Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

“Ελέφαντες και έντομα”: Εντυπώσεις από μία θεατρική παράσταση

» Του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Χανίων

 

Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα όμορφο δάσος με ψηλά, φουντωτά δένδρα κι ένα καταρράχτη στη μέση που έδινε ζωή και νερό σ’ όλα τα ζωντανά -μικρά ή μεγάλα- ζούσε μια αγέλη ελεφάντων: Η μαμά, ο μπαμπάς, τα μικρά τους κι ένας φίλος τους…τσιγκούνης όσο δεν πάει! Διακρινόταν από μακριά και προκαλούσαν δέος με τη δύναμη και τη θωριά τους, καθώς βαριοπατούσαν κάνοντας μικρές στάσεις εδώ κι εκεί για να φάνε μερικά κλαδιά, όταν…κάποια στιγμή τους πλησιάζει ένα σμήνος…έντομα! Πετούσαν τα καημένα ολόγυρα, τρομοκρατημένα! Ψάχνοντας εναγωνίως να βρουν καινούργια κατοικία και φίλους καλούς για να τα προστατεύσουν απ’ τους αναρίθμητους εχθρούς τους, που τα καταδίωκαν και τα καταβρόχθισαν στο λεπτό…
Τα εντομάκια μας απεγνωσμένα ζητούν ασφαλή κατοικία και τη βρίσκουν μετά από πολλές ικεσίες στη…προβοσκίδα του τσιγκούνη ελέφαντα! Εκεί στήνουν το νοικοκυριό τους, βολεύονται μια χαρά, αλλά κάποια στιγμή από ένα…φτάρνισμα του ελέφαντα -που γίνεται όλο και πιο γκρινιάρης κι απαιτητικός!- χάνεται όλη τους η οικοσκευή και μένουν…πάλι μετέωρα. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο καθώς υπάρχουν κι οι κακοί ελέφαντες που τα θεωρούν παρείσακτα και θέλουν να τα διώξουν! Αλλάζουν όμως γνώμη, όταν ένα απροσδόκητο συμβάν τους πείθει πως τίποτα δεν είναι σίγουρο σ΄ ετούτη τη ζωή, πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθείς στην δεινή θέση του άλλου και γι΄ αυτό θα πρέπει όλοι μας να είμαστε συμπονετικοί, να συμπορευόμαστε με τον αδύναμο, και να του προσφέρουμε το κατά δύναμιν.
Μιλάμε βέβαια για ένα παραμύθι γραμμένο από τη καλή συγγραφέα Δέσποινα Τραχαλάκη!
Μια αλληγορία που έγινε θεατρικό, το οποίο είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε το περασμένο μήνα στη κατάμεστη από παιδιά και γονείς αίθουσα του «Πνευματικού Κέντρου Χανίων». Μια εξαιρετική παράσταση φροντισμένη στη κάθε της λεπτομέρεια! Γοργοί οι ρυθμοί, συνεχείς οι εναλλαγές σκηνών και ρόλων, εμπνευσμένο το σενάριο, άριστη η ερμηνεία των συμμετεχόντων. Μουσική, χορός και τραγούδι επάξια συμπλήρωναν ένα καλοστημένο σκηνικό που παρέπεμπε σε ζούγκλα ή και τόπο μαγικό, εξωτικό, αλλά γεμάτο κινδύνους! Εδώ τα ζώα αποκτούν χαρακτήρα, μιλούν και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι και είναι εκεί για να μας θυμίσουν τις μεγάλες αδικίες του κόσμου ετούτου…
Πρόκειται για τη συνολική δουλειά μπόλικων ατόμων, ερασιτεχνών ηθοποιών που εργάσθηκαν μήνες για την υλοποίηση του δύσκολου εγχειρήματος: Στον ρόλο του τσιγκούνη ελέφαντα ο Ευτύχης Κανδανολέων, μπαμπάς κακός ελέφαντας ο Νίκος Χαριτάκης, μαμά κακός ελέφαντας η Μαρία Σφέτκου, καλός ελέφαντας η Βαλεντίνα Καζώνη κι άλλος ένας καλός ελέφαντας η Αφροδίτη Χρυσουλάκη. Υπάρχει κι ένα ελεφαντάκι που το υποδύεται η Χριστίνα Φαϊτάκη που θα βρεθεί κάποια στιγμή σε κίνδυνο και τ’ αδύναμα έντομα θα τρέξουν να το βοηθήσουν, περίτρανα αποδεικνύοντας πως ακόμα κι οι ανίσχυροι έχουν δύναμη κι ενωμένοι στο κοινό σκοπό -όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά- πολλά μπορούν να επιτύχουν.
Τα έντομα βεβαίως -που δίνουν μια νότα δροσιάς στη παράσταση- έχουν το δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα που τον αποδίδουν άριστα η Έλενα Αθανασοπούλου ως προστατευτική πυγολαμπίδα, η Εμμανουέλα Κυριακοπούλου ως το πάντα πεινασμένο κουνούπι, η Γεωργία Κούνδουρου είναι η μέλισσα που δεν αποχωρίζεται τη Τιβί της, ωραιοπαθής πασχαλίτσα όλη μέρα στον καθρέφτη η Ελένη Βιγλάκη. Την υπναρού ακρίδα έπαιξε η Γεωργία Μυλωνάκη, την ευαίσθητη κι ερωτευμένη με τον ψείρο της…ψείρα η συγγραφέας. Στις χαριτωμένες πεταλουδίτσες έδωσαν ζωή οι μικρούλες της ομάδας Φανουρία Δερμετζόγλου και Ιωσηφίνα Ζουμαδάκη.
Υπάρχουν ωστόσο και τρία μαύρα έντομα σε βουβούς ρόλους η Βαλεντίνα Καζώνη, η Αφροδίτη Χρυσουλάκη και η Χριστίνα Φαϊτάκη. Όπως και τ’ αρπακτικά: Το φίδι, ο βάτραχος και ο αετός που τους παίζουν η Βασιλική Ζανιδάκη, ο Φίλιππος Δερμετζόγλου και ο Νίκος Χαριτάκης, έτοιμα πάντα να κυνηγήσουν τα καημένα μας τα έντομα με τα οποία συντασσόμαστε βεβαίως, γιατί εκπροσωπούν τους κυνηγημένους του κόσμου όλου.
Την ιστορία μας πλαισιώνουν τέσσερεις ανθρώπινες μορφές, οι λεγόμενες «αφηγήτριες», οι οποίες απευθύνεται στους μικρούς θεατές για να επεξηγήσουν, να σχολιάσουν, να πληροφορήσουν για τα καθέκαστα, να προειδοποιήσουν. Τους ρόλους έπαιξαν η Γιούλα Κανιτσάκη, η Θεανώ Γαλανάκη η Μαρία Ραμουτσάκη, και η Δήμητρα Νατσιού. Στο νανούρισμα του κλεισίματος καλή νεράιδα η Ελισάβετ Βερούλη. Τραγουδιστής του δρόμου ο Αλέξανδρος Κονταδάς.
Όλα μελετημένα στην εντέλεια ήταν, για να υλοποιηθεί το εμπνευσμένο σενάριο της ποιήτριας, συγγραφέως και ερασιτέχνιδας ηθοποιού Δέσποινας Τραχαλάκη, της οποίας τη ευαισθησία, όπως και την αξιόλογη συγγραφική δουλειά γνωρίζουμε από παλιά κι εκτιμούμε απεριόριστα. Η Έλενα Αθανασοπούλου σήκωσε το βάρος της διασκευής και της σκηνοθεσίας. Με τη διεισδυτική κι έμπειρη ματιά της μ’ επιτυχία συντόνισε μια μεγάλη ομάδα φίλων του Πολιτισμού, που έπρεπε να κινούνται όλοι μαζί στον περιορισμένο χώρο της σκηνής, να χορεύουν, να τραγουδούν και ταυτόχρονα ν’ ανταποκρίνονται στο δύσκολο ρόλο του ο καθένας.
Να πούμε τον καλό μας λόγο και για όσους δούλεψαν για να έχουμε ένα άρτιο σκηνικό, τις κατάλληλες ενδυμασίες, να χαρούμε τη μουσική, το τραγούδι και τα συνοδευτικά χορευτικά: Ο Γιάννης Πατούρας φιλοτέχνησε την αφίσα και τα σκηνικά. Το ενδυματολογικό και την κατασκευή σκηνικών επιμελήθηκαν η Έλενα Αθανασοπούλου και η Μαρία Σφέτκου. Τις χορογραφίες η Έλενα Αθανασοπούλου. Στα φώτα και στον ήχο ήταν η Ελένη Καρμπαδάκη κι ο Κώστας Κοσμαδάκης. Ο Αλέξανδρος Κονταδάς επιμελήθηκε το βίντεο και την επεξεργασία ήχων. Η Δέσποινα Τραχαλάκη έγραψε το ποίημα της Πυγολαμπίδας, όπως και τους στίχους του τραγουδιού του τέλους, τη μελοποίηση του οποίου έκανε ο Αντώνης Τζουγανάκης. Στην κιθάρα κι ερμηνεία ο Νίκος Χαριτάκης και ο Αλέξανδρος Κονταδάς. Μπεντίρ η Δήμητρα Νατσιού. Οι στίχοι του νανουρίσματος που ερμήνευσε η Ελισάβετ Βερούλη ήταν της Έλενας Αθανασοπούλου.
Αξίζει η εξαιρετική αυτή παράσταση του «Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Χανίων» -που εκτός των άλλων έχει παράδοση στο παιδικό θέατρο- να επαναληφθεί, να ταξιδεύσει κι εκτός της πόλης μας, για να την απολαύσουν πολλά ακόμα παιδιά. Καλό επίσης θα ήταν, διασκευασμένη κατάλληλα να ταξιδεύσει στα Δημοτικά Σχολεία του Νομού με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά, που είμαι σίγουρη με χαρά θα ερμηνεύσουν τους ρόλους, θα ψυχαγωγηθούν, θα ψυχαγωγήσουν κι αβίαστα θα περάσουν τα πολλά μηνύματά της στους συμμαθητές τους!

Υ.Γ.: Οι παραστάσεις δόθηκαν το Σάββατο 27/5/2023 και τη Κυριακή 28/5/2023 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Ήταν μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, με δωρεάν είσοδο και προαιρετική προσφορά τροφίμων για το Παντοπωλείο του Κυττάρου Χαλέπας, όπως και φαρμάκων για το Κοινωνικό Φαρμακείο Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα