Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Ελαιοκομικά νέα

Σκληραίνουν τη στάση τους για τις τιμές οι Ισπανοί παραγωγοί!

Στην ιστορία φαίνεται ότι θα μείνουν τα διδάγματα που άφησε στους Ισπανούς παραγωγούς η διαχείριση της αγοράς ελαιολάδου κατά την φετινή περίοδο, σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ της χώρας.

Μετά από μια περίοδο σταδιακών αυξήσεων στις τιμές, οι παραγωγοί όχι μόνο κατάφεραν να διατηρήσουν μια γραμμή σταθερότητας στην προσφορά την οποία οι βιομηχανίες συσκευασίας δεν κατάφεραν να διασπάσουν, αλλά παράλληλα διδάχτηκαν πώς να διαχειριστούν τις προσδοκίες για τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες.

Οι μεγάλες βιομηχανίες, όπως και σε προηγούμενα ΕΛΑΙΟΝΕΑ είχαμε σημειώσει, προσπαθούν να διαχειριστούν την υπάρχουσα έλλειψη με επιλεκτικές κινήσεις προμηθειών σε υψηλότερες τιμές τις οποίες κρατούν μυστικές, για να μην επηρεάσουν αυξητικά την αγορά. Και η τακτική αυτή, ως φαίνεται, έχει μεταφερθεί μέσω εκπροσώπων και μεσιτών τους και διαδίδεται αρκετά και στην Ελλάδα.

Ωστόσο η συγκεκριμένη τακτική δεν φάνηκε να αποδίδει στην Ισπανία. Οι παραγωγοί έχουν σκληρύνει την στάση τους και δεν ενδίδουν σε χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα Ισπανικών ΜΜΕ, κατά την εβδομάδα 28/6- 2/7 προμήθεια μικρή ποσότητας βιομηχανικών λαδιών (λαμπάντε) από κάποιες μεγάλες βιομηχανίες ραφιναρίσματος και τυποποίησης, με τιμή 2,95 €/kg, δεν πραγματοποιήθηκε καθώς οι παραγωγοί δεν δέχονταν τιμή κάτω από 3,00 € / kg.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές διεθνώς

Τελικά φαίνεται ότι οι πραγματικοί παράγοντες που επηρεάζουν το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης στην Ισπανία και επομένως και τις τιμές παραγωγού, είναι πολλοί.

Και μεταξυ των παραγόντων αυτών, εκεινοι που λειτουργούν υπέρ των τιμων παραγωγού, σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ, είναι:

• Η άρση των δασμών των ΗΠΑ για τις εξαγωγές ελαιολαδου της Ισπανίας που προκαλεί αύξηση της ζήτησης.

• Η μείωση των αποθεμάτων της Ισπανίας και της ΕΕ που φέρονται να εκτιμώνται τον Σεπτέμβριο σε κάτω από 500.χιλ. τόνους.

• Η παρατεταμένη ξηρασία στην Ισπανία που δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις για την νέα σοδειά

• Οι εκτιμήσεις της ΕΕ για διατήρηση η και αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης. Αντίθετα, παράγοντες που λειτουργούν αρνητικα για τις τιμες παραγωγου είναι οι συνήθεις «θερινές διακοπές» των μεγάλων βιομηχανιών της Ιταλίας οι οποίες αναβαλουν την κάλυψη των αναγκών τους για τον Αύγουστο και μετά, αναμένοντας και τις πτωτικές τάσεις που θα προκληθούν με τον ερχομό της νέας σοδειάς

Τιμές: Προς τα κάτω στην Κρήτη, προς τα άνω στην Πελοπόννησο

Η αντίσταση των παραγώγων της Ισπανίας φαίνεται ότι ανάγκασε τους μεγάλους αγοραστές της Ιταλίας να στραφούν στην Ελλάδα και σε άλλες αγορές αναζητώντας χαμηλότερες τιμές.
Η τακτική που εφαρμόζουν είναι η δημιουργία κλίματος για πτώση τιμών και η ικανοποίηση των πιεστικών αναγκών τους σε προϊόν με επιλεκτικές προμήθειες τις τιμές των οποίων κρατούν μυστικές για αποφυγή δημιουργίας κλίματος ανόδου των τιμών
Στην Κρήτη (Πιν.1), με την διακοπή των διαγωνισμών που διενεργούσαν Συν/σμοί, η αγορά εμφανίζεται με ελαφρά πτωτική τάση, ενώ στην Πελοπόννησο συγκεκριμένες αγοραπωλησίες με υψηλές τιμές εμφανίζουν την αγορά με ανοδικές τάσεις.
Έτσι, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 6ης Ιουλίου 2021, οι μέγιστες τιμές για λάδια οξύτητας 0,3ο στην Κρήτη έπεσαν στα 3,20 €/kg, ενώ στην Πελοπόννησο αυξήθηκαν στα 3,65€/kg. Αντίθετα, οι χαμηλότερες τιμές δείχνουν να παραμένουν σταθερές και στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο κυμαινόμενες στα 3,10 €/kg.
Στην Ισπανία οι μέγιστες τιμές για τα έξτρα μειώθηκαν ελαφρά , σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στα 3,70€/kg, ενώ οι ελάχιστες παρέμειναν σχετικά σταθερές στα 3,10€/kg.
Στην Ιταλία οι μέγιστες τιμές για το έξτρα διατηρηθήκαν στα 4,70€/kg, ενώ οι ελάχιστες μειώθηκαν ελαφρά στα 4,30€/kg.
Αναλυτικότερα οι τιμές στην Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο και Τυνησία όπως και οι τιμές των πρόσφατων διαγωνισμών, φαίνονται στο Δελτίο τιμών της 6ης Ιουλίου 2021 του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr),

Δακοκτονία: Οι καύσωνες ως “από μηχανής θεός” καθήλωσαν τον δάκο!

■ Ωστόσο ο κίνδυνος δεν εξέλειπε. Ο δάκος μπορεί να επανέλθει δριμύτερος!

Οι πρωτοφανείς σε ένταση και διάρκεια καύσωνες που έπληξαν στα τέλη Ιούνιου και αρχές Ιουλίου όλη την χώρα και ιδιαίτερα την Κρήτη φαίνεται ότι υπήρξαν ο από «μηχανής θεός» που σταμάτησε την ακάθεκτη προέλαση που είχε αρχίσει ο Δάκος.
Οι καύσωνες αυτοί, βέβαια, παρουσίασαν την ιδιομορφία να πλήξουν περισσότερο τις βόρειες και δυτικές παραλιακές ζώνες και λιγότερο τις νότιες. Εντονότεροι υπήρξαν στις; Περιοχές Χανίων (από Κολυμπάρι μέχρι Αποκόρωνα) καθώς και στην περιοχή της Μεσσαράς στο Ηράκλειο, στις οποίες επί 10 περίπου μέρες (22/6- 2/7) κυμάνθηκαν από 35-43 οC (Σχ.1).
Βέβαια οι καύσωνες δεν υστέρησαν και πολύ και στις άλλες περιοχές της Κρήτης όπου το ίδιο διάστημα κυμάνθηκαν από 33-38 οC. Πάντως οι υψηλότερες θερμοκρασίες επεκράτησαν την 1η Ιουλίου οπότε σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Κρητης κυμάνθηκαν από 35ο-43,2ο (Σχ.1)
Παντως, ανεξάρτητα από τις ζημιές που μπορεί να προκάλεσαν οι καύσωνες στις ελιές και άλλες καλλιέργειες, ειδικά για την αντιμετώπιση του Δάκου πρέπει υπήρξαν ωφέλιμοι. Και η επίδραση τους κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ισοδύναμη με μια πραγματική γενική διαβροχή και μάλιστα γενικής κάλυψης.
Κι αυτό γιατί το διάστημα πριν από τους καύσωνες ο Δάκος είναι γνωστό ότι είχε εκδηλώσει δυναμική επίθεση στους ελαιώνες της Κρήτης αρχίζοντας από Ανατολικά, με εμφάνιση υψηλών πληθυσμών στις παγίδες αλλά και αρκετές δακοπροσβολές.
Ετσι, οι καύσωνες, επραξαν αυτό που επρεπε να πραξει η κρατικη Δακοκτονία. Καθηλωσαν η και εξουδετερωσαν την δραστηριοτητα των ακμαιων, αλλα προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και στα υπολοιπα στάδια του εντομου (αυγα, σκουληκια, ανάλογα με την ένταση και την διάρκεια που είχαν στις διάφορες περιοχές.
Όπως είναι γνωστό, από έρευνες του παρελθόντος, σε θερμοκρασίες άνω των 32ο η ωοτοκία του εντόμου σταματά και η ανάπτυξη των προνυμφών (σκουληκιών) επιβραδύνεται, ενώ άνω των 35ο επέρχεται θάνατος των αυγών και άνω των 40ο και των προνυμφών. Τα ακμαία έντομα αντέχουν μέχρι 46ο αλλά μπορούν να μετακινούνται και να προφυλάσσονται σε δροσερότερα καταφύγια.
Έτσι, τελικά οι καύσωνες, «ως από μηχανής θεός» ληθών να ανακόψουν την καταστροφική προέλαση που είχε αρχίσει το έντομο.
Ωστόσο, το γεγονός αυτό, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι σημαίνει λήξη της επικινδυνότητας του Δάκου. Όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, μετά από καύσωνες ο Δάκος επανέρχεται δριμύτερος και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές καταστροφές.
Επομένως, σωστά, όπως ανακοινωσαν κάποιες ΔΑΟΚ, μετά τους καύσωνες άρχισαν η θα αρχίσουν και πάλι τους ψεκασμούς. Δεν αρκεί όμως η τυπική εκτέλεση τους. Ανάγκη είναι να γίνουν κάποτε σωστά με αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, ελλείψεων και αδυναμιών που έχουν σωρευτεί τα τελευταία χρόνια για τα όποια δεν ξέρουμε αν ενημερώθηκε και αν έδωσε απαντήσεις ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που επισκέφτηκε προχθές την Κρήτη.

Απονεμήθηκαν τα βραβεία των διαγωνισμών Ζωγραφικής και Λογοτεχνίας του Σ.Ε.ΔΗ.Κ.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η απονομή των διακρίσεων των διαγωνισμών Ζωγραφικής και Λογοτεχνίας για την Ελιά και το Λάδι που είχε προκηρύξει από τον περασμένο Νοέμβριο ο ΣΕΔΗΚ.
Η απονομή έγινε σε δυο πρωτότυπες «υβριδικές» ημερίδες που οργανωθήκαν στα Χανιά και στο Ρέθυμνο με περιορισμένη φυσική παρουσία λογω των υγειονομικών συνθηκών και ελεύθερη διαδικτυακή συμμετοχή.
Κατά την ημερίδα για την «Ζωγραφική» που πραγματοποιήθηκε στο ΜΑΙΧ στα Χανιά στις 18 Ιουνίου, απονεμήθηκαν 3 Χρυσές, 4 Αργυρές και 8 Χάλκινες πλακέτες της Μινωικής Ελιάς και 12 Έπαινοι. Η απονομή των διακρίσεων έγινε από εκπροσώπους της Περιφερειας και των Δήμων στους παρόντες από τους διακριθέντες (βλ. Φώτο)
Κατά την ημερίδα για την «Λογοτεχνία» που πραγματοποιήθηκε στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο στις 24 Ιουνίου απονεμήθηκαν 3 Χρυσές, 3 Αργυρές, και 6 Χάλκινες πλακέτες με την Μινωική Ελιά και 16 Έπαινοι
Οι διακρίσεις στους παρόντες απονεμήθηκαν προσωπικά από τον Πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκη, (βλ.φώτο) ενώ στους απόντες στάλθηκαν ήδη ταχυδρομικά.
Σε όλους τους βραβευόμενους μαζί με την διάκριση προσφέρθηκε ως αναμνηστικό δώρο από ένα αντίτυπο της πρόσφατης έκδοσης του ΣΕΔΗΚ « ΜΝΗΜΕΙΑΚΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ”
Τα ονόματα όλων των βραβευόμενων και τα έργα τους καθώς και αναλυτικό ρεπορτάζ από τις ημερίδες ανακοινώθηκαν στα ΜΜΕ. Παράλληλα αναρτήθηκαν στην Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr στην στήλη ΕΛΑΙΟΝΕΑ και στο ειδικό παράθυρο των διαγωνισμών Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής όπου μπορούν να τα δουν οι ενδιαφερόμενοι.
Όλα τα έργα Ζωγραφικής Λογοτεχνίας που διακρίθηκαν θα γίνει προσπάθεια να περιληφθούν σε ειδική έκδοση που θα προετοιμαστεί αργότερα από τον ΣΕΔΗΚ

Πρόγραμμα υποστήριξης των παραδοσιακών ελαιώνων με τη νέα ΚΑΠ στην… Ισπανία!

■ Ανάγκη ανάλογου προγράμματος και στην Ελλάδα

Μετά την έγκριση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Luis Planas με δηλώσεις του στην Γερουσία υποσχέθηκε την υποστήριξη των καλλιεργητών των παραδοσιακών ελαιώνων.
Όπως δήλωσε «θα εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα, για τους παραδοσιακούς ελαιώνες, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικοί γιατί αποτελούν περίπου το 70% των Ισπανικών ελαιώνων και απασχολούν 350.000 εργαζόμενους».
Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε, μπορεί να αναπτυχτεί στα πλαίσια της νέας ΚΓΠ (2023 – 27) αφού ο βασικός σχεδιασμός της επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να καταστρώσει δικό του στρατηγικό σχέδιο για την εφαρμογή της νέας πολιτικής.  Και μεταξύ των κυρίων στόχων της ΚΓΠ είναι η προώθηση των οικογενειακών γεωργικών δραστηριοτήτων.
Η πρόταση του Υπουργού έγινε αποδέκτη με μεγάλη ικανοποίηση από τις Αγροτικές οργανώσεις της Ισπανίας οι όποιες δηλώσαν ότι αναμένουν την εξαγγελία του τρόπου και των μέτρων εφαρμογής της

Θύματα πυρκαγιών οι παραδοσιακοί ελαιώνες στην Ελλάδα

Και ενώ στην Ισπανία, οι παραδοσιακοί ελαιώνες, εξετάζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στην Ελλάδα δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν τους αρμόδιους. Έτσι, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και γίνονται αντικείμενα ξύλευσης ή και θύματα πυρκαγιών, όπως και η πρόσφατη στο Σέλινο.
Όμως, η κοινωνική και περιβαλλοντική αξία των ελαιώνων αυτών είναι υψηλή, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην διατήρηση της βιοποικιλότητας τις οποίες θέτει ως βασικές στρατηγικές της η νέα ΚΑΠ
Επομένως, οι παραδοσιακοί ελαιώνες που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαιτέρα στην Κρήτη, σκόπιμο είναι να υποστηριχτούν ώστε διατηρηθούν στα πλαίσια της στρατηγικής της νέας ΚΑΠ «Από το χωράφι στο τραπέζι και Βιοποικιλότητα» που έχει ήδη εξαγγελθεί.
Το θέμα έχει αποτελέσει από χρόνια αντικείμενο ημερίδων και σχετικών υπομνημάτων του ΣΕΔΗΚ στο ΥπΑΑΤ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμιά ενέργεια η ανακοίνωση δεν έχει γίνει γνωστή από την πλευρά των ιθυνόντων, άλλα ούτε και από την πλευρά των Αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων φάνηκε να απασχολεί ιδιαιτέρα.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Δικογραφία για το ελικόπτερο στη Χρυσή Ακτή (video)

Την προσγείωση ενός ελικοπτέρου το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων και ειδικότερα στο γήπεδο μπάσκετ στο δυτικό τμήμα της Χρυσής Ακτής...

Νεκρός κρατούμενος μετά από πυρκαγιά στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων

Κατέληξε μετά από πυρκαγιά στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων το πρωί της Τρίτης, ένας κρατούμενος 26 χρόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός άντρας διεκομίσθη νεκρός...

Το βίντεο με το ελικόπτερο που προσγειώθηκε στη Χρυσή Ακτή

Δείτε το βίντεο με το ελικόπτερο που προσγειώθηκε το Σάββατο (25/06) στη Χρυσή Ακτή και προκάλεσε αναστάτωση σε κατοίκους και λουόμενους στην περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα...

Κίσσαμος: Σύλληψη κτηνοτρόφου για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας

Στη σύλληψη ενός 31χρονου κτηνοτρόφου στην περιοχή της Κισσάμου για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας προχώρησε η Αστυνομία την Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες των "Χ.ν." ένα...

Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της ΕΤΑΝΑΠ από την ΑΝΕΚ

Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της ΕΤΑΝΑΠ από την ΑΝΕΚ, καθώς με αίτημά της, προκάλεσε την αναβολή της τακτικής γενικής συνέλευσης της Εταιρείας Ανάπτυξης Αποκορώνου,...

Εκκληση Ορειβατικού Συλλόγου: Η πεζοπορία δεν είναι… παιχνίδι

Εκκληση στους ανθρώπους του τουρισμού, σε ξενοδοχεία, καταλύματα, βίλες να αποτρέπουν τους πελάτες να πραγματοποιούν δύσκολες διαδρομές στα βουνά, αν δεν είναι άριστα προετοιμασμένοι...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα