Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Ελαιοκομικά νέα: Ήλθαν κάποιες βροχές αλλά η αγωνία της ανοµβρίας συνεχίζεται

Οι βροχές του ∆εκεµβρίου ήταν χαµηλότερες κατά 40-60% από τον µέσο όρο!

Την ευφορία που προκαλούν οι πρωτόγνωρα υψηλές τιµές του ελαιολάδου και οι πρόσφατες βροχές, δυστυχώς σκιάζει η απογοήτευση από την πολύ χαµηλή παραγωγή αλλά και η αγωνία για την πορεία των βροχοπτώσεων η εξέλιξη των οποίων διακυβεύει και την εξέλιξη της ερχόµενης παραγωγής.

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις που εδέησαν να πέσουν σε ελαιοκοµικές περιοχές στην Κρήτη (Πιν.1) ήταν οπωσδήποτε κάπως ικανοποιητικές για την ∆υτική Κρήτη (30 – 40 mm, ανεπαρκείς όµως στο Ηράκλειο (7-23 mm) και τελείως ασήµαντες στο Λασίθι (5-11mm)
Ωστόσο η ανησυχία για την ανοµβρία συνεχίζεται. Και αυτό γιατί οι βροχές των προηγούµενων µηνών σε αρκετές περιοχές της Ν. Ελλάδας και ιδιαίτερα στην Κρήτη ήταν ανησυχητικά χαµηλότερες από τον µέσο όρο της περασµένης 10-15/ετιας.
Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των βροχοµετρικών στοιχείων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Πιν.1), οι βροχοπτώσεις του ∆εκεµβρίου ήταν µειωµένες σε σχέση µε εκείνες της περασµένης 17/ετιας κατά 46% στα Χανιά, 50% στο Ρέθυµνο, 42% στο Ηράκλειο και 62% στο Λασίθι. Όµως και οι βροχοπτώσεις ολόκληρου του 2023 ήταν µειωµένες κατά 30-50% σε όλη την Κρήτη.
Εποµένως, αν στο επόµενο χρονικό διάστηµα οι βροχές, που κατακλύζουν άλλες περιοχές, δεν έλθουν ικανοποιητικά και στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές, η εξέλιξη της ερχοµένης σοδειάς διακυβεύεται!

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα