22.4 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Ελληνολιβυκές σχέσεις

Η ελληνική διπλωματία χάριν της αεικίνητης δραστηριότητας του κ. Δένδια καταφέρνει ν’ αποφεύγει τις παγίδες των Τούρκων και δρέπει δάφνες επιτυχιών. Η συμπεριφορά του στην Τρίπολη της Λιβύης ενίσχυσε το προφίλ του.
Απέφυγε την κακοτοπιά που του ‘στησε η ΥΠΕΞ της μεταβατικής κυβέρνησης Ντμπέιμπα κ. Ν. Μανγκούς, ίσως με συνέργεια της Τουρκίας.
Η επίσκεψη Δένδια είχε προγραμματιστεί για τη Βεγγάζη, να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής και τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, προσφέροντας άλλα 30.000 εμβόλια covid-19 και εν συνεχεία να μεταβεί στο Τομπρούκ, να δει και τον Αλ Σάλεχ. Μία μέρα πριν την αναχώρηση απ’ την Αθήνα προσεκλήθη απ’ τον πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Μένφι να περάσει από την Τρίπολη. Στόχος του Μένφι ήταν να στηθούν γέφυρες με την Τρίπολη και να επιδιωχθεί η σύμπλευση με τις αρχές της Βεγγάζης που απορρίπτει το τουρκολιβυκό Σύμφωνο. Κατ’ αυτόν «η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που η Λιβύη θέλει να ενισχύσει τις διπλωματικές της σχέσεις και το Προεδρικό Συμβούλιο επιθυμεί την εξάλειψη των αιτιών παρεξηγήσεων…». Σημειωτέον ότι ο Μένφι υπήρξε πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα και διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον κ. Δένδια.
Δέχθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ την ενδιάμεση στάση υπό τον όρο να μην παραβρεθούν στο αεροδρόμιο εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Όμως, μαζί με τους εκπροσώπους του Μένφι βρέθηκε η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μανγκούς. Το έμαθε ο Δένδιας και δεν βγήκε από το ελληνικό αεροσκάφος. Αν κατέβαινε, δεν θα μπορούσε να μη χαιρετήσει τη Μανγκούς, αναγνωρίζοντας έτσι την κυβέρνηση του Ντμπέιμπα, η θητεία της οποίας έχει λήξει απ’ τον Δεκέμβριο του 2021 και δεν δικαιούται να υπογράφει διακρατικές συμφωνίες.
Έτσι η επίσκεψη μετετράπη σε μετωπική αντιπαράθεση, καθόσον η κυβέρνηση της Τρίπολης κατηγόρησε την Αθήνα ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά της. Υπόψιν ότι η ΥΠΕΞ Μάνγκους υπέγραψε τον Οκτώβριο με τον Τσαβούσογλου τη συμφωνία ερευνών στη Λιβύη Α.Ο.Ζ. του παράνομου τουρκολιβυκού Συμφώνου.
Επειδή χολώθηκε ο Ντμπέιμπα από τη στάση του κ. Δένδια, δεν επέτρεψε την πτήση του ελληνικού αεροπλάνου πάνω από το λιβυκό F.I.R. και πέταξε προς τη Βεγγάζη μέσω F.I.R. Μάλτας. Στο μεταξύ η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα και ζήτησε από τον Έλληνα διπλωμάτη που εδρεύει στην Τρίπολη να δώσει εξηγήσεις για τα διατρέξαντα στο αεροδρόμιο.
Για τη χώρα μας το καλύτερο θα ήταν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, μέχρι τις εκλογές, και ύστερα ν’ αρχίσουν διαδικασίες, με όποια κυβέρνηση προκύψει, για την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ., καθώς Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές που βρίσκονται απέναντι, ως επίσης και την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Στη συνάντηση Δένδια με τον πρόεδρο της Βουλής Σάλεχ στο Τομπρούκ επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει θέληση με τον Ντμπέιμπα οριοθέτησης της ΑΟΖ και «η Ελλάδα θα συνομιλήσει με εκλεγμένη κυβέρνηση». Σημειωτέον ότι η οριοθέτηση Α.Ο.Ζ. μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας μπορεί να χαρακτηριστεί υπόδειγμα και για την επίλυση του προβλήματος με τη Λιβύη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα