Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Ελαιόλαδο: Τιμές σταθερά βυθισμένες κάτω του κόστους παραγωγής

Αβάσιμες, δυστυχώς, οι φήμες για αυξήσεις!
Στην «εντατική», συνεχίζει να βρίσκεται, «διασωληνωμένη» η αγορά ελαιολάδου στην Ελλάδα με την πλειονότητα των ελαιοτριβείων και εμπόρων να μην αγοράζουν, τα αδιάθετα αποθέματα να πιέζουν και τις τιμές να βρίσκονται σταθερά βυθισμένες σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
Και ενώ αυτά επιβεβαιώνονται από το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ, κυκλοφορούν διαφορές φήμες για άνοδο τιμών οι οποίες, δυστυχώς, είναι αβάσιμες και το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν κάποια αναστάτωση στην αγορά.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 12-5-20 (www.sedik.gr), οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές που προσφέρονται φαίνονται στον Πιν.1. και κυμαίνονται στα 2,40-2,10€/κ. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι τιμές αυτές αφορούν ελαιόλαδα έξτρα παρθένα οξύτητας 0,3 βαθμών και ότι για λάδια με μεγαλύτερες οξύτητας, οι τιμές αυτές μειώνονται κατά 0,1€/κ ανά γραμμή (0,1ο ) αύξησης της οξύτητας. Επομένως οι τιμές για τα συνήθη φετινά λάδια με οξύτητες 0,6-0,8 βαθμούς οξύτητας είναι κάτω από 2 ευρώ!
Βεβαία, παραδόξως παρατηρείται κάποια μικρή ζήτηση για λάδια πολύ υψηλόβαθμα (οξ.>2βαθμων), με τιμές βέβαια πολύ χαμηλές (1,10-1,20€/κ). Προορισμός πιθανότατα είναι το ραφινάρισμα και χρήση τους για τον τύπο «Ελαιόλαδο μίγμα παρθένου και ραφιναρισμένου» που συνήθως διαφημίζεται μονο με την λέξη «Ελαιόλαδο»!
Στην Ισπανία η πίεση των αποθεμάτων αλλά και η αυξημένη προσφορά συνετέλεσε σε κάποια αξιόλογη πτώση των μέγιστων τιμών για το έξτρα στα 2,90 €/κ (από 3,10 €/κ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα) , ενώ για το απλό παρθένο και λαμπάντε δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή και οι τιμές κυμάνθηκαν στα 1,77-1,65€/κ
Στην Ιταλία σημειώθηκε κάποια πολύ ελαφρά άνοδος της τάξεως των 10 λεπτών/κ σε μερικές πόλεις, αλλά ο μέσος Όρος της χώρας παρέμεινε σταθερός 3,35 €/κ

Καύσωνες εναντίον ελιάς αλλά και… δάκου!
Πιθανοί κίνδυνοι αλλά και… οφέλη
Οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που παρουσιάστηκαν προχθές (12 Μαΐου) σε διάφορες περιοχές της Κρητης, όπως ήταν φυσικό, θορύβησαν και ανησύχησαν πολλούς ελαιοπαραγωγούς. Κι αυτό γιατί, ασφαλώς θυμούνται τους καύσωνες των προηγούμενων ετών και ιδίως εκείνους του 2013, οι οποίοι αποδεκάτισαν την ελαιοπαραγωγή του νησιού και την έφεραν στους 25.000 τόνους που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 80 ετών.
Πάντως ο προχθεσινός καύσωνας δεν ήταν και τόσο έντονος και οπωσδήποτε δε ήταν τόσο γενικός σε όλη την Κρήτη. Η υψηλότερη θερμοκρασία παρατηρήθηκε στο Ακρωτήριο στα Χανιά και έφτασε τους 38 βαθμούς, ενώ περιοχές όπου παρατηρηθήκαν θερμοκρασίες υψηλότερες από 33 βαθμούς Κελσίου ήταν: Κολυμβάρι 37, Πλατανιάς 37, Αλικιανός 35, Ρέθυμνο 34, Ηράκλειο 37, Σταυράκια 35, Αγ. Νικολαος 34, Σητεία 33.
Οι νότιες περιοχές όπως Ιεράπετρα, Παλαιοτέρα, Τυμπάκι όπως την ίδια ημέρα είχαν αρκετά φυσιολογικές θερμοκρασίες.
Οπωσδήποτε καύσωνες την Άνοιξη και ιδίως κατά τον Μάιο, είναι άκρως επικίνδυνοι για την ελαιοκαλλιέργεια που βρίσκεται στο ευαίσθητο στάδιο της άνθησης-καρπόδεσης. Και γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνοι όταν συνοδεύονται απο ξηρούς νότιους ανέμους. Προκαλούν έντονη αφυδάτωση και ξήρανση των ανθέων η και πτώση των μικροσκοπικών καρπών που μόλις έδεσαν.

Ανάγκη για αρδεύσεις όπου είναι δυνατό
Γι’ αυτό και επειδή κατά τον Μετεωρολόγο κ. Λέκκα, δεύτερο κύμα καύσωνα αναμένεται την Παρασκευή – Σάββατο, κάλο και χρήσιμο θα είναι οι παράγωγοι που μπορούν να αρδεύσουν τα δέντρα τους, να κάνουν ένα πότισμα αυτές τις μέρες. Θα είναι χρησιμότερο απο ότι τα ποτίσματα το καλοκαίρι. Τα χόρτα επίσης πρέπει αν έχουν καταστραφεί γιατί η υγρασία που αφαιρούν είναι κρίσιμη.

Πιθανές ζημιές στον δάκο αλλά όχι εφησυχασμός
Ωστόσο, παραδόξως, οι καύσωνες της Άνοιξης και ιδίως του Μάιου είναι και ωφέλιμοι γιατί είναι ζημιογόνοι για τον Δάκο. Είναι γνωστό ότι ακμαία άτομα Δάκου που εκτίθενται επί αρκετό χρόνο σε θερμοκρασίες άνω 32 β. αδρανοποιούνται και άνω των 36ο θνήσκουν.
Ομως οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν καίτοι πλησίασαν αυτά τα επίπεδα δεν θεωρούνται ικανές να προκαλέσουν καταστροφή στα άτομα της «λευκής» γενιάς τα όποία κατά μαρτυρίες παραγωγών αναζητώντας τροφή ήδη εμφανίζονται αθρόα σε κήπους και πράσινη αυτοφυή βλάστηση. Επομένως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε! Γιατί ο Δάκος έχει τον τρόπο του να αντιμετωπίζει τους μικρούς καύσωνες. Κρύβεται σε σκιερά μέρη, ρωγμές και άλλα καταφύγια και μόλις ο καιρός αλλάξει επιτίθεται!

Κορωνoϊός και συστάσεις για μεσογειακή διατροφή χωρίς… ελαιόλαδο!
Οι ειδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην διεθνή αγορά για την κατανάλωση αρχικά και την διακίνηση στην συνέχεια διατροφικών προϊόντων είχαν τις επιπτώσεις τους και στο ελαιόλαδο. Αρχικά φάνηκε ότι η κατανάλωση του πήγαινε να αυξηθεί διεθνώς κατακόρυφα αφού κάποιοι επιδημιολόγοι και διατροφολόγοι το συνιστούσαν σαν βασικό στοιχείο της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μηχανισμού.
Ωστόσο η σωστή αυτή τάση δεν συνεχίστηκε αφού για αδιευκρίνιστους λογούς, επιδημιολόγοι εντός και έκτος Ελλάδας κατά τις μέρες της καραντίνας αλλά και μετά συνιστούν την Μεσογειακή διατροφή αλλά καθόλου ή ελάχιστα αναφέρουν ότι βασικό στοιχείο της δεν είναι τα λαχανικά αλλά το ελαιόλαδο και ότι μεσογειακή διατροφή χωρις ελαιόλαδο δεν νοείται!
Πέραν των άλλων, βέβαια δεν φαίνεται να υπάρχει η βούληση να διευκρινιστεί ότι μητέρα και βάση του γραφειοκρατικά επινοημένου διατροφικού πρότυπου της Μεσογειακής είναι, η Παραδοσιακή Κρητική διατροφή όπως αυτό τεκμηριώνεται με διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες, όπως η Μελέτη των 7 χωρών, που έγινε από τον διάσημο Καρδιολόγο από την Μινεσότα Καθηγητή Ancel Keys που αναφέρονται σε εδική έκδοση του ΣΕΔΗΚ.
Αυτό ας το λάβουν σοβαρά υπόψη όσοι τις ώρες αυτές λαμβάνουν αποφάσεις για το προσεχές μέλλον του τόπου.

Δακοκτονία: Αργοπορημένες διαδικασίες διακυβεύουν την έγκαιρη έναρξη
Ενώ η καρπόδεση προχωρεί, οι νέοι δάκοι εμφανίστηκαν και η πήξη του πυρήνα επίκειται!
Η έγκαιρη έναρξη της πρώτης διάβροχης της δακοκτονίας φαίνεται ότι μάλλον τίθεται υπό αμφισβήτηση και φέτος παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα της περσινής χρόνιας.
Και αυτό γιατί, ενώ οι ελιές ήδη «γύρισαν» (η καρπόδεση ολοκληρώθηκε) στις πρωϊμότερες περιοχές και η πήξη του πυρήνα, κρίσιμο στάδιο για την δακοκτονία, μέσα σε δυο-τρεις εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί, οι διαδικασίες προετοιμασίας της δακοκτονίας βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
Και ο Δάκος μετά τις έντονες περσινές προσβολές φαίνεται ότι έχει ήδη δημιουργήσει ισχυρό στρατό από άτομα «λευκής γενιάς» που είναι έτοιμα να δράσουν μόλις υπάρξει ελαιόκαρπος σε κατάλληλο στάδιο. Αυτό επισημαίνεται από πολλούς παραγωγούς οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ήδη παρατηρούν άφθονα άτομα Δάκου σε κηπευτικά ή αυτοφυή φυτά.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν, σύμφωνα με δηλώσεις ΔΑΟΚ της Κρητης, κάποιοι διαγωνισμοί για εργολάβους και παγιδοθεσία δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά και οι εγκρίσεις για προσλήψεις προσωπικού βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Παράλληλα δεν έγινε γνωστό αν η προμήθεια των νέων «δραστικότερων» φάρμακων που θα έκανε η Περιφέρεια έχει ήδη προχωρήσει και αν τα υπάρχοντα παλαιά φάρμακα διαθέτουν εγγυημένη δραστικότητα.
Επομένως η πρώτη διαβροχή που είναι η πλέον κρίσιμη για την επιτυχία της δακοκτονίας, και έπρεπε ήδη να βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν την πήξη του πυρήνα, είναι ήδη αργοπορημένη, τουλάχιστο για τις πρωιμότερες περιοχές.
Και αυτό δεν το υποστηρίζουν μονο οι ειδικοί αλλά επισημαίνεται και από τις παλιές εγκυκλίους του Υπουργείου Γεωργίας, όπως αυτή του 1976 απόσπασμα της οποίας υπάρχει στο βιβλίο για την Δακοκτονία του εμπείρου Γεωπόνου κ. Μπουρνάκα (βλ. φώτ.).
Ομως, το ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση του Δάκου, όπως και του κορωνοϊού, έχει κρίσιμη σημασία, επισημαίνεται και σε πρόσφατη έκθεση για την Δακοκτονία στην Κρήτη που μας έστειλε ο κ. Μπουρνάκας (δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr), στην όποια αναφέρει ότι πρώτος λόγος στον όποιο οφείλεται η μεγάλη ζημιά στην ελαιοπαραγωγή της Κρητης το 2019, είναι η «μη επίκαιρη επέμβαση του πρώτου ψεκασμού».
Εμείς, μετά τα όσα έγιναν γνωστά πρόσφατα για την εργαστηριακά διαπιστωμένη μειωμένη θνησιμότητα ορισμένων φάρμακων, θεωρούμε πως δεύτερος λόγος, για την περσινή αποτυχία μπορεί να είναι και κάποια φάρμακα, τα όποια είναι φανερό ότι πρέπει, χωρις συζήτηση να αποσυρθούν.

Θεαματική αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου της Ισπανίας
Παρά τα προβλήματα κορωνοϊού και δασμών ΗΠΑ
Ούτε η κρίση του κορωνοϊού, ούτε το πάγωμα αγορών όπως της Κίνας, ούτε οι δασμοί 25% των ΗΠΑ δεν μείωσαν τις εξαγωγές Ισπανικών ελαιολάδων σε ολόκληρο τον κόσμο, χάρη στις κατάλληλες πολιτικές των Ισπανικών βιομηχανιών.
Έτσι, ενώ για την Ελλάδα παραμένει άπιαστο όνειρο η αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου, οι Ισπανικές επιχειρήσεις κατάφεραν να επιτύχουν ρεκόρ εξαγωγών την τελευταία περίοδο παρά το ότι αντιμετώπιζαν σωρεία προβλημάτων δασμών και διακίνησης λογω Κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Εξαγωγέων Ελαιολάδου (Asoliva), το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημειώθηκε αύξηση του όγκου των εξαγωγών για τα τυποποιημένα ελαιόλαδα Ισπανίας κατά 24% σε παγκόσμιο επίπεδο και κατά 32% στην Αμερικανική αγορά συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους (Πιν1). Μικρότερη φαίνεται η αύξηση των εξαγωγών στην Ιταλία (22%) γεγονός που αποδίδεται στην εκεί κρίση του Κορωνοϊού αλλά και στο ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται οι εξαγωγές της Συνεταιρικής Dccop που εξάγει κυρίως χύμα.
Έτσι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Asoliva, οι Βιομηχανίες της Ισπανίας χάρη στις ικανότητες τους κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές τυποποιημένων λαδιών της χώρας σε όλο τον κόσμο!
Όμως, εμείς σημειώνουμε ότι, στην αύξηση αυτή σημαντικά θα πρέπει να συνέβαλε η υπερπαραγωγή της χώρας το 2019, η οποία προκάλεσε σοβαρή μείωση των τιμών παραγωγού και επέτρεψε στους εξαγωγείς να προμηθεύονται απο αυτούς προϊόν σε πολύ χαμηλές και να προσφέρουν έτσι ανταγωνιστικές εξαγωγικές τιμές.

Ρεκόρ εξαγωγών ελαιολάδου έτυχε και η Τυνησία παρά τα διεθνή προβλήματα
Εξήγαγε 146.000 τόνους μάλλον λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού!
Ρεκόρ εξαγωγών ελαιολάδου σημείωσε και η Τυνησία παρά την κρίση του Κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώσε το Εθνικό Γραφείο Ελαιόλαδου (ΕΓΕ) της Τυνησίας.
Συμφώνα με τον Chokri Bayoudh, Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΓΕ « παρόλο που οι εξαγωγές είχαν αρχικά επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του Κορωναϊού, η χώρα τελικά σημείωσε σχετική επιτυχία και διείσδυσε σε ξένες αγορές.
Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, η χώρα εξήγαγε 146.000 τόνους ελαιόλαδο άξιας περίπου 310 εκατ. δολαρίων, ενώ συνολικά απο τις αρχές Νοεμβρίου 2019 έως το τέλος Μαρτίου 2020, εξήγαγε 300.000 τόνους αξίας περίπου 690 εκατ. δολαρίων.
Οπωσδήποτε η εξέλιξη αυτή φαίνεται να συναρτάται με την υψηλή παραγωγή ης χώρας η όποια στις αρχές της περιόδου είχε εκτιμηθεί στο ύψος ρεκόρ των 350.000 τόνων, αφού την προηγούμενη ελαιοκομική περιοδο,2018/19 οι εξαγωγές της χώρας ανήλθαν σε μονο 80.000 τόνους αξίας 255 εκατομμύρια δολαρίων.
Σύμφωνα με τον κ. Bayoudh, παρά την αναστολή του εμπορίου της χώρας και την σχεδόν πλήρη διακοπή των αποστολών στο εξωτερικό λόγω του COVID-19, η Τυνησία εξακολούθησε να εξάγει ελαιόλαδο και να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της στην αγορά.
Ωστόσο, δεν παρέχονται πληροφορίες για το πως επετεύχθητε αυτή η εξέλιξη και έτσι, καθένας μπορεί να υποθέσει ότι στα πλαίσια της παγκόσμιας απορρύθμισης εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης μπορεί να ελάμβαναν χώρα και ανορθόδοξες πρακτικές και μάλιστα στα πλαίσια της ΕΕ αφού αυτή παραμένει η κύρια αγορά της Τυνησίας με το μεγαλύτερο μέρος του ελαιολάδου της να πηγαίνει στην Ιταλία και την Ισπανία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες