Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Eκδήλωση για τη Γερμανική κατοχή στο Τυμπάκι

Στην πρώτη τελετή εκδήλωση για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης των γεγονότων της Γερμανικής κατοχής στο Τυμπάκι, παρευρέθη ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, εκπροσωπώντας το ελληνικό κοινοβούλιο και τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτση.

Ο κ. Βαρδάκης ξεκίνησε τον χαιρετισμό του, συγχαίροντας τον Δήμο Φαιστού και την Τοπική Κοινότητα Τυμπακίου για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση της πρώτης ετήσιας εκδήλωσης ανάδειξης και διατήρησης της ιστορικής μνήμης των γεγονότων της Γερμανικής κατοχής (1941 έως το 1944) στην περιφέρεια Τυμπακίου.

Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι: «η σημερινή εκδήλωση δεν αποτελεί μόνο εκδήλωση τιμής για τα δεινά που οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Τυμπακίου βίωσαν την μαύρη περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Είναι μία εκδήλωση για την καταγραφή, την ανάδειξη και την διατήρηση της συλλογικής μνήμης του μαρτυρικού αυτού τόπου.»

Ο κ. Βαρδάκης στον χαιρετισμό του περιέγραψε εν συντομία τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνη τη περίοδο: «Η σημερινή εκδήλωση είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι η Κρήτη και το Τυμπάκι δεν ξεχνούν, αλλά και διεκδικούν δικαίωση. Δικαίωση γιατί το Τυμπάκι εκθεμελιώθηκε σε ποσοστό σχεδόν 100%, οι κάτοικοί του εκδιώχθηκαν από το χωριό τους, γνώρισαν τον θάνατο, τον εξευτελισμό της «αγγαρείας» πέραν των άλλων δεινών που υπέστησαν κατά την διάρκεια αλλά και μετά το τέλος του πολέμου.

Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή του Τυμπακίου πλήρωσαν πολύ υψηλό τίμημα της σπουδαίας γεωστρατηγικής θέσης τους, αλλά και της αντίστασης των κατοίκων. Η περιοχή Νότια και Δυτικά του Τυμπακίου είχε εντοπιστεί αρχικά από τους Βρετανούς σύμμαχους αλλά και από τους κατακτητές ακόμα και πριν την μάχη της Κρήτης το Μάιο 1941. Η σημασία ενός μεγάλου πολεμικού αεροδρομίου ως βάση ανεφοδιασμού των στρατευμάτων στην βόρεια Αφρική αλλά και ικανή βάση απόκρουσης πιθανής αποβίβασης των συμμαχικών στρατευμάτων τέθηκε πολύ υψηλά στη ατζέντα των κατακτητών.

Το Πολεμικό Αεροδρόμιο άρχισε να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο του 1941 αφού εκριζώθηκαν τεράστιες ελαιόφυτες εκτάσεις, (το λάδι ήταν το κυριότερο προϊόν της περιοχής τα χρόνια εκείνα) κατεδαφίστηκαν οι κατοικίες και παραμένει μέχρι σήμερα ως το έργο που σημάδεψε ανεξίτηλα την περιοχή. Το Τυμπάκι και η ευρύτερη περιφέρειά του θρήνησαν θύματα όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κατοχής, αλλά και πολλά θύματα από τα ναρκοπέδια μετά το τέλος της Κατοχής από τους Γερμανούς.»

Συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Βαρδάκης ανέφερε ότι «Ήδη το Τυμπάκι έχει χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη με το Π.Δ. 99/2000, ενώ με το ίδιο Διάταγμα χαρακτηρίστηκαν επίσης ως Μαρτυρικά χωριά οι Καμάρες και το Μαγαρικάρι του (τέως) Δήμου Τυμπακίου, όπως και τα Βορίζια του (τέως) Δήμου Ζαρού.»

Κλείνοντας ο κ. Βαρδάκης, δήλωσε ότι είναι χρέος όλων η διατήρηση της μνήμης των ιστορικών γεγονότων εκείνης της περιόδου: «Αυτή τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής τιμούμε και αναδεικνύουμε σήμερα εκπληρώνοντας ένα χρέος μνήμης προς την πόλη του Τυμπακίου αλλά και όλες τις πόλεις και τα χωρία του νησιού μας που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στο φασισμό.

Κάθε γωνιά της Κρήτης, ένα μνημόσυνο θυσίας και αντίστασης που πρέπει να μας παραδειγματίζει.

Ως ύψιστο χρέος απέναντι στους προγόνους μας 74 χρόνια μετά την λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου, σήμερα από αυτό το βήμα, μας καλώ όλους να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας στο να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη και την διεκδίκηση για δικαιοσύνη, δικαίωση της θυσίας τους.

Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι έχει γίνει σπουδαία δουλειά από Επιστημονικές Επιτροπές και από την Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής της στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω όχι μόνο την πρόθεση, αλλά τη θέληση του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, αλλά και όλων μας, θα γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται σε Κοινοβουλευτικό και Διακρατικό επίπεδο έτσι ώστε να συζητήσουμε το θέμα των Γερμανικών οφειλών.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αντιπρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής κυρία Claudia Roth, που όχι μόνο βοηθά, αλλά πρωτοστατεί. Δεν μπαίνουν τελείες στην ιστορία, μας είπε πριν η κυρία Roth πριν μερικές μέρες στην Αθήνα σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Σήμερα για εμάς, δεν είναι μόνο μέρα τιμής και μνήμης, αλλά και διεκδίκησης όλων εκείνων που υποχρεούμαστε για αυτούς που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για Ισονομία, Δημοκρατία, Ελευθερία.»

 

Mε αφορμή την παρουσία του στο διήμερο της Ά ετήσιας εκδήλωσης ανάδειξης και διατήρησης ιστορικής μνήμης των γεγονότων της περιόδου της Γερμανικής Κατοχής (1941-1944) στην Περ. Τυμπακίου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ε. Ηγουμενίδης έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

» «Όποιος την ιστορία του την ίδια δεν ξέρει, το πώς και το γιατί εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, στης αμάθειας το σκοτάδι μένει και ζει μονάχα απ’ τη μια στην άλλη μέρα».

Με αυτή την πολύ γνωστή φράση του Γκαίτε και με την πεποίθηση ότι δεν ζούμε απλώς από τη μια στην άλλη μέρα, το διήμερο εκδηλώσεων μάς δίδει μια σπουδαία ευκαιρία.

Έχουμε την ευκαιρία στην Πρώτη αυτή εκδήλωση ιστορικής μνήμης για το Τυμπάκι να θυμηθούμε ξανά τα γεγονότα. Να ανατρέξουμε στο πώς και στο γιατί. Να καταγράψουμε λεπτομέρειες και ντοκουμέντα της ιστορίας του τόπου μας.Να ξαναπιάσουμε το νήμα της ιστορίας και να φωτίσουμε άγνωστες πλευρές που αποτυπώνουν πώς το Τυμπάκι και η ευρύτερη περιοχή εκθεμελιώθηκε σε ποσοστό σχεδόν 100% και οι κάτοικοι του εκδιώχθηκαν από το χωριό τους.

Να φωτίσουμε περισσότερο τη σημασία του Αεροδρομίου ή την καταναγκαστική εργασία στα εργοτάξια του αεροδρομίου και στα οχυρωματικά του έργα και του ρόλου που ήθελαν να παίξει το αεροδρόμιο οι Γερμανοί κατακτητές. Αλήθεια, πόσοι μαθητές ή φοιτητές ιστορίας ξέρουν ή έχουν διαβάσει ότι ο στρατάρχης του Γ΄Ράιχ, ο Έρβιν Ρόμελ, ήρθε από την Αφρική τον Ιούνιο του 1942 σ’ αυτόν εδώ τον τόπο στο Τυμπάκι, προκειμένου να επιθεωρήσει το Αεροδρόμιο και να συντονίσει τον ανεφοδιασμό;

Μέσα στις δύο αυτές μέρες θα ακουστούν και θα αποτυπωθούν πολλά που το βάρος της Ιστορίας είναι τέτοιο που τίποτε δεν μπορεί να αποσιωπηθεί.

Σημασία έχει να φύγει το μήνυμα για τις διαρκείς και νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και για τις αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής.

Πρώτα απ’ όλα όμως από το Τυμπάκι, από τους απογόνους μιας γενιάς που πλήρωσε με αίμα και με ανθρώπινες ζωές το τίμημα της γερμανικής κατοχής, πρέπει να φύγει το μήνυμα ότι συνεχίζεται ο αγώνας για ειρήνη, ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη και ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

Μόνον έτσι θα μπορούμε να πούμε ότι πραγματικά διαφυλάσσουμε την ιστορική μνήμη.

Μόνον έτσι η Μνήμη πραγματικά νικά απέναντι στη Λήθη.

Μόνον έτσι θα μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι δεν ζούμε μονάχα από την μια στην άλλη μέρα.»

Πηγή: cretalive


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα