Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ελλείψεις σε παιδικά αντιβιοτικά στα φαρμακεία των Χανίων

■ Ανησυχία αλλά και µέτρα εν όψει ανοίγµατος των σχολείων

Ελλείψεις σε παιδικά αντιβιοτικά, κυρίως σιρόπια, καταγράφονται στα φαρµακεία των Χανίων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και οδηγεί σε λήψη µέτρων εν όψει ανοίγµατος των σχολείων, περίοδος κατά την οποία είθισται να έχουµε έξαρση παιδικών ασθενειών.

Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Χανίων Μανώλης Κατσαράκης, εξήγησε πως ο Αύγουστος είναι γενικά ένας δύσκολος µήνας για τα φαρµακεία στα Χανιά, καθώς «κλείνουν οι φαρµακευτικές εταιρείες, οι φαρµακαποθήκες υπολειτουργούν λόγω αδειών και ταυτόχρονα πολλαπλασιάζεται ο αριθµός των πελατών λόγω τουρισµού, άρα και των συνταγών που καλούµαστε να εκτελέσουµε».
Συνεπώς, εξηγεί ο κ. Κατσαράκης, «τα ήδη προβληµατικά φάρµακα που είναι σε καθεστώς περιορισµένης διάθεσης ή και τα ελλειπτικά πιέζονται ακόµα περισσότερο».

Σχολιάζοντας ότι το θέµα µε τα αντιβιοτικά λαµβάνει πανευρωπαϊκές διαστάσεις, ο κ. Κατσαράκης αναφέρει πως έχουν ήδη ληφθεί µέτρα ώστε αφενός να αυξηθεί η παραγωγή, ιδιαίτερα των γεννόσηµων από τις ελληνικές φαρµακοβιοµηχανίες, αφετέρου να απαγορευτεί η εξαγωγή φαρµάκων που έχουν εισαχθεί.
Ιδιαίτερα σηµαντικό είναι το µέτρο της υποχρεωτικής διάθεσης αντιβιοτικών µόνο µέσω συνταγογράφησης, µε τον κ. Κατσαράκη να τονίζει ότι «θα πρέπει και ο κόσµος να καταλάβει ότι δεν είναι πλέον αποδεκτή η πρακτική του να ζητάµε από τον φαρµακοποιό αντιβιοτικά χωρίς συνταγή».

Αξίζει τέλος να σηµειωθεί ότι σε έλλειψη είναι και τα ενέσιµα µόρια για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, φάρµακο που έχει συνδεθεί και µε την απώλεια βάρους. Όπως ξεκαθαρίζει πάντως ο κ. Κατσαράκης, η συνταγογράφησή τους γίνεται πλέον µε πιο αυστηρές προϋποθέσεις, έτσι περιορίζεται η χρήση του από όσους το ήθελαν για αισθητικούς και όχι για ιατρικούς σκοπούς, επιτείνοντας το πρόβληµα. της έλλειψής του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα