Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Έκθεση σύγχρονης τέχνης από τη Μαρία Αϊράμ

Εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης της Μαρίας Αϊραμ με τίτλο “τα πλήκτρα της ύπαρξης” λειτουργεί έως 18 Σεπτεμβρίου στον” Άγιο Ρόκκο” στην Σπλάντζια. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα και Κυριακή 6-10 μ.μ.

Οπως επεσήμανε η Μαρία Αϊραμ μιλώντας στις “διαδρομές” «κάνω τέχνη από μια νοσταλγία, την νοσταλγία σε ένα κόσμο αγάπης. Ο πραγματικός καλλιτέχνης μοιάζει με κερί που καίγεται, δίνοντας νόημα στο αφανές και ψυχή στο εν δυνάμει, για κάποια πιθανότητα εξέγερσης από το ευτελές. Δάσκαλός μου η σκιά και το φώς της κάθε στιγμής, δάσκαλος μου τα πάντα».
Μιλώντας για τα έργα της, τη δουλειά της, η εικαστικός τονίζει: «Συλλέγω και χρησιμοποιώ διδάσκομαι και στοχάζομαι από τα ίχνη των πραγμάτων, όπου μαζί με την σκουριά, το χώμα, την άμμο, τα φύλλα, τα γυαλιά, τα σίδερα, τα χρώματα, τα δέρματα, τις κλωστές και τις εκατοντάδες κομματάκια βιβλίων φωτογραφιών, παιχνιδιών κ. λ. π. δημιουργώ εικαστικούς πίνακες, ατμόσφαιρες εσωτερικών τοπίων. Όλα μοιάζουν σα να περιμένουν κάποιον να τα προσέξει να μιλήσει μαζί τους και με ένα ιερό σεβασμό να τα περιμαζέψει και με της ψυχής την συγκίνηση την ανάσα να τα μεταμορφώσει σε έργα τέχνης. Και τότε αυτά παίρνουν διαστάσεις μυθικές, ξυπνούν την λήθη και χορεύουν μέσα στην στιγμή … τόσο οικία μα και τόσο απόμακρα. Καθώς τα μαζεύω και τα κρατώ στα χέρια μου συνομιλώ μαζί τους μου λένε τι θέλουν να γίνουν… Πού ακριβώς επιθυμούν να ζήσουν. Σε τι έργο μου θέλουν να κατοικήσουν. Δημιουργώ και συνθέτω απλά και φυσικά σα να παίζω… Γιατί η τέχνη είναι ένα παιχνίδι από σκιές και φώς τόσο ενδιαφέρον και σημαντικό αφού απορροφά όλο το είναι μου. Η τέχνη μου θα ήθελα να ήταν προσκύνημα στην αγάπη στην αλήθεια στην ελευθερία, μα εγώ δεν είμαι πάρα μόνο ένα πλήκτρο… Και χρειάζεται όλα τα πλήκτρα της ύπαρξης να συντονιστούν για να γεννηθούν μελωδίες αντάξιες της ανθρώπινης μας υπόστασης».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα