Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Εκλογές 2023: Το χρονοδιάγραμμα και οι εκτιμήσεις για β’ γύρο

Την Κυριακή 21 Μαίου θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και παρά τα αντίθετα σενάρια οι εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί» σημείωσε και πρόσθεσε πως: «και αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου».

Πώς επελέγη ημερομηνία

Ο κύβος ερρίφθη και η ημερομηνία των εκλογών ορίστηκε για τις 21 Μαΐου και όχι 28 καθώς όπως τόνιζαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι έχουμε πανελλαδικές εξετάσεις, η λειτουργία των οποίων δεν πρέπει να διαταραχθεί εφόσον οδηγηθούμε σε δεύτερη κάλπη στις αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα υπάρχουν και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ανέφεραν και συγκεκριμένα, στις 9 Ιουλίου υπάρχει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ όπου εκεί θα πρέπει να μεταβεί ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας και όχι κάποιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, συνεπώς στις αρχές Ιουλίου θα πρέπει να έχει τελειώσει η διαδικασία της διπλής κάλπης.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε αυτή τη στιγμή για πρόωρες εκλογές.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Βουλή συνεχίζει κανονικά το έργο της μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, οπότε και θα ανακοινωθεί η διάλυση της Βουλής. Μέχρι τότε εισάγονται και τα τελευταία νομοσχέδια χωρίς τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Μετά το κλείσιμο και τη διάλυση της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην κυρία Σακελλαροπούλου προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα. Να οριστεί επίσης υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και να οριστεί και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος μέχρι τις εκλογές.

Δείτε πού ψηφίζετε

Για να δείτε πού ψηφίζετε στις εκλογές του 2023 θα χρειαστεί να μπείτε στην διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους Gov.gr.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε:

είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης) είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας
Για να μπείτε στην εφαρμογή του gov.gr «Μάθε πού ψηφίζεις» πατήστε ΕΔΩ.

Μητσοτάκης: «Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες»

“Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και σε πείσμα όσων διέδιδαν τα αντίθετα σενάρια οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σύνθημα της ΝΔ θα είναι «προχωράμε μαζί μπροστά αλλάζοντας την Ελλάδα, πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά» και διευκρίνισε πως εάν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση “ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής” αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Να σημειώσουμε ότι οι Κυριακές των αρχών Ιουλίου είναι στις 2 και στις 9 Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως “αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα” περιέγραψε το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί η ΝΔ οι βουλευτές και τα στελέχη της. Ανέφερε συνοπτικά τις βασικές πτυχές του κυβερνητικού έργου ζητώντας την επικοινωνιακή προώθησή του, καθώς και την τήρηση των βασικών δεσμεύσεων της ΝΔ, και επισήμανε:

“Θα πρέπει όλοι μας να θυμίζουμε τα μεγάλα βήματα που έκανε η χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Όχι μόνο γιατί η συνέπεια λόγων και πράξεων χτίζει τελικά την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά γιατί το σημαντικό μας έργο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάζει. Μερικές φορές όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε, αλλά αλλάζει. Αγαπητοί συνάδελφοι, πράγματι εδώ και τέσσερα χρόνια αξίζει τον κόπο σε κάθε ευκαιρία να θυμίσουμε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες τηρήσαμε όλες τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις.

Μειώσαμε φόρους και εισφορές, στηρίζουμε και στηρίξαμε το μέσο εισόδημα, έχουμε σήμερα μία οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Θυμίζω, ήμασταν ουραγοί στην ανάπτυξη το 2019”.

Απευθυνόμενος εμμέσως σε όλα τα στελέχη της ΝΔ τόνισε με έμφαση ότι “έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Και τονίζοντας ότι σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό”.

Ο κ. Μητσοτάκης ενθάρρυνε τα στελέχη της ΝΔ να χρησιμοποιούν και παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες -όπως είπε- έχουν περιέλθει σε έναν κυκεώνα αστάθειας, ακριβώς επειδή έχουν ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, η οποία πολύ συχνά οδηγεί, πράγματι, σε ακυβερνησία.

“Στη γειτονική Βουλγαρία θα γίνουν την Κυριακή εκλογές. Είναι οι πέμπτες εκλογές, επαναλαμβάνω, οι πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Αδυνατούν οι φίλοι μας Βούλγαροι να σχηματίσουν οποιαδήποτε κυβέρνηση, θύματα και αυτοί της απλής αναλογικής και της αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων. Αναρωτιέμαι αν αυτό χρειαζόμαστε σήμερα στη χώρα μας. Συνεπώς, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Βουλή θα λειτουργεί κανονικά και θα προωθούνται νομοσχέδια τα οποία έχουν συζητηθεί χωρίς όμως τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πολίτες θα κρίνουν δύο διαφορετικές θητείες. στην οικονομία, στην κοινωνία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας, ενώ θα κρίνουν την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κρίνουν “και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια”. Και κατέληξε: “Έτσι, με ευθύνη και ωριμότητα οι πολίτες, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, θα ζυγίσει και θα αποφασίσει. Είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσουν σωστά”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα