Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Εκθεση φωτογραφίας για τα οχυρά της Μεσογείου

Μια έκθεση που στοχεύει στην ανάδειξη της οχυρωματικής κληρονομιάς στη λεκάνη της Μεσογείου εγκαινιάζεται την Τετάρτη 8 Ιουλίου στις 8 μ.μ. στο ΚΑΜ. Η διεθνής έκθεση με τίτλο “Οχυρά που ενώνουν – Forts that bind” διοργανώνεται από την Ιταλική Πρεσβεία, το ΥΠΠΟΑ – Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, τον Δήμο Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, το Marco Polo System GEIE και τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Φίλοι της Ιταλίας”.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «Το έργο «FARO για τα οχυρά», συνοδευόμενο από την έκθεση «Forti che Uniscono – Οχυρά που ενώνουν», δημιουργήθηκε από το Marco Polo System GEIE σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και Συλλόγους, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την κοινωνία, γνωστή ως Σύμβαση Faro, η οποία υπεγράφη στην πόλη Faro (Πορτογαλία) στις 27 Οκτωβρίου 2005 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2011. Στόχος είναι η εμβάθυνση στη σχέση της οχυρωματικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, και η σύνδεσή τους με την «Πολιτισμική Κοινότητα» που ορίζεται ως «μία ομάδα ανθρώπων που αποδίδουν αξία σε συγκεκριμένες πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς και στο πλαίσιο της δημόσιας δράσης, επιθυμεί να τις υποστηρίξει και να τις μεταδώσει σε μελλοντικές γενιές» (άρθρο 2 της Σύμβασης Φάρου)».
Το Marco Polo System geie είναι μια ευρωπαϊκή ομάδα, οικονομικού ενδιαφέροντος της Βενετίας, που ασχολείται -από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90- με την προστασία, την ενίσχυση και την προώθηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη προσοχή -και δυνατότητα επέμβασης- στον κόσμο των ενετικών οχυρώσεων. Παράλληλα, προωθεί τον διάλογο και την οικοδόμηση κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ των λαών της Μεσογείου, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή σχέση με το κεντρικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Η έκθεση θα λειτουργεί στο ΚΑΜ μέχρι τις 22 Ιουλίου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα