Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Ελαιοκομικά νέα

Φορτωμένη με αγωνίες έρχεται η νέα ελαιοπαραγωγή!

■ Δάκος και ανομβρία ανησυχούν τους παραγωγούς!

Ενώ υπολείπεται μόλις ενάς μήνας για τον ερχομό της νέας σοδειάς ελαιολάδου, αρκετά ερωτηματικά και ανησυχίες σκιάζουν τα τελευταία βήματα της άφιξής της.

Ο κίνδυνος επιθέσεων του δάκου, η συνέχιση της ανομβρίας, οι πιθανές χαμηλές αποδόσεις του καρπού σε λάδι και φυσικά οι τιμές που θα διαμορφωθούν αποτελούν ερωτηματικά με πολύ δύσκολες και μάλλον ανησυχητικές απαντήσεις.

Δάκος: Οπωσδήποτε φέτος, οι καύσωνες ανέλαβαν ουσιαστικά καθήκοντα δακοκτονίας, αναχαιτίζοντας τους πληθυσμούς του Δάκου και εξουδετερώνοντας μέχρι τώρα τις προσβολές του στον ελαιόκαρπο.
Ερωτηματικά, όμως υπάρχουν για το τι θα γίνει κατά το διάστημα από τωρα μεχρι την εναρξη της συγκομιδής και λιγο μετα από αυτή, όποτε οι καύσωνες φυσιολογικά θα απουσιάζουν και οι ψεκασμοί για τον Δάκο (δολωματικοί και κάλυψης ) δεν επιτρέπονται.
Και αυτό γιατί, έχει αποδειχτεί ότι ο Δάκος μετά από καύσωνες μπορεί να επανέρχεται και μάλιστα δριμύτερος, ενώ και οι πολυαναμενόμενες βροχές του Φθινοπώρου θα καταστήσουν τον καρπό πλέον ευάλωτο στις επιθέσεις του εντόμου.
Όμως η αντιμετώπιση των προβληματισμών αυτών με εκτέλεση ψεκασμών κάλυψης, που, όπως δυστυχώς πληροφορούμαστε, ήδη γίνονται σε διαφορές περιοχές, εγκυμονούν το σοβαρότερο πρόβλημα της ύπαρξης υπολειμμάτων φαρμάκων στο ελαιόλαδο!.
Και πρέπει να σημειωθεί ότι, τα υπολείμματα αυτά και αν ακόμη βρίσκονται σε όρια επιτρεπτά από τις Εθνικές η Κοινοτικές διατάξεις, τελικά δυσφημούν την ποιοτική εικόνα του προϊόντος και οπωσδήποτε επηρεάζουν αρνητικά τις τιμές
Τα ευρήματα αναλύσεων δειγμάτων που πάρθηκαν από επιτροπές στα πλαίσια του διαγωνισμού ποιότητας του ΣΕΔΗΚ, μέσα από δεξαμενές ελαιοτριβείων άνω των 20 τόνων – και άρα ήταν αντιπροσωπευτικά ολόκληρων περιοχών- δυστυχώς παρουσίασαν δυσάρεστα ευρήματα για τα οποία ενημερώθηκε σχετικά η Περιφέρεια.

Ανομβρία: Οι φετινές ελλειμματικές βροχοπτώσεις στην Νότια Ελλάδα σε συνδυασμό με τους συχνούς και παρατεταμένους φετινούς καύσωνες, ήδη έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιογόνες επιπτώσεις, ιδίως στους ξηρικούς ελαιώνες.
Εμφανής είναι η σοβαρή καταπόνηση και μάρανση των δέντρων που υπάρχει σε αρκετούς ξερικούς ελαιώνες, όμως σημαντική είναι και η αναστολή της αύξησης και η συρρίκνωση των καρπών των δέντρων, η οποία συνεπάγεται σοβαρή μείωση της ελαιοποίησης και τελικά μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου.
Έτσι μεγάλη είναι η αγωνία των ελαιοπαραγωγών στις περισσότερες περιοχές της Νότιας Ελλάδας και της Κρητης όπου ακόμα δεν υπήρξαν αξιόλογες βροχοπτώσεις

Εκτιμήσεις της Ε.Ε. για ελαιοπαραγωγή, εισαγωγές και εξαγωγές

Μειωμένη στους 180.000 τόνους η παραγωγή στην Ελλάδα σύμφωνα με Ιταλούς μεσίτες

Ξερικά ελαιόδεντρα με εμφανή συμπτώματα ξηρασίας διακρίνονται μέσα σε αρδευόμενα.

Εκτιμήσεις για την ερχομένη παραγωγή ελαιόλαδου αλλά και στοιχεία όσο αφορά τα αποθέματα, τις εισαγωγές και εξαγωγές περιέχει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Στην Ισπανία, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η παραγωγή μπορεί να φτάσει τους 1.400.000 τόνων (+ 1% σε σχέση με πέρυσι) και θα είναι ετσι, ελαφρά υψηλότερη από τις εκτιμήσεις που έδωσαν πριν δυο τρεις εβδομάδες ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Ισπανίας (1.300.000 τον) και ο Σύνδεσμος «Αγρό-διατροφικών Συνεταιρισμών Ισπανίας» (1.345.000. τον). Στην Ιταλία, σύμφωνα με την έκθεση η παραγωγή μπορεί να φτάσει περίπου στους 300.000 τόνοι (+ 10%), και στην Πορτογαλία στους 150.000 τόνους (+ 50%),
Στην Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση η ερχόμενη παραγωγή εκτιμάται σε 230.000 τόνους και επομένως μειωμένη κατά -16% σε σχέση με πέρυσι.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ιταλό μεσίτη Luigino Mazzei που ειδικεύεται στην ελληνική αγορά γενική είναι η εκτίμηση ότι η παραγωγή της Ελλάδας θα είναι γύρω στους 180.000 τόνους, λογω της ανομβρίας και των πυρκαγιών.
Στην Κρήτη δεν αναμένεται υψηλότερη από 45.000-50.000 τόνους ενώ στην στην Πελοπόννησο, αναμένεται περίπου 90.000 τόνους. Στα νησιά του Ιονίου (Ζάκυνθος και Κέρκυρα), στη Μυτιλήνη και στη Βόρεια-Κεντρική Ελλάδα εκτιμάται σε 40.000 τόνους.

Η παραγωγή αγουρελαίου δεν αποτελεί μαγική λύση!

Συμφέρει μόνο με εξασφαλισμένη διπλάσια τιμή ελαιολάδου

Η παραγωγή αγουρελαίου με πρόωρη συγκομιδή δεν είναι πάντοτε συμφέρουσα.

Σαν μαγική λύση που μπορεί να αντιμετωπίσει ρηξικέλευθα το πρόβλημα των ενδεχομένων πρώιμων δακοπροσβολών, συνιστάται από διάφορες πλευρές η παραγωγή αγουρελαίου!
Το αγουρέλαιο, το όποιο οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν «ωμοτριβές ή ομφάκινο» αποτελεί ένα ειδικό τύπο ελαιόλαδου με τα γευστικά χαρακτηριστικά του άγουρου καρπού. Είναι κάπως πικρό ή πικάντικο με έντονη φρουτώδη γεύση, ιδιότητες που διατηρεί όμως μονο για λίγους μήνες και ανάλογα με τον τρόπο διατήρησής του.
Έτσι, η πώληση του έχει περιορισμένο καταναλωτικό κοινό το όποιο δεν μπορεί να απορροφήσει τόσο πολύ μεγάλες ποσότητες ώστε η παραγωγή του να αποβεί επικερδής για μεγάλο αριθμό παραγωγών.
Ωστόσο η πρόωρη συγκομιδή μπορεί να έχει σημαντικές δυσμενείς συνέπειες:
Πρώτον, βέβαιη χαμηλότερη απόδοση του καρπού σε ελαιόλαδο που μπορεί να πέσει και στα 8-10 προς ένα, δηλαδή 10-12% συντελώντας έτσι στην παραγωγή περίπου του μισού λαδιού από την κανονική συγκομιδή όποτε η απόδοση για την Κορωνέικη συνήθως φθάνει τα 4,5-5/1, δηλαδή 20-23%.
Δεύτερο, ενδεχόμενη παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο αν τυχόν έχει γίνει εφαρμογή ψεκασμών σε χρόνο κοντά στην συγκομιδή.
Τρίτον, πιθανή παραγωγή ελαιολάδου με γεύση ξύλου και χαρακτηριστικά πυρηνελαίου αν ο καρπός είναι συρρικνωμένος η όχι επαρκώς ενυδατωμένος.
Άρα η παραγωγή αγουρελαίου μπορεί να συμφέρει μονο στην περίπτωση που η πώληση του είναι εξασφαλισμένη σε τιμή τουλάχιστο 2/πλασια από την συνήθη. Δηλαδή, με βάση τις σημερινές τιμές, γύρω στα 6-6,5 €/κ !
Αυτά ας τα έχουν υπόψη όσοι κάνουν σχετικές συστάσεις και βέβαια όσοι τις αποδέχονται!

Τιμές: Παραμένουν ίδιες αναμένοντας τη νέα σοδειά!

■ Ψηφίστηκε νόμος για τη διακίνηση του χύμα, στην Ισπανία

H κάμψη της κίνησης που χαρακτήρισε σχεδόν ολόκληρο το καλοκαίρι την αγορά ελαιολάδου σε διεθνές άλλα και εθνικό επίπεδο, δείχνει να συνεχίζεται ως ένα βαθμό ακόμη και στις παραμονές του ερχομού της νέας σοδειάς .
Έτσι, οι τιμές στις αρχές Οκτωβρίου διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (Πιν.1) .
Σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 12 Οκτωβρίου () , οι υψηλότερες τιμές για το έξτρα 0,3ο στην Κρήτη και Πελοπόννησο δείχνουν να φτάνουν στα 3,50€/κ. Αφορούν όμως μεμονωμένες περιπτώσεις Συνεταιρισμών που πουλούν με διαγωνισμούς όπως ο Α.Σ. Κριτσάς η ιδιωτών που συνήθως προσφέρουν υψηλότερες τιμές όπως το Ελαιοτριβείο ΣΚΟΥΡΑΣ Ε.Ε. στην Σπάρτη. και ο Α.Σ. Συκέας στην Μονεμβασία Λακωνίας
Στις άλλες περιπτώσεις η συνήθης τιμή είναι τα 3,20€.κ με ελαφρές αποκλίσεις της τάξεως των 0,10-0,15€/κ προς τα άνω η κάτω.
Στην Ισπανία οι μέγιστες αυξηθήκαν στα 3,88€/κ, ενώ στην Ιταλία έμειναν στα 4,30€/κ . αυξηθήκαν
Ωστόσο φανερή φαίνεται να είναι η πρόθεση των μεγάλων αγοραστών να εκμεταλλευτούν την έναρξη της συγκομιδής και να αγοράσουν με χαμηλότερες τιμές από παραγώγους που έχουν άμεση ανάγκη πώλησης. Έτσι, οι εξελίξεις θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από την αντίσταση των παραγωγών να υποκύψουν στις χαμηλές τιμές που θα τους προσφέρουν, πράγμα που δεν φαίνεται πολύ πιθανό.
Σε αυτό όμως, τον ρόλο τους μπορεί να παίξουν και οι ανορθόδοξοι τρόποι που όπως λέγεται εφαρμόζουν ορισμένα ελαιοτριβεία, να πουλούν το ελαιόλαδο των χωρίς ενημέρωση και συμφωνία των παραγωγών. Μια τέτοια τακτική όμως οπωσδήποτε αποβαίνει σε βάρος των τιμών και πρέπει με μερίμνα της πολιτείας να τεθεί υπό έλεγχο.
Οι παραγωγοί είναι σωστό να καταβάλλουν κάποιο ενοίκιο αποθήκευσης και παράλληλα να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον χρόνο και την τιμή διάθεσης.

Νόμος στην Ισπανία για το χύμα

Στην Ισπανία ήδη ψηφίστηκε νομός που προβλέπει η διακίνηση του ελαιόλαδου χύμα να γίνεται με συνοδευτικά έγγραφα που θα πιστοποιούν την προέλευση και την ποιότητα και το Υπουργείο Γεωργίας έθεσε στη διάθεση των αρχών ελέγχου σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της διακίνησης.
Παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις μάλλον θα είναι χρήσιμο να σχεδιαστούν και εφαρμοστούν και στην Ελλάδα με μερίμνα των αρμοδίων υπηρεσιών και πολιτικών. Όμως χρήσιμη θα ήταν και κάποια πρόταση των παραγωγών!

Ανερχόμενη η αγορά ελαιολάδου της Iνδίας

Σημαντική ευκαιρία για ευρωπαϊκές εξαγωγές

Έκθεση του «Οργανισμού Εξαγωγών και Επενδύσεων της Ισπανίας (ICEX) έδειξε ότι η αγορά ελαιολάδου στην Ινδία αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για εξαγωγές, καθώς αναμένεται σταθερή ανάπτυξη της στο μέλλον.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή κύριοι εξαγωγείς ελαιολάδου στην Ινδία σήμερα είναι Ισπανικές επιχειρήσεις με μερίδιο 81% της αγοράς και ακολουθούν οι Ιταλικές.
Η τοπική παραγωγή ελαιολάδου στην Ινδία είναι μικρή και έφτασε μόλις τους 12 τόνους το 2020, επομένως δεν θεωρείται ανταγωνιστική για τις εισαγωγές.
Η Ινδία έχει πληθυσμό άνω των 1.380 εκατομμυρίων κατοίκων με μέσο όρο ηλικίας τα 28,5 έτη ο οποίος είναι εξαιρετικά νέος και αστικοποιημένος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η Ινδία είναι η έκτη οικονομία στον κόσμο όσον αφορά το ονομαστικό ΑΕΠ και η πρόβλεψη είναι ότι θα φτάσει στην τέταρτη θέση το 2025, πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία.
Με την οικονομική και την αστική ανάπτυξη, της χώρας εμφανίστηκε μια νέα μεσαία τάξη, με αυξανόμενη οικονομική ισχύ, που συνδέεται με αυξημένη κατανάλωση τροφίμων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως το ελαιόλαδο.
Η τιμή του ελαιόλαδου αποτελεί τον κύριο παράγοντα επιλογής του από τους καταναλωτές. Οι μάρκες προϊόντων και η εταιρική τους εικόνα δεν έχουν αξιόλογη επίδραση. Η τιμή του ελαιολάδου, περίπου 8 ευρώ το λίτρο για τον καταναλωτή είναι υψηλότερη από εκείνη των ραφιναρισμένων σπορέλαιων (φοινικέλαια σογιέλαια) τα οποία κυριαρχούν στην αγορά της χώρας.

Διατροφικές, καλλωπιστικές και θεραπευτικές χρήσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, το ελαιόλαδο σιγά, καταφέρνει να αποκτήσει καλή θέση στον τομέα της διατροφής, παρά το ότι ένα μέρος του εισαγόμενου, ιδιαίτερα το παρθένο ελαιόλαδο, προορίζεται για καλλυντικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Λόγω των υγιεινών ιδιοτήτων του, συνταγογραφείται ολοένα και περισσότερο από γιατρούς σε πληθυσμό που πάσχει από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο ρόλος των δικτύων διανομής στην ανάπτυξη εξαγωγών

Κατά την έκθεση μια θεμελιώδης πτυχή για τις εξαγωγές του ελαιόλαδου στην χώρα είναι η διανομή του στην κατανάλωση. Καυτό γιατί ενώ τα σπορέλαια μπορούν να βρεθούν εύκολα σε καταστήματα λιανικής το ελαιόλαδο βρίσκεται μονο σε σούπερ μάρκετ και υπεραγορές.
Οπωσδήποτε το ελαιόλαδο κυκλοφορεί και με την διαδικτυακή διανομή σε μεγάλες πόλεις καθώς και στο κανάλι Horeca (Hotel, Restorant, Café) το οποίο στην Ινδία αντιπροσωπεύει το 40% των συνολικών πωλήσεων φυτικών λαδιών.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο της αγοράς είναι οι δασμοί οι οποίοι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση και γιαυτό έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Ινδίας για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών για τα αγροδιατροφικών προϊόντα.
Συνολικά το ύψος της παραγωγής στην ΕΕ εκτιμάται σε 2.097.000 τόνων δηλαδή περίπου ίδια με την παραγωγή του μ.ο. της τελευταίας 10/ετιας (2.061.000 τον.)
Τα αποθέματα, σύμφωνα με την έκθεση σε επίπεδο ΕΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου καταγράφονται σε 474.000 τόνοι.
Οι εισαγωγές στις χώρες μέλη της ΕΕ, στους 10 μήνες της περιόδου 2020/21, φέρονται μειωμένες από την Τυνησία (-32.3%) και από την Τουρκία (-47%)
Οι εξαγωγές στην αγορά των ΗΠΑ κατά την περίοδο Οκτώβριος 2020 έως Ιούλιος 2021, παρουσιάζουν ανάκαμψη κατά 3,8%, φτάνοντας τους 236,826 τόνους, χάρη στην κατάργηση των επιβληθέντων δασμών από τη διοίκηση του Trump.
Ωστόσο οι εξαγωγές προς Ιαπωνία και Κίνα, παρουσίασαν μείωση κατά 17% και 18% αντίστοιχα. Επίσης μείωση παρουσίασαν οι εξαγωγές και προς Ηνωμένο Βασίλειο κατά 13,5%, ως συνέπεια της έναρξης ισχύος του Best, και στην Αυστραλία κατά 14,5%.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Ουρές ταλαιπωρίας σε δρόμους του Καστελίου

Ουρές ταλαιπωρίας στο Καστέλι Κισσάμου, καθώς η "εκρηξη" επισκεψιμότητας τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο επιδεινώνει το πρόβλημα που παρατηρείται διαχρονικά. Ντόπιοι κι...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Τουρίστες… βούτηξαν στα νερά του ενετικού λιμανιού των Χανίων (φωτ.)

Τις βουτιές τους στο ενετικό λιμάνι των Χανίων αποφάσισε να απολαύσει μια παρέα τουριστών το βράδυ της Τετάρτης! Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μια παρέα...

Στο νοσοκομείο μετά από επίθεση σκύλων στη Γαύδο

Στο νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, μία γυναίκα η οποία δέχθηκε επίθεση από δύο Ροτβάιλερ, στη Γαύδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 39χρονη γυναίκα...

Χανια: Ριζίτικα στο Ενετικό Λιμάνι

  Με ριζίτικα αντήχησε το Ενετικό Λιμάνι το βράδυ της Τρίτης στα πλαίσια της “Παραδοσιακής στράτας”. Μέλη της “Ομοσπονδίας Συλλόγων και Φορέων Ριζίτικου Τραγουδιού” ξεκίνησαν από...

Τα Χανιά δεν «έβγαλαν» Σουμπερίτες

Ιστορικό ντοκιμαντέρ που έχει προβληθεί κατ’ επανάληψη από την Cosmote tv και αναφέρεται στη ζωή και δράση ενός από τους ευάριθμους και ηρωικούς καπεταναίους...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα