Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Έκθεση Αλίκης Χιωτάκη “Οι λοβοί της μνήμης”

Εγκαινιάστηκε χθες μια ιδιαίτερη έκθεση με έργα από την εικαστικό Αλίκη Χιωτάκη και τίτλο “Οι λοβοί της μνήμης” στο ιστορικό κτήριο του ΗΠ12 (στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 12).

Ο επισκέπτης μπορεί να δει αντικείμενα που υπήρχαν από πριν στο σπίτι αλλά και έργα της Αλίκης Χιωτάκη. Το παρελθόν με το παρόν συνυπάρχουν λιτά και αρμονικά. Οπως μας είπε η επιμελήτρια της έκθεσης, μουσειολόγος, Μυρτώ Κοντομιτάκη, «είναι μία πολύ κομψή, διακριτική παρουσίαση του τι συνέβη σε αυτό το σπίτι, ξεκινώντας πάντα από το αρχιτεκτονικό κομμάτι το οποίο ήταν αυτό που τράβηξε τον Κώστα Χιωτάκη να το αποκτήσει. Εδώ έκανε τη φωλιά του για να υπάρξει ως προσωπικότητα με τον τρόπο που τον γνωρίζουμε όλοι. Εμείς εδώ, όλο αυτό το παντρεύουμε πολύ διακριτικά με έργα της Αλίκης Χιωτάκη. Τα περισσότερα είναι με μολύβι, με πένα». Η ίδια σημείωσε ότι η έκθεση αποτελεί «μία σύγχρονη προσέγγιση σε ένα παλιό σπίτι το οποίο είναι γεμάτο με μνήμες. Είναι μια κομψή, μια ήσυχη παρουσίαση. Εκθεση μνήμης του σπιτιού με όχημα την τέχνη της Αλίκης η οποία είναι γόνος αυτής της οικογένειας. Επομένως, εδώ αυτή τη στιγμή είναι η φωλιά της τέχνης της Αλίκης Χιωτάκη και ανοίγει για όλο τον κόσμο. Εχουμε αφήσει κάποια πράγματα όπως ήταν αλλά το 90% του σπιτιού έχει ξαναγεννηθεί. Εχει φωτιστεί περισσότερο, έχει ανοιχτεί στο κοινό, κυριολεκτικά και μεταφορικά».

Η κα Κοντομιτάκη σε σημείωμά της υπογραμμίζει ότι «η έκθεση με τίτλο “Οι λοβοί της μνήμης”, παρουσιάζεται από την 1η Οκτωβρίου 2023, έως ότου αποφασίσουμε ότι ήρθε η ώρα να κατέβει» σε «ένα κτήριο-βασίλειο της ιδεολογίας, της συνεχούς προσπάθειας, της ανιδιοτέλειας, που τον περασμένο αιώνα υπήρξε το σπίτι του ιατρού, πολιτικού και ποιητή Κώστα Χιωτάκη και της συζύγου του Αλίκης. Ναι, του παππού και της γιαγιάς της Αλίκης Χιωτάκη, με την οποία τώρα συμπαρουσιάζουμε. Με σχεδόν “δαντελωτή” χρήση του μαύρου μελανιού, η εικαστικός Αλίκη Χιωτάκη μας αποκαλύπτει την ψυχή (ψυχάρα, όπως και το έντομο-σήμα κατατεθέν της έκθεσης) του κτηρίου, η οποία πεταρίζει και προσγειώνεται σε ανείπωτα σημεία του σπιτού, μέσα και εξω από κορνίζες. Αυστηρά επιλεγμένα έπιπλα
και αντικείμενα μια άλλης εποχής, αισθητικής ικανοποίησης ή αμιγώς ιατρικής χρήσης, αποτελούν μέρος μιας συνεχούς συνομιλίας με τα εικαστικά έργα».

Η ίδια η Αλίκη Χιωτάκη τονίζει: «Η έκθεση περιλαμβάνει έπιπλα που ήδη υπάρχουν στο σπίτι, το σπίτι που έχει ανακαινιστεί πρόσφατα αλλά έχουν διατηρηθεί πάρα πολλά στοιχεία του προϋπάρχοντος σπιτιού. Και τα έργα τα δικά μου τα οποία περιλαμβάνουν σχέδια που είναι σε εξέλιξη. Το σπίτι ανοίγει και ως χώρος τέχνης αλλά και ως χώρος ο οποίος θα δημιουργήσει νέες προσεγγίσεις όσον αφορά το κομμάτι του πολιτισμού».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα