Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της νεολαίας για την ελιά και το ελαιόλαδο

Αναζητούνται προσφορές από ενδιαφερόμενους
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της νεολαίας για τις αξίες που αντιπροσωπεύουν η ελιά και το ελαιόλαδο για τις ελαιοπαραγωγικές και καταναλώτριες χώρες οργανώνει ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ.  στην Κρήτη σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Η εκστρατεία αυτή, η οποία θα διαρκέσει 8 μήνες (από 1-7-15 έως 31-3-16), θα περιλάβει  διάφορες δράσεις, η οργάνωση των οποίων άρχισε ήδη μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Σ.Ε.ΔΗ.Κ.  για την  αναζήτηση προσφορών για την έκδοση βιβλίων και παραγωγή ψηφιακού υλικού για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.
Βασικός στόχος της εκστρατείας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών και των γονέων τους για τη σημαντική περιβαλλοντική και ιστορική άξια της ελιάς και την υγιεινή, γευστική και πολιτιστική άξια του ελαιολάδου.
Ο στόχος αυτός θα επιδιωχθεί με μια σειρά δράσεων που θα περιλαμβάνουν:
(α) Εκδοση δύο βιβλίων που θα απευθύνονται το ένα σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Α’ Δημοτικού και το άλλο σε παιδιά Δημοτικού.
(β) Παραγωγή ψηφιακού υλικού που θα απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και θα περιλαμβάνει e-book, CD και διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια.
(γ) Οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με Δήμους, σχολεία και άλλους Φορείς σε διάφορα μέρη της Κρήτης στο πλαίσιο των οποίων θα παρουσιαστούν και θα διανεμηθούν δωρεάν τα βιβλία και το ηλεκτρονικό υλικό μαζί με άλλα δρώμενα στα οποία θα συμμετάσχουν παιδιά και γονείς.
(δ) Εκδοση των βιβλίων και του ηλεκτρονικού υλικού στα αγγλικά και διάθεσή του σε παιδιά  ξένων τουριστών σε συνεργασία με ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.
Το βιβλίο για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α’ Δημοτικού θα προσφέρει στα παιδιά δημιουργική και ψυχαγωγική απασχόληση με απαντήσεις σε ερωτήσεις, χρωματισμό σκίτσων και διάφορα παιχνίδια κ.λπ. που θα αναφέρονται στην ελιά και το ελαιόλαδο.
Το βιβλίο για παιδιά Δημοτικού θα αναφέρεται:
– Στη διαδρομή της ελιάς στη μυθολογία,  ιστορία, πολιτισμό, αθλητισμό, θρησκεία και παραδόσεις.
– Στις χρήσεις του ελαιολάδου στη λατρεία, τον καλλωπισμό, τον φωτισμό,  τη θρησκεία, τον αθλητισμό, τη διατροφή κ.λπ.
– Στην ιδιαίτερη, γευστική, υγιεινή και διατροφική αξία του ελαιολάδου και την υπεροχή του από άλλα ζωικά και φυτικά λιπαρά στην πρόληψη ασθενειών, τη διατροφή παιδιών, ηλικιωμένων, αθλητών και άλλων ειδικών κατηγοριών του πληθυσμού.
Οι προδιαγραφές για τη δημιουργία των βιβλίων (συγγραφή, εικονογράφηση, στοιχειοθεσία και μετάφραση) καθώς και οι προδιαγραφές για την εκτύπωση κάθε βιβλίου χωριστά έχουν ήδη αναρτηθεί στη «Διαύγεια» της ιστοσελίδας www.sedik.gr από όπου μπορούν να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι.
Διευκρινίσεις δίδονται μόνο σε ερωτήματα που υποβάλλονται γραπτά στο info@sedik.gr

Διαγωνισμοί ποιότητας και διάθεσης ελαιολάδου στην Κρήτη
» Οργανώνονται από την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο
Θα βραβευτούν συν/κα και ιδιωτικά ελαιοτριβεία για ορθές πρακτικές διάθεσης
και για την ποιότητα του ελαιολάδου τους
Με στόχο  να προωθηθούν ορθές πρακτικές διάθεσης του ελαιολάδου, αλλά και το υψηλό επίπεδο της ποιότητας  του ελαιολάδου των συν/κων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, το Δ.Σ. του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., στην τελευταία συνεδρίασή του, αποφάσισε να προκηρυχθούν σχετικοί διαγωνισμοί κατά την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις της διεξαγωγής των διαγωνισμών αυτών θα καθοριστούν με βάση ειδικές προδιαγραφές οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Στην οργάνωση των διαγωνισμών αυτών εκτός του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. θα προσκληθούν να μετάσχουν το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, Υπουργεία, Περιφέρειες, Ερευνητικά Ιδρύματα και Ελαιουργικοί φορείς.

Διαγωνισμοί ή δημοπρασίες διάθεσης ελαιολάδου
Με τους διαγωνισμούς διάθεσης θα βραβευτούν συν/κές και  ιδιωτικές επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου οι  οποίες εφαρμόζουν ορθές, διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες διάθεσης ελαιολάδου όπως είναι οι διαγωνισμοί και οι δημοπρασίες διαφόρων τύπων που άρχισαν να εφαρμόζονται τελευταία κατά τη διάθεση του ελαιολάδου.
Οι πρακτικές αυτές, όπως αποδείχτηκε φέτος, συνετέλεσαν στο να επιτευχθούν τιμές ελαιολάδου υψηλότερες κατά 30-80 λεπτά του ευρω ανά κιλό από ό,τι εκείνες που επιτεύχθηκαν με τους συνήθεις τρόπους της κατευθείαν πώλησης μικροποσοτήτων από παραγωγούς με τη γνωστή μέθοδο του «κοψίματος» στα ελαιοτριβεία.

Διαγωνισμοί ποιότητας χύμα ελαιολάδου
Με τους διαγωνισμούς ποιότητας θα βραβευτούν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου της τάξεως των 25 – 100  τόνων που έχουν  παραχθεί σε συν/κα ή ιδιωτικά ελαιοτριβεία και βρίσκονται αποθηκευμένες σε αυτά.
Στόχος των διαγωνισμών αυτών είναι να επιβραβευτεί ελαιόλαδο που αντιπροσωπεύει σχετικά μεγάλες περιοχές, των οποίων οι  παραγωγοί και τα ελαιοτριβεία ακολουθούν ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια, τη φυτοπροστασία, τη συγκομιδή και την έκθλιψη του ελαιοκάρπου.
Για τον λόγο  αυτό τα δείγματα που θα ληφθούν θα εξεταστούν  και με λεπτομερή χημική ανάλυση σε πιστοποιημένα εργαστήρια, αλλά και με οργανοληπτική αξιολόγηση από αναγνωρισμένους γευσιγνώστες.
Βασικά στους διαγωνισμούς αυτούς θα ακολουθηθούν οι κανόνες που εφαρμόζονται στον γνωστό παγκόσμιο διαγωνισμό «Mario Solinas» του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου μετά από  κάποιες προσαρμογές τους, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα σύγχρονα τοπικά δεδομένα.
Θέμα που θα  εξεταστεί είναι αν οι διαγωνισμοί αυτοί θα αφορούν μόνο την Κρήτη ή θα επεκταθούν σε εθνικό ή και διεθνές επίπεδο, πράγμα για το οποιο καθώς και για άλλες τεχνικές λεπτομέρειες ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. αναμένει και θα λάβει υπόψη του τεκμηρίωνες προτάσεις από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο (info@sedik.gr).

*Ο δρ Νίκος Μιχελάκης είναι επιστ. σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και πρώην δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου (nmixel@otenet.gr).

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες