Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Εκδήλωση με προτάσεις εφαρμογών υδρογόνου στην Κρήτη

«H Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται και πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση των εναλλακτικών καυσίμων, ειδικά για το υδρογόνο. Η Κρήτη διατηρεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για νέες υποσχόμενες φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες όπως η αξιοποίηση του υδρογόνου. Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων οφείλει να είναι προτεραιότητα στην ενεργειακή μας ατζέντα» ανέφερε ο Γιώργος Αλεξάκης Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης και Εντεταλμένος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στην εκδήλωση με θέμα “Ευρωπαϊκή και Ελληνική Στρατηγική για το Υδρογόνο – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου” που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, κύριο θέμα συζήτησης ήταν η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Υδρογόνου, ο ρόλος της Ελλάδας ως ‘ενεργειακού κόμβου υδρογόνου’ και η Ελληνική Στρατηγική Υδρογόνου. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Υδρογόνου «Hydrogen Europe», με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Επιτροπή για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο. Ο Γιώργος Αλεξάκης αναφέρθηκε στην ευκαιρία της αξιοποίησης των εναλλακτικών καυσίμων σε όλους τους τρόπους Μεταφορών τονίζοντας ότι «Η διάδοση των οχημάτων μηδενικών εκπομπών και των συναφών υποδομών (παραγωγής, αποθήκευσης, διανομής, κλπ) πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά σε όλα τα τμήματα της αγοράς οχημάτων, τις οδικές μεταφορές αλλά εξίσου, και σε άλλους τρόπους μεταφοράς, όπως οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές.

Επισημαίνεται επίσης πως περιφερειακός σύμβουλος υποδέχθηκε θετικά την πρόταση HY-CRETE που περιλαμβάνει τη διακίνηση του επισκέπτη – τουρίστα χωρίς εκπομπές CO2. Με αφετηρία 8 αεροδρόμια της Ευρώπης, όπου τα αεροπλάνα δεν θα εκπέμπουν CO2 επειδή θα χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα που θα παράγονται από υδρογόνο και εν συνεχεία θα διακονούνται με αυτοκίνητα υδρογόνου και θα διαμένουν σε ξενοδοχεία που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους με Υδρογόνο.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Αλεξάκης εμπλούτισε την πρόταση με συμπληρωματικές δράσεις πρακτικών εφαρμογών υδρογόνου που μπορούν να υλοποιηθούν στο νησί της Κρήτης:

• Πρατήρια – Υδρογονάδικα κατά μήκος του ΒΟΑΚ και στα αεροδρόμια Χανίων – Καστελίου
• Λεωφορεία, mini bus στην πόλη του Ηρακλείου
• Οι 3.000 νέες φοιτητικές κατοικίες να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους από Υδρογόνο.
• Ο μεγαλύτερος ελληνικός στόλος ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων που βρίσκεται στην Κρήτη, μπορεί να κινείται με Υδρογόνο.
• Η Χωροθέτηση των νέων Βιοτεχνικών & Επιχειρηματικών Πάρκων κοντά στο νέο Αεροδρόμιο Καστελίου και στο Αρκαλοχώρι μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους από Υδρογόνο.
• Λιμάνια, στο Λιμάνι Ηρακλείου στους Γερανούς, στα κλαρκ και στα σκάφη.
• Η Περιφέρεια Κρήτης έχει υποβάλει πρόταση για ηλεκτροκίνηση πλοίων για Χρυσή με Υδρογόνο που θα παράγεται στον Αθερινόλακο.
• Το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Κρήτης στο Καστέλι μπορεί να καλύπτει όλες τις ενερ-γειακές ανάγκες του από Υδρογόνο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα