Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Εκδήλωση για την Ένωση της Κρήτης στο Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”

Η “Ένωση” ως ιστορικό γεγονός και η σημασία της σήμερα αναλύθηκε στην καθιερωμένη εκδήλωση του Iδρύματος Eρευνών και Mελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” το απόγευμα της Τετάρτης.
«Ήταν πρωταγωνιστικός ο ρόλος του του Ελευθέριου Βενιζέλου που κλήθηκε να διαχειριστεί το μέλλον και την τύχη της χώρας μας σε μια περίοδο εκρηκτικών μεταμορφώσεων αλλαγών και συσχετισμών που συντελούνταν σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί που σε αυτή τη συγκυρία είχαμε ένα τόσο μεγάλο ηγέτη που μπόρεσε και ξεπέρασε τα σύνορα και τα όρια της πατρίδας μας».» δήλωσε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης που τόνισε μεταξύ άλλων πως «είναι μια ιστορική επέτειος που αξίζει να στοχάζεται κανείς. Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδας αποτελεί προϊόν βαθιάς εθνικής συνείδησης, που χωρίς αυτήν δεν μπορεί να διαμορφωθεί το πολιτικό υποκείμενο που λέγεται έθνος».
Ο γεν. Διευθυντής του ιδρύματος κ. Νίκος Παπαδάκης υπογράμμισε πως «οι Κρήτες αποδέχθηκαν σε ρεαλισμό ότι η επιδίωξη της Ένωσης περνούσε μέσα από στάδια και αυτό ήταν έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου». Επίσης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα. «Ο απολογισμός ήταν εντυπωσιακός, ενώ ομόφωνα αποδεκτός έγινε και ο προγραμματισμός του ιδρύματος. Και ο πρόεδρος της Βουλής στην (διαδικτυακή) ομιλία του επανέλαβε την ενίσχυση της στήριξης στο ίδρυμα κάτι που μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως καθώς θα αυξήσει την χορηγία και η συνεργασία με τη Βουή θα συνεχιστεί και θα λάβει και άλλες διαστάσεις όπως ένας διεθνές συνέδριο με θέμα : “Από τη συνθήκη των Σεβρών, στη συνθήκη της Λωζάνης”» τόνισε ο κ. Παπαδάκης.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε η νέα έκδοση του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” με τίτλο «Το ημερολόγιο του Μανούσου». Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο στο οποίο αποτυπώνεται το πως έζησε την ημέρα της Ένωσης ο μικρός Μανούσος τον Δεκέμβρη του 1913. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν η συγγραφέας Άρτεμης Πλανάκη και η φιλόλογος Ανδρονίκη Κοκοτσάκη. Την εικονογράφηση πραγματοποίησε η Λίλα Καλογερή, ενώ στη συνέχεια βραβεύτηκε η 115 Πτέρυγα Μάχης για την προσφορά της.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης κ. Στ. Αρναουτάκης, ο βουλευτής Μ. Βολουδάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Ν. Καλογερής και Κ. Γύπαρης, οι δήμαρχοι Χανίων Π. Σημανδηράκης, Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης και Αποκορώνου Χ. Κουκιανάκης, περιφερειακοί και δημοτ. Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας κα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα