Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

«Έκτοτε όµως ο άδειος σταύλος…

…του χρησίµευε για να αποθηκεύει το λάδι του και τα απαραίτητα για τη συγκοµιδή του ελαιόκαρπου. ∆εν είχαν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το λιόλαδο, το κύριο προϊόν της επαρχίας, φυλασσόταν σε µεγάλα πήλινα πιθάρια ζωναράτα- «τέτοια παρόµοια βρήκε κι ο κύρης µας µε τον Μίνωα Καλοκαιρινό στην Κνωσό» τον κορόιδευε ή σοβαρολογούσε ο αδερφός του Αντρέας όταν του ‘λεγε αυτά τα λόγια. ∆ύο τους στέκονταν ακόµη άδεια πλάι σ’ ένα λαµαρινένιο ντεπόζιτο λαδιού, υψηλό στο µπόι ανθρώπου.

Μερικοί ντόπιοι είχαν αρχίσει πρόωρα το λιοµάζωµα, ο Σήφης όµως µόλις είχε πιάσει να ετοιµάζεται, ο τόπος ήταν ορεινός και κρύος, οι πιο πολλοί µάζευαν αφού τελείωνε το ιερό ∆ωδεκαήµερο. Τότε έβραζε ο µεγάλος ελαιώνας από τη ρίζα της βιαννίτικης Μαδάρας µέχρι απέναντι, µέχρι τον λαιµό του βραχώδους φαραγγιού, που από τη µία του έκλειναν τον ελαιώνα και τον σιτοβολώνα όλης της επαρχίας, από την άλλη ξανοιγόταν προς τα παράλια του Λιβυκού πελάγους, της θάλασσας που έφτανε στην Αφρική. Έβραζε από τους νοικοκυραίους, τους συµµισάτορες, τους αργάτες, τις µαζώχτρες. Από τα σούρτα φέρτα των µουλαριών, των κάρων, µιας γερµανικής µοτοσικλέτας µε πλαϊνό καλάθι που είχε ξεµείνει από την Κατοχή, κάποιων µικροφορτηγών, έως κι ενός ολοκαίνουργιου τρακτέρ, καθώς όλα τούτα κουβαλούσαν τα σακιά µε τον καρπό σαν λιοτριβιό του συνεταιρισµού…».

Ρέα Γαλανάκη, ο Αιώνας των Λαβυρίνθων,
Καστανιώτης 2022.
Σηµείωση: Επί τούτου διάλεξα κείµενο της Ρέας Γαλανάκη. ∆ιάβασα χθες στον αθηναϊκό Τύπο ότι η συγγραφέας µας τιµήθηκε µε το Μεγάλο Βραβείο Γραµµάτων.
Στο σκεπτικό της επιτροπής, διαβάζω, επισηµαίνεται ότι ως συγγραφέας «έχει κατορθώσει να ανοίξει νέους δρόµους στον τρόπο µε τον οποίο αντιλαµβανόµαστε την εγγραφή της ιστορίας και του ιστορικού βιώµατος στο σύγχρονο λογοτεχνικό κείµενο»
και ακόµη «Η Ρέα Γαλανάκη, η σπουδαία συγγραφέας η οποία αφουγκράζεται το παρελθόν ζώντας βαθιά συναίσθηση ότι η µνήµη διασώζει το ιστορικό γίγνεσθαι του παρόντος» είναι από χθες κάτοχος του Μεγάλου Βραβείου Γραµµάτων για τη συνολική προσφορά του έργου της.

Το Υπουργείο Πολιτισµού ανακοίνωσε τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2023 για το εκδοτικό έτος 2022, τιµώντας την πολυµεταφρασµένη συγγραφέα, που µε κάθε βιβλίο της προσφέρει µια «πολυδιάστατη εµπειρία». Συγχαρητήρια. Η τιµή ασφαλώς, απηχεί και την αγάπη του Νησιού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα