Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με ποικίλες εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκινούν αύριο και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Οκτωβρίου, τα Χανιά, τιμούν τη μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας για την γενοκτονία και τον ξεριζωμό που υπέστησαν πριν από 96 ολόκληρα χρόνια.

Mέσα σε κλίμα συγκίνησης, χθες το πρωί παρατέθηκε συνέντευξη Τύπου στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όπου τονίστηκε η σημασία η νεολαία να γνωρίζει την ιστορία της Ελλάδας και την γενοκτονία που υπέστησαν 1.500.000 άνθρωποι, στο πιο μελανό γεγονός της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες μας γιατί μόνο έτσι μπορούμε να “διατηρηθούμε” ως έθνος στις δύσκολες εποχές που ζούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, επισημαίνοντας ότι, «ο πολιτισμός που ήρθε από τη Μικρά Ασία έδωσε τεράστια ώθηση στην Ελλάδα και στις τέχνες της. Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε αυτές τις εκδηλώσεις ως Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, έχοντας υποχρέωση να το κάνουμε για να θυμόμαστε και να διδασκόμαστε για το μέλλον. Οι νέες γενιές θα πρέπει να μάθουν τη συνεισφορά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην αναγέννηση της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης.
Οι εκδηλώσεις μνήμης για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας πρόκειται να ξεκινήσουν με επιμνημόσυνη δέηση που θα τελεστεί αύριο το πρωί στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας.
«Η γενοκτονία των Ελλήνων και η μικρασιατική καταστροφή αποτελούν τη μελανότερη σελίδα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Ως απόγονοι των Ελλήνων που χάθηκαν και πότισαν με το αίμα τους τα αγιασμένα χώματα της Ιωνίας, της αλησμόνητης πατρίδας της Μικράς Ασίας, οφείλουμε ως ελάχιστο φόρο τιμής να τελούμε εκδηλώσεις» σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων “Ο Αγιος Πολύκαρπος”, Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη, «θα θέλαμε όλοι οι Μικρασιάτες και όλοι όσοι αγαπούν τους Μικρασιάτες να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις μας διότι πρέπει να διατηρούμε τις μνήμες ζωντανές. Η ιστορική λήθη εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Πρέπει να μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας αυτά που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας κι εμείς ως αδελφότητα προσπαθούμε να βαδίζουμε στα βήματά τους», κατέληξε.
Ο ιερέας Αμφιλόχιος από τον Ιερό Ναό Αγ. Νεκταρίου τόνισε ότι, «η γενοκτονία των ανθρώπων που συντελέστηκε εκείνο το διάστημα είναι πραγματική και δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς. Για μας, είναι μάρτυρες όσοι υπέστησαν ό,τι υπέστησαν και τους γιορτάζουμε ως Εκκλησία για την ανδρεία τους και την πραγματική τους πίστη στην ορθοδοξία και την πατρίδα», ενώ εκ μέρους του Δήμου Χανίων, ο αντιδήμαρχος, Ευτύχης Κονταξάκης δήλωσε ότι, «η γενοκτονία των Ελλήνων και ο ξεριζωμός από τις πατρογονικές εστίες είναι ένα ανεξίτηλα μελανό στίγμα στην ιστορική διαδρομή του ελληνισμού. Τα Χανιά μαζί με άλλες πόλεις της Ελλάδας άνοιξαν την αγκαλιά τους και τους υποδέχτηκαν».
Οι εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες την καταστροφή της Μικράς Ασίας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων συναυλία και έκθεση φωτογραφίας.

Τις εκδηλώσεις μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων “Ο Αγιος Πολύκαρπος”. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έχουν προγραμματισθεί διάφορες εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το επόμενο τρίμηνο. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή και περιλαμβάνει:
•Το πρωί στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μνημόσυνο των θανόντων της καταστροφής.
•Το απόγευμα στις 6.30 μ.μ., στο μνημείο της Μικρασιατικής Καταστροφής στην συμβολή των οδών Κισσάμου και Μ. Μπότσαρη Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων με την συμμετοχή των Τοπικών Αρχών και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα