Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εκδρομή ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Κρήτης και κοπή πίτας

Πιστοί στην υπόσχεση μας ,για εποικοδομητικές και ψυχαγωγικές διοργανώσεις του συλλόγου μας ,μαζευτήκαμε συνάδελφοι και φίλοι από Χανιά και Ρέθυμνο το Σάββατο 28-01-2023 για την πρώτη μας δράση, ξανά στα καταπράσινα χωριά του Αποκορωνα .
Ξεκινήσαμε από τον κόμβο Βρυσών με πρώτη στάση στο χωριό Μάζα όπου, επισκεφτήκαμε την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 13ου-14ου αιώνα που διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση και ξεναγηθήκαμε από τον φίλο αρχαιολόγο Κωστή Γιαπιτζογλου για τις τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Ιωάννη Παγωμένου. .

Με σύμμαχο μας τον καλό καιρό, απολαύσαμε τον πρωινό καφέ μας στο παραδοσιακό καφενείο της πλατείας. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε νοτιοδυτικά στον Εμπροσνερο για να επισκεφτούμε τον πύργο του Αληδακη, ένα πύργο που βρίσκεται στο ψηλότερο άκρο του χωριού, σε θέση που εποπτεύει μεγάλο μέρος της βόρειας ακτής και της ενδοχώρας ,με καταπληκτική θέα .Το ΒΔ τμήμα του έχει ενετικά οχυρωματικά στοιχεία και κατασκευάστηκε πιθανόν κατά τον 15ο-16οαιωνα.Προσθηκες έγιναν στο ανατολικό τμήμα μετέπειτα επι τουρκοκρατίας. Γνωστός στην ιστορία έμεινε ο Ιμπραήμ Αληδακης που δυνάστευε την περιοχή. Τα τελευταία έτη ο Πύργος συντηρήθηκε από την Αρχαιολογία, για την ιστορία του ενημερωθήκαμε από την κ Φιολιτακη Αναστασία αρχαιολόγο που μετείχε και στα έργα συντήρησης .
Το ταξίδι μας συνεχίστηκε σε ένα ακόμα πανέμορφο και καλά διατηρημένο χωριό τους Μαχαιρους που εδράζεται στη ρίζα ενός θεόρατου Βράχου ,με ένα μικρό γραφικό Εκκλησάκι πεντακάθαρο και γνωστό από την τηλεοπτική σειρά Σασμος. Στάση στο πέτρινο αμφιθεατρικό θέατρο για τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον Στύλο, γνωστό χωριό, για τα πολλά νερά του, όπου μέσα από τους αναρίθμητους πορτοκαλεώνες κατευθυνθήκαμε και ξεναγηθήκαμε από την φίλη αρχαιολόγο Κολυβακη Βίκυ σε ένα ενετικό νερόμυλο που δημιούργησε ο άνθρωπος απόλυτα συνδεδεμένο με τη φύση, μοναδικό στο είδος του επι του ποταμού Κοιλιαρη,
Ο Βενετσιάνικος μοναστηριακός νερόμυλος του Στύλου, ήταν ο μεγαλύτερος νερόμυλος της Κρήτης με 5 στόμια εξόδου του νερού με φτερωτές αξιοποιώντας στο έπακρο τον Κοιλιάρη.
Η παρέα μας μέσα από τον Φρε κατέληξε σε παραδοσιακή ταβέρνα στον Τζιτζιφέ και γεύτηκε υπέροχα κρητικά εδέσματα .
Εκεί έγινε και η κοπή της πίτας μας και οι βραβεύσεις των αφυπηρετουντων συναδέλφων μας από Χανιά και Ρέθυμνο ,με αναμνηστικό ενθύμιο από τον σύλλογο μας.

Για το Δ.Σ. ΕΜΔΥΔΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ο προέδρος Μάνος Νικολουδακης
Η γ. γραμματέας Άννα Πιτερη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα