Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ελευθερίου Βενιζέλου

Στο εμβληματικό για την Αθήνα Μέγαρο Μουσικής, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, το μέγαρο που ένας ξεχωριστός Κρητικός (Χανιώτης την καταγωγή) ο Χρήστος Λαμπράκης, από τον Βάμο του Αποκόρωνα, είχε την έμπνευση της υλοποίησης και της κατασκευής του, πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” μεγαλειώδης μουσική εκδήλωση κλασικής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ελευθερίου Βενιζέλου υπό τη μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή.

Ο χώρος που πραγματοποιήθηκε η συναυλία ήταν η εντυπωσιακή κεντρική αίθουσα του Μεγάρου, η ονομαζομένη και “Χρήστου Λαμπράκη” προς τιμήν του ιδρυτού και για αρκετά χρόνια προέδρου του Μεγάρου Μουσικής. Η χωρητικότητα της αιθούσης είναι 2.200 άτομα και ήταν σχεδόν γεμάτη με ως επί το πλείστον μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας, λάτρεις της κλασικής μουσικής και πλήθος Κρητικών. Η εκδήλωση απέπνεε όλο το άρωμα της Κρήτης. Ακούγοντας τις υπέροχες μελωδίες η σκέψη σε μετέφερε νοερά στα Λευκά Ορη του Ψηλορείτη και τα λασιθιώτικα βουνά και το άρωμα της μαλλοτήρας και του δικτάμου ήταν διάχυτο στην ατμόσφαιρα.
Της συναυλίας προηγήθηκε μια σύντομη και περιεκτική ομιλία του γενικού δ/ντού του Ιδρύματος κ. Νίκου Παπαδάκη που τόνισε: «Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια επιτυχημένης δράσης του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Μελέτης της ζωής και του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου με πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2000 στα Χανιά, υλοποιώντας μια ιδέα και ένα όραμα του μακαριστού δεσπότη Ειρηναίου Γαλανάκη.
Στα ιδρυτικά μέλη συμπεριλαμβάνονται η Βουλή, κορυφαίοι πνευματικοί και οικονομικοί φορείς της χώρας, η Εκκλησία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής και έχει αναπτύξει ένα ευρύτατο δίκτυο συνεργασιών με Πανεπιστήμια και αναγνωρισμένους πνευματικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Η συναυλία ξεκίνησε με το έργο “Amor Fati” του Γιώργου Κουμεντάκη που, όπως λέει στο επεξηγηματικό σημείωμα, «τον μουσικό πυρήνα και το βασικό θέμα άντλησα από τις κρητικές κοντυλιές και το ηχόχρωμα στηρίχθηκε στον ήχο της λύρας, στο θιαμπόλι, τη μαντούρα και την ασκομαντούρα».
Ακολούθησε η “κρητική γιορτή” του Μητρόπουλου σε ενορχήστρωση Νίκου Σκαλκώτα που γράφτηκε το 1919 και αφιερώθηκε στον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Σε αυτό το σημείο ακούστηκε η βαθιά και υποβλητική φωνή του Ελευθ. Βενιζέλου να τραγουδά το ριζίτικο “Ο Διγενής ψυχομαχεί”.
Σειρά είχε ο Μανώλης Καλομοίρης με το έργο του “Τρίπτυχο για ορχήστρα”. Μια συμφωνική εξέλιξη γεμάτη από παθητικούς και μεγαλοπρεπείς αρμονικούς συνδυασμούς. Το έργο του Καλομοίρη άρχισε να γράφεται την ημέρα του θανάτου του Βενιζέλου, τον Μάρτιο του 1936.
Το πρόγραμμα θα τελειώσει με τον Αντονιν Ντβόρτζακ και τη συμφωνία αρ. 5 σε φα μείζονα, έργο 76.
Ενα συμφωνικό αριστούργημα από τα πρώιμα έργα του Ντβόρζακ γεμάτο φυσική συναισθηματική θερμή και πηγαία απλότητα, επηρεασμένο από την παραδοσιακή μουσική της Τσεχίας.
Ηταν μια εξαιρετική εκδήλωση αποχαιρετισμού του έτους 2014 -έτος όπως χαρακτηρίστηκε “Ελευθερίου Βενιζέλου” κατά τη διάρκεια του οποίου με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” πραγματοποιήθηκαν ενάριθμες εκδηλώσεις, κατά βάση στην Κρήτη και στην Αθήνα και όχι μόνο.
Οσον αφορά το λεκανοπέδιο, το Ιδρυμα είχε την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση του Παραρτήματος Αττικής του Ιδρύματος με πρόεδρο τον κ. Πρασιανάκη, της Παγκρητίου με πρόεδρο τον κ. Μαριδάκη, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας με πρόεδρο τον κ. Πατεράκη, της Κρητικής Εστίας με πρόεδρο τον κ. Σαλβαράκη καθώς και των Κρητικών Σωματείων και Ενώσεων.
Την εκδήλωση – συναυλία αυτή θα τη χαρακτήριζα σαν το αποκορύφωμα και κορωνίδα των εκδηλώσεων του 2014. Και έτσι πράγματι ήταν… Τα μουσικά κομμάτια που σοφά επελέγησαν ήταν ό,τι καλύτερο και χάϊδευαν τα αφτιά μας για περισσότερο από 3 ώρες απολαμβάνοντας το τέλειο!
(Ακούγοντάς τα θυμήθηκα εποχές παλιές, πριν από αρκετές δεκαετίες στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας. Τότε είμαστε μια παρέα μουσικόφιλων σπουδαστών και παρακολουθούσαμε ανελλιπώς στον καθεδρικό ναό της πόλης εκκλησιαστική μουσική του Χέντελ. Τέτοια ήταν η μουσική ποιότητα της συναυλίας).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Δημήτρης Σιούφας, οι βουλευτές Κυριάκος Βιρβιδάκης και Μίμης Ανδρουλάκης, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Πικραμμένος, οι πρώην βουλευτές κ. Πρασιανάκης και Λίλα Χριστοφορίδου – Βερυβάκη, ο γεν. δ/ντής του μουσείου “Μπενάκη” κ. Αγγελος Δεληβοριάς, η γνωστή δημοσιογράφος της “Καθημερινής” κα Ελένη Μπίστικα, ο εγγονός του εθνάρχη κ. Ελευθέριος Βενιζέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Αγγελόπουλος, ο δ/ντής του τηλεοπτικού σταθμού “Blue Skai” κ. Νικηφόρος Κισσανδράκης.
Από τους Κρητικούς δημοσιογράφους διέκρινα τον κ. Γεώργιο Χουρδάκη και Γιάννη Κριαράκη, καθηγητές Πανεπιστημίων – ακαδημαϊκοί και πλήθος προέδρων κρητικών σωματείων.

Υ.Γ.1: Το πρώτο μέρος του προγράμματος παρουσίασε ο Σήφης Μαρκάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος.
Υ.Γ. 2: Ούλες τσι πλια νέες ιστορίες “Τσ’ Ασηγωνιώτικης Ρίζας” που έχω δημοσιεύσει στα “Χ.Ν.” τσι πρεμάζωξα και τσ’ έκαμα ένα νέο βιβλίο, το τέταρτο της σειράς, με τίτλο “Μαδαρήτικα αναστορήματα τσ’ Ασηγωνιώτικης Ρίζας” και το διαθέτουν το βιβλιοπωλείο “Πετράκης” στα Χανιά και “Κλαψινάκης” στο Ρέθυμνο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα