδή έτσι είχε συμφωνήσει με την τρόικα, δηλαδή να είναι μέσα (στο Ε.Σ.Υ.) λιγότεροι από τους μισούς γιατρούς».
Οπως επεσήμανε ο κ. Μπασκόζος, «στόχοι του Δ.Ν.Τ. είναι η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, διότι αποτελεί ένα μεγάλο έξοδο – δαπάνη για τις κυβερνήσεις, γι’ αυτό θέλουν μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου στις δαπάνες αυτές και να ανοίξει ο δρόμος στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, διότι οι υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια υγεία είναι κερδοφόρες».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνης Γιώργος Στεφανάκης, ο πρόεδρος  του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Νικολαράκης, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων Μιλτιάδης Μαρκάτος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα