Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Έκκληση για καθαρισμό οικοπέδων από τον Δήμο Χανίων

Έκκληση προς όλους τους ιδιοκτήτες για τον καθαρισμό των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, απευθύνει ο Δήμος Χανίων, με σκοπό έναν ασφαλή και καθαρό Δήμο για κατοίκους κι επισκέπτες.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «στο πλαίσιο μέτρων πυροπροστασίας (ΦΕΚ 2549/Β΄/19-4-2023) και ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές:
1)οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
2)οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
3)εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των περ. “(α)” και “(β)” και
4)εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρηση αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
Ειδικότερα, ορίζονται τα εξής:
Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των εκτάσεων των ανωτέρω εκτάσεων, οφείλουν να εκπληρώνουν την υποχρέωση καθαρισμού, να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους, αυτοψίες και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων του οικείου Δήμου και των αρμόδιων πυροσβεστικών υπαλλήλων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των χώρων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της Απόφασης 18851οικ.Φ.700.20/2023, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και να τους διατηρούν καθαρούς έως τις 31 Οκτωβρίου 2023, προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
1)Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
a)Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
b)Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
c)Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
d)Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
e)Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού της παρ.1. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.
2)Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 5 , του ΦΕΚ 2549 Β / 2023.

  • Μειώνουμε τις πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς
  • Προστατεύουμε την περιουσία μας
  • Προφυλάσσουμε τις ζωές μας
  • Προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον
  • Νοιαζόμαστε για τον τόπο μας».

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα