Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Εκλεκτές Εκδόσεις: «Με τον Ερμή και την Ακάλη»

» Βασίλη Χαρωνίτη, εκδόσεις “Χανιώτικα νέα”

 

«Ήθελα να γινόμουνα του κόσμου κυβερνήτης,
να έκανα της γης πρωτεύουσα ολόκληρη
την Κρήτη»

Προσυπογράφουμε και αποδεχόμαστε όχι μόνο στο σπίτι μας αλλά και στην κεφαλή μας απάνω όλους που έγραψαν, ύμνησαν και υμνούν την Κρήτη.
Το βιβλίο του Βασίλη Χαρωνίτη είναι ένας ολοκληρωμένος ύμνος των φυσικών δωρημάτων αλλά και των ευγενών και ηρωικών κρητικών που από αιώνες κατοικούν στην Κρήτη και φυλάσσουν Θερμοπύλες, ανυποχώρητοι υπερασπιτές των αγαθών και ευγενών χαρισμάτων με τα οποία διακρίνονται οι γενναίοι και ανδρόκαρδοι βέροι Κρητικοί στους αιώνες.
Ο Βασίλης Χαρωνίτης εκλεκτός δάσκαλος των μικρών παιδιών, αλλά και μεγάλος και πετυχημένος δάσκαλος του λαού του Θεού στην πόλη μας, την Κρήτη και την Πατρίδα μας, αλλά και στην οικουμένη με τις ξενόγλωσσες μεταφράσεις των έργων του, λαμπρύνει την Κρήτη και τη λεβεντιά των Κρητικών.
Καταφέρνει και δίνει ζωή στον μύθο και τις παραδόσεις του πολιτισμού της Κρήτης, αναπλάσσει και ζωογονεί το άπιαστο, το αόρατο, το αβέβαιο και χαίρεσαι πράγματι αυτό το ταξίδι στο αμέτρητο βάθος των αιώνων και νομίζεις ότι εδώ κάπου θα συναντήσεις τον Δία ή τον Απόλλωνα ή άλλες φανταστικές θεότητες και όχι μόνο δεν κουράζεσαι αλλά είναι ταξίδι ανάσας και ξεκούρασης.
Έχει πληρότητα χαράς και ευχαρίστησης ώστε στο τέλος αυτής της διαδρομής να νιώθεις ξεκούραστος, ευχαριστημένος, ευλογημένος. Από την Απτέρα ως το μαντείο Τάρα, από τον Ερμή ως τον Κύδωνα, την Πολυρρήνια και τα Φαλάσαρνα, τα Ελεύθερνα και την Αξό.
Τα παλάτια του Μίνωα και της Κνωσού, τα Μάλλια και το Δρηρό, το Ζάκρος και η Γόρτυνα και σε όλη την ευλογημένη Κρήτη, όλα αυτά και πολλά άλλα αποτελούν εργαστήρια αγώνων υπεράσπισης και διάσωσης της Κρήτης και των Κρητικών. Ακόμα εκεί σε αυτά τα εργαστήρια, σφυρηλατήθηκε το ατσάλινο ηρωικό φρόνημα των Κρητικών. Ταυτόχρονα αυτά τα κέντρα αναγνωρίστηκαν ως αναγνωστήρια μελέτης και εκμάθησης, ανάπτυξης της ηρωικής συνέχειας, του πλέον παράδοξου πολιτισμού των αιώνων.
Παρατηρούμε με δέος το καλλιτεχνικό στήσιμο του βιβλίου όσον αφορά το σχήμα, την εκτύπωση, αλλά και τις εικόνες του εξώφυλλου και των εσωτερικών σελίδων, που κάνουν το βιβλίο περισσότερο προσιτό στον αναγνώστη και ελκυστικό στη μελέτη του, τόσον οι εικόνες θεϊκών, μυθικών προσώπων όσο και χώρων λατρείας και πολιτισμού, σπηλαίων και άλλων απλών κατοικιών της εποχής.
Συγχαίρουμε και τιμούμε την εφημερίδα «Χανιώτικα νέα» που ανέλαβε την ευθύνη αυτής της έκδοσης, η οποία αποτελεί ένα ακόμα κόσμημα για τη λαογραφία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Κρήτης.
Φίλτατε και σεβαστέ δάσκαλε Βασίλειε Χαρωνίτη θα κλείσουμε το σύντομο αυτό σημείωμά μας για το πρόσωπό σας με μια μαντινάδα, την οποία μας υπαγόρευσε το 1960 ένας εκλεκτός, δημόσοφος γέροντας από την Κίσσαμο με την παράκκληση να την απευθύνουμε αν κάποτε χρειαστεί σε κάποιο αξιόλογο πρόσωπο για το ήθος, τη γνώση, την εμπειρία και την καθόλου ζωή του.
Μέχρι σήμερα την απευθύναμε στον π. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, κατά την ημέρα της ενθρόνισής του ως Αρχιεπισκόπου Κρήτης και στον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, την ημέρα των ονομαστηρίων του 4 Ιουλίου 2022. Σήμερα την απευθύνουμε σε Σας με την πεποίθηση ότι είστε κατά πάντα άξιος και το αξίζετε.
«Να ζήσεις χρόνους εκατό και να τους ξεπεράσεις και από τους εκατό και οκτώ να αρχίσεις να γεράσεις».
Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στο πρόσωπό Σας για την πολλή διακριτή και ευγενική αφιέρωση του βιβλίου Σας στο πρόσωπό μου. Κάνετε αυτό που είστε και ζείτε, διακριτικός, ευγενής και ευχάριστος.
Βασιλείου του Χαρωνίτη, διδασκάλου, πεζογράφου και ποιητή, οικογενειάρχη άξιου και τιμημένου. Πολλά και ευλογημένα τα έτη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα