Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Έλληνες συντηρητές σώζουν τοιχογραφίες στο Κουρμπίνοβο

Το έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών του βυζαντινού ναού Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο της Βόρειας Μακεδονίας έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων(ΕΚΒΜΜ) υλοποιώντας το συμφωνητικό συνεργασίας που έχει υπογραφεί, προ διετίας, από την Πρόεδρο του ΔΣ του ΕΚΒΜΜ, καθηγήτρια Ναταλία Πούλου και την τότε Υπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Irena Stefoska.

Το ΕΚΒΜΜ ανέλαβε συγκεκριμένα, την εκπόνηση μελέτης- συντήρησης και την υλοποίηση του έργου, με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η μελέτη περιέλαβε όλες τις σύγχρονες μεθόδους αναλύσεων και τεκμηρίωσης φθορών και επεμβάσεων στις τοιχογραφίες και εγκρίθηκε τον χειμώνα του 2023 από το Υπουργείο Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε το πρώτο στάδιο των εργασιών συντήρησης από εξειδικευμένους Έλληνες συντηρητές του ΕΚΒΜΜ, το οποίο περιλαμβάνει στερεώσεις και στεφανώματα των τοιχογραφιών, ενώ από τον προσεχή Ιούλιο θα ξεκινήσουν εκτενώς οι εργασίες καθαρισμού των τοιχογραφιών που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους.

Στο πλαίσιο των εργασιών την περασμένη Δευτέρα επισκέφθηκε το μνημείο η Υπουργός Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας κ. Bisera Kostadinovska-Stojchevska και οι συνεργάτες της και ενημερώθηκε για τις εργασίες συντήρησης από τη Διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ κ. Φλώρα Καραγιάννη και την επιστημονικά υπεύθυνη του έργου κ. Ηλέκτρα Καραγιαννίδου. Στη συνάντηση παρευρέθηκε η Πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια κ. Σοφία Φιλιππίδου και ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Bitola(Μοναστήρι) κ. Αλέξανδρος Βιδούρης.

Στην συνάντηση διαπιστώθηκε το πολύ καλό κλίμα αγαστής και πολύ αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο για συνέχιση της συνεργασίας προς όφελος της συντήρησης και ανάδειξης του πολύ σπουδαίου βυζαντινού μνημείου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα