Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Ελλάδα δεν είναι µόνο η Αθήνα!

■ ∆ιευρύνεται το αναπτυξιακό χάσµα µεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας!

Η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας ήταν και είναι όχι µόνο θέµα άµεσου και αυτονόητου ενδιαφέροντος για τον έντυπο περιφερειακό τύπο, αλλά και ζωτικό σηµείο του διαχρονικού του ρόλου και της ιστορικής του αποστολής!
Αλλά είναι και ζήτηµα κορυφαίας σηµασίας για το µέλλον της χώρας µας! ∆εν µπορεί να συνεχιστεί χωρίς δυσβάστακτο κόστος η σηµερινή κατάσταση όπου τα αστικά κέντρα Αθηνών (κυρίως) αλλά και Θεσσαλονίκης αποµυζούν κάθε αναπτυξιακή ικµάδα της χώρας καταδικάζοντας την Περιφέρεια σε µαρασµό και υπανάπτυξη.
Όχι βέβαια πως δεν το ξέραµε! Αλλά κάθε φορά που διαβάζουµε τα σχετικά στοιχεία αυτή η απαράδεκτη πραγµατικότητα χτυπάει συναγερµό που οφείλουν όλοι να ακούσουν!
∆υστυχώς, για µια ακόµη φορά τα στοιχεία που δηµοσίευσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν την µεγάλη ανισότητα και τις χαώδεις οικονοµικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές δυνατότητες µεταξύ κέντρου και περιφέρειας.
Ουσιαστικά δείχνουν ότι υπάρχουν δύο χώρες! Αυτή των αστικών κέντρων όπου συγκεντρώνεται όχι µόνο ο µισός και πλέον πληθυσµός, αλλά παράγεται και το µισό και πλέον ΑΕΠ και συγκεντρώνονται όλες σχεδόν οι παραγωγικές δυνατότητες και εκείνη της περιφέρειας όπου, παρά τις επιµέρους διαφοροποιήσεις, υπάρχει έντονη η εικόνα της εγκατάλειψης.
Τα στοιχεία είναι αµείλικτα: Η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία συµµετέχουν κατά 61,6% στη Ακαθάριστη Προστιθέµενη Αξία της χώρας δηλαδή τον βασικό δείκτη των συνολικών οικονοµικών επιδόσεων κάθε περιοχής όταν ο Μ.Ο. των υπολοίπων περιφερειών είναι στο 3,48%! Η ίδια και χειρότερη εικόνα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην απασχόληση – ανεργία, στο ποσοστό των ατόµων που κινδυνεύουν από φτώχια και κοινωνικό αποκλεισµό κ.λπ.!
Συµπέρασµα: Η Περιφέρεια χάνει το τρένο της ανάπτυξης και η ανισότητα συνεχώς διευρύνεται.
Η αναστροφή της εικόνας αυτής αποτελεί εθνική ανάγκη άµεσης προτεραιότητας. Και ο ηµερήσιος περιφερειακός τύπος θα πρωτοστατήσει στον αγώνα αυτόν!

* Ο Γιώργος Μιχαλόπουλος είναι Πρόεδρος του Συνδέσµου Ηµερήσιων Περιφερειακών Εφηµερίδων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα