Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Έλλειψη προσωπικού – απαξίωση τεχνικών επαγγελμάτων

Κύριε διευθυντά,
με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω και να σας προβληματίσω για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, της τρομακτικής ελλείψεως προσωπικού σε όλα τα τεχνικά επαγγέλματα και όχι μόνον που πλέον με τη μορφή χιονοστιβάδας απειλή να καταστρέψει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας.
Σχεδόν καθημερινά θα διαβάζετε στον γραπτό και ηλεκτρονικό Tύπο, ανακοινώσεις από διάφορες ομάδες εργαζομένων οι οποίες αναφέρονται στην τρομακτική έλλειψη τεχνικού και όχι μόνον  προσωπικού, που ουσιαστικά μας ανακοινώνουν ότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια.
Με λίγα λόγια, ενώ η προσφορά εργασίας είναι τεράστια, δεν υπάρχουν οι άνθρωποι για να καλύψουν αυτό το τεράστιο κενό.
Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε,απλά και μόνον αν ανοίξει την έγκριτη εφημερίδα σας και δει σε πόσες σελίδες αναφέρεται το “Ζητήσεις Υπαλλήλων Εργατοτεχνών”.
Αυτό το γεγονός πρέπει να μας απασχολήσει σαν κοινωνία ώστε να καταλάβουμε τι φταίει, ποιές είναι οι αιτίες και τι πρέπει να γίνει ώστε να ξεφύγουμε από αυτόν το φαύλο κύκλο που έχουμε πέσει, που απειλεί πλέον ανοιχτά το σύνολο των επιχειρήσεων, μικρών ή μεγάλων της χώρας μας.
Σίγουρα ένας λόγος είναι η δωδεκαετής κρίση που μαστίζει την χώρα μας, και πληθώρα από τους μετανάστες, κυρίως από την Αλβανία, αλλά και από άλλες χώρες, έχουν φύγει στο εξωτερικό ψάχνοντας καλύτερα μεροκάματα και πιο ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
Ένας δεύτερος λόγος είναι τα πολύ χαμηλά μεροκάματα, οι άθλιες συνθήκες εργασίας και η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού από το ίδιο το Κράτος που ουσιαστικά κάνει τους εργαζόμενους να νιώθουν ανυπεράσπιστοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται!
Ο τρίτος λόγος είναι και πάλι οι πολύ χαμηλοί μισθοί, σε δύσκολα, απαιτητικά και επικίνδυνα επαγγέλματα, που ουσιαστικά κάνουν τους νέους μας να τα αποφεύγουν συνειδητά, ψάχνοντας κάτι πιο εύκολο και με λιγότερες απαιτήσεις και δεξιότητες επάγγελμα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει μέλλον σε αυτό που ακολουθούν.
Ο τέταρτος λόγος είναι ότι μια πληθώρα μορφωμένων παιδιών μας, έφυγε για το εξωτερικό,όπου οι αμοιβές είναι πολύ μεγαλύτερες, και βέβαια στην τεράστια αδυναμία του ίδιου του κράτους μας να τα απορροφήσει σε δουλειές και ιδρύματα που έχουμε τεράστιες ανάγκες!
Όμως θα σταθώ και στον πέμπτο και τελευταίο κατά την γνώμη μου λόγο που και αυτός έπαιξε με την σειρά του ίσως και τον σημαντικότερο στην τρομακτική έλλειψη τεχνικού προσωπικού στο σύνολο της επικράτειας, με ολέθριες συνέπειες για μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα όπως, Ηλεκτρολόγοι-Ψυκτικοί-Υδραυλικοί-Μηχανικοί Αυτοκινήτων-Ηλεκτρονικοί και άλλα, που βασιζόταν πέρα από τις δεξιότητες και στην χειρωνακτική εργασία.
Φίλοι και φίλες, γεννημένος το 1965, για όσους θυμούνται στο τότε εκπαιδευτικό σύστημα υπήρχε μια σειρά εξετάσεων, από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, Γενικό ή Τεχνικό και τέλος εισαγωγικές εξετάσεις για όλα τα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Γινόταν δηλαδή ένα ξεσκαρτάρισμα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες που ουσιαστικά οδηγούσε ένα μέρος των μαθητών στην Τεχνολογική κατεύθυνση και με τις Τεχνικές Σχολές που υπήρχαν και το Τεχνικό Λύκειο, μια πληθώρα παιδιών με εξαιρετικές δεξιότητες εμπλούτισε για χρόνια όλο το παραγωγικό σύστημα της χώρας μας βάζοντας δίπλα στους εμπειρικούς παλιούς τεχνίτες νέα παιδιά μορφωμένα με όρεξη για δουλειά και αρκετές γνώσεις!
Αυτό το ξεσκαρτάρισμα δυστυχώς τα τελευταία χρόνια απαξιώθηκε, ο πήχης της εκπαίδευσης και της μορφώσεως έπεσε πολύ χαμηλά,τα παιδιά μας έγιναν παπαγάλοι και  οδηγήθηκαν στην παραπαιδεία και σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που μπάζει από παντού, με τεράστια προβλήματα που ουσιαστικά το μέλλον του κάποιου παιδιού, να εξαρτάται από το πόσο έτοιμος είναι στην τελική ευθεία των πανελληνίων εξετάσεων!
Συγχρόνως τα Τεχνικά Λύκεια και οι Τεχνικές Σχολές απαξιώθηκαν, και αυτή η δεξαμενή των νέων παιδιών που εμπλούτιζε το σύνολο του παραγωγικού ιστού της χώρας μας και έδινε χιλιάδες από εργατικά χέρια σε όλες τις επιχειρήσεις μικρές ή μεγάλες άρχισε να έχει τεράστιες ελλείψεις που πλέον είναι αδύνατον να καλυφθούν.
Δεν υπάρχουν οι Άνθρωποι να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν και ένα πλήθος επαγγελμάτων θα οδηγηθεί στην απαξίωση και τον μαρασμό!
Αυτή η έλλειψη προσωπικού σε πληθώρα επαγγελμάτων πρέπει και επιβάλλεται να μας απασχολήσει σαν κοινωνία, να σκύψει το Πολιτικό σύστημα και να ακούσει τη βάση της κοινωνίας και πρέπει και εμείς οι γονείς να δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν ότι καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, αρκεί να αμοίβεσαι καλά και μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και αξιοπρεπούς εργασίας!!!

Υ.Γ. Τα τελευταία χρόνια έχουν προκηρυχθεί τουλάχιστον τρεις διαγωνισμοί για πλήρωση θέσεων εργασίας, εναεριτών Ηλεκτρολόγων στον ΔΕΔΔΗΕ που εργάζομαι και δεν έχει έρθει κανένας.

Φωκάς Κώστας
προεδ. ΤΔΕ Χανίων,
έφορος στο Εργατικό
Κέντρο Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Τόσοι μαθητές/τριες που πάνε ακόμη σε τεχνικά λύκεια, σε τεχνικές σχολές όπως ο Δαίδαλος. σε σχολές του ΟΑΕΔ, απόφοιτοι παλαιότερων ετών, τι γίνονται όλοι αυτοί, που εξαφανίζονται μετά;
    Πρόβλημα έχουνε και οι ασφαλιστές ή μεσίτες που θέλουν να στελεχώσουν τα γραφεία τους με νέους και δεν πάει κανείς ούτε εκεί.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα