Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Εκδηλώσεις για τον “Ερωτόκριτο”

Σειρά εκδηλώσεων για τον “Ερωτόκριτο” θα πραγματοποιηθούν σε Χανιά, Κίσσαμο, Ηράκλειο και Ρούστικα.
Ειδικότερα, σήμερα Παρασκευή και ώρα 20.30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διοργανώνουν, με τη συνεργασία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου και της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Αν. Κρήτης, διοργανώνουν μια ποιητική και μουσική ημερίδα με θέμα “Ο Ερωτόκριτος και η λαϊκή ποιητική παράδοση”.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Θεατρικό αναλόγιο με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Μιχάλη Αεράκη στον ρόλο του ποιητή και τους ηθοποιούς του επαγγελματικού Θεάτρου Έλια Βεργανελάκη και Σταύρο Λιλικάκη μέλη της ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών: Κλειώ Παπαδερού, Μανόλη Ντουκάκη, Δέσποινα Σκαράκη, τους λαϊκούς ποιητές, τραγουδιστές και οργανοπαίχτες: Κώστα Πατεράκη, Νίκο Βρέντζο, Ντίνα Ροδουσάκη, Σταύρο Ψαρουδάκη, Γιάννη Παπαδάκη, Κώστα Καρτσωνάκη και άλλους παραδοσιακούς καλλιτέχνες από τις περιοχές Λασιθίου και Χανίων.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ
Εκδήλωση με θέμα «H Φυσιογνωμία της Κισσάμου στην εποχή του Ερωτόκριτου» (Αρχιτεκτονική, μουσική, τέχνη, συνδυασμός σύγχρονου χορού με παραδοσιακή μουσική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση), θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή και ώρα 9.00μ.μ., στο  Ενετικό Τείχος (οδός Τομπάζη). Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύλλογος Προβολής Κισσάμου «Η ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ» μαζί με τον Δήμο Κισσάμου και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Κισσάμου.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στο λογοτεχνικό και ποιητικό έργο του «Ερωτόκριτου» θα είναι επικεντρωμένο το φετινό 9ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από 1 έως 4 Αυγούστου με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Η παγκόσμια προβολή της Κρήτης μέσω του συνεδρίου με την συμμετοχή των αντιπροσώπων Κρητών ομογενών όπου γης, έχει φέτος κεντρικό θέμα τον επικό «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου.

ΣΤΑ ΡΟΥΣΤΙΚΑ
Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, σε συνεργασία με το Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη Ρουστίκων «Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης» Δήμου Ρεθύμνης,την ΚΕΔΗΡ, τον Δήμο Ρεθύμνης, την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουστίκων, διοργανώνει την Κυριακή 4 Αυγούστου (ώρα 8.30 μ.μ.) στα Ρούστικα την εκδήλωση «Στα χνάρια του Ερωτόκριτου». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο David Holton, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Cambridge και η Τασούλα Μαρκομιχελάκη, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.Θα συντονίσει ο Αλέξης Πολίτης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης. Αποσπάσματα του «Ερωτόκριτου» θα αποδώσει μουσικά ο Αλέξανδρος Αγγελάκης, φυσικός και μουσικός.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η φιλόλογος Αρχόντισσα Παπαδερού-Ναναδάκη θα δωρίσει στον Όμιλο αυτόγραφη επιστολή του Μανόλη Αναγνωστάκη. Στον χώρο θα εκτίθεται η ενότητα «Ο Μανόλης Αναγνωστάκης και η Κρήτη»,τμήμα της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά,από την έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Μανόλη Αναγνωστάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα