Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα

Δεν είναι άνεργοι, αλλά δεν είναι και εργαζόμενοι. Πληρώνονται με το 75% του μισθού τους και συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας. Ο λόγος για τους καθηγητές Τεχνικής Εκπαίδευσης που εδώ και 15 μήνες είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, περιμένοντας είτε την τοποθέτηση σε κάποια θέση ή την απόλυση. Ο αριθμός των εκπαιδευτικών αυτών είναι πολύ μεγάλος και στα Χανιά, αφού στα Τεχνικά Λύκεια λειτουργούσαν και οι τρεις καταργημένοι τομείς: Ασθητικής – Κομμωτικής, Υγείας και Πρόνοιας, τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών. «Ο,τι έγινε σε βάρος μας δεν έχει καμία λογική εκτός του ότι ήθελαν να δείξουν στην τρόικα ότι έκαναν απολύσεις», μας λέει η Αγγελική Ψαράκη, μια εκ των καθηγητών σε διαθεσιμότητα συμπληρώνοντας πως «αυτή τη στιγμή 1.625 άνθρωποι κάθονται εδώ και 15 μήνες και κοστίζουν μεικτά 1.200 ευρώ, σύνολο δηλαδή 30 εκατ. ευρώ για το κράτος που μας πληρώνει από πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α.

Είμαστε δηλαδή στην ουσία σε διαθεσιμότητα και μας πληρώνει έστω και αυτό το ποσό την ίδια ώρα που δίνουν αποσπάσεις σε καθηγητές, ενώ πρέπει να προσλάβουν ωρομίσθιους, αφού υπάρχουν κενά σε σχολεία». Από τους 1.625 οι καθηγητές υπολογίζουν ότι 350 – 450 θα οδηγηθούν σε απόλυση, ενώ οι άλλοι θα στελεχώσουν Ι.Ε.Κ. ή άλλες Τεχνικές Σχολές χωρίς όμως ακόμα τίποτα να είναι βέβαιο. Τους εκπαιδευτικούς καταλαμβάνει μία έντονη πικρία για το πώς βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς εργασία. «Κανένας από εμάς δεν αξιολογήθηκε, κανένας δεν βρέθηκε με πλαστό πτυχίο, οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών γίνονται με τον πιο αξιοκρατικό τρόπο είτε με την επετηρίδα, είτε με Α.Σ.Ε.Π. και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν ήταν οι πιο περιζήτητες αναγκάζοντας πολλούς μαθητές ν’ αλλάξουν τομέα, αφού αυτός που επιθυμούσαν καταργήθηκε ή να αναγκαστούν να πληρώσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση. Εκλεισαν τα εργαστήριά μας με εξοπλισμό χιλιάδων ευρώ που προσπαθούσαμε χρόνια για να τα στήσουμε. Αυτός ο εξοπλισμός που έγινε με χρήματα των φορολογουμένων στην ουσία τον πετάνε στον κάδο των αχρήστων», τονίζει η επίσης σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικός Γεωργία Ορνεράκη.Την ίδια στιγμή εκπαιδευτικοί που κέρδισαν μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα, όπως μία καθηγήτρια ΕΠΑ.Λ. στα Χανιά δεν μπορεί να επιστρέψει στην εργασία καθώς της το αρνούνται από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!

ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ…

«Οικονομικά είμαστε όλοι οριακά με πολύ άγχος, μπροστά στον υπολογιστή, πάνω απ’ το τηλέφωνο μήπως και μάθουμε κάτι, μήπως πληροφορηθούμε κάτι» τονίζει η κα Ορνεράκη, ενώ η κα Ψαράκη στέκεται στο ψυχολογικό βάρος. «Ο κόσμος έχει αρχίσει να μας βλέπει με μισό μάτι. Σου λένε ακόμα σε διαθεσιμότητα είσαστε; Αρχίζει να σκέφτεται διάφορα τρελά ό,τι έχουμε πλαστά πτυχία, ότι είμαστε παιδόφιλοι και άλλες τέτοιες ανοησίες. Δυστυχώς, εκεί έχουμε φτάσει! Για ανθρώπους που έχουν πτυχία και που μπήκαν αξιοκρατικά στο δημόσιο και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας» Μαζί με τους πτυχιούχους εκπαιδευτικούς στη διαθεσιμότητα μπήκαν και οι καθηγητές Δ.Ε. που εργάζονταν ως βοηθοί εργαστηρίων. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο κ. Κώστας Σαμπάνης. «Διοριζόσουν μετά από 10 χρόνια εργασίας ως αναπληρωτής ή ωρομίσθιος έχοντας γυρίσει όλη την Ελλάδα και μέσα σε μια μέρα σε κατήργησαν», μας λέει. Την ίδια ώρα υπογραμμίζει ο κ. Σαμπάνης ότι στις ειδικότητες που παραμένουν στα Τεχνικά Λύκεια λειτουργούν εργαστήρια «για τεχνίτες οχημάτων, ψυκτικούς αλλά χωρίς τεχνικούς που σημαίνει ότι πάρα πολλές ασκήσεις δεν γίνονται, γιατί λείπουν οι τεχνικοί και τα εργαστήρια δεν συντηρούνται κάτι που σημαίνει μεγαλύτερος κίνδυνος για ατύχημα». Στήριγμα των καθηγητών όλο αυτό το διάστημα οι οικογένειές τους, οι συνάδελφοί τους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις αλλά και τα παιδιά. «Παλιοί αλλά και νέοι μαθητές, παιδιά που έχουν αποφοιτήσει και άλλα παιδιά που δεν μας είχαν μέχρι το τέλος μαζί τους. Αυτά μας δίνουν δύναμη», καταλήγουν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα